Pariisin kokous yritti herätellä rauhaa Lähi-itään - Trumpin Israel-ehdokas syyttää Obamaa juutalaisvastaiseksi

2:02img
Julkaistu 15.01.2017 19:14
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Noin 70 maan edustajat kokoontuivat tänään Pariisiin herättelemään jo yli pari vuotta nukuksissa ollutta Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessia. Kokous pidettiin vain viisi päivää ennen kuin Yhdysvallat saa uuden presidentin ja ilmeisesti samalla myös aiempaa Israel-myönteisemmän ulkopolitiikan.

Ranskan presidentti ja ulkoministeri sanoivat avauspuheenvuoroissaan, että Israelin ja palestiinalaisten rauhanprosessin lähtökohtana täytyy olla kahden valtion ratkaisu.

– Ensimmäinen päämäärämme on sanoa, että kahden valtion ratkaisu on ainoa mahdollinen. Se on ratkaisu, joka mahdollistaa kummankin osapuolen oikeudet ja pyrkimykset, Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi. 

Kokous päättyi klo 18.30 Suomen aikaa ja maat hyväksyivät julkilausuman, jonka mukaan rauhanprosessia pitää edistää kahden valtion ratkaisun pohjalta. Ranskan täsmennyksen mukaan tämän ratkaisun pohjana pitäisi olla vuoden 1967 rajat. 

– Julkilausuma on erittäin vahva kansainvälinen viesti eri osapuolille, Suomen edustaja, valtiosihteeri Peter Stenlund sanoi MTV Uutisille. 

Kahden valtion ratkaisulla tarkoitetaan, että palestiinalaiset saisivat oman valtion Israelin rinnalle. Nyt palestiinalaisilla on kylläkin oma hallinto osassa Länsirantaa ja Gazaa mutta ei varsinaisesti omaa valtiota.

Jerusalemin asemasta riitaa

Palestiinalaiset katsovat, että Itä-Jerusalemin tulisi olla palestiinalaisvaltion pääkaupunki. Israel on miehittänyt kaupungin itäosan ja pitää koko kaupunkia pääkaupunkinaan. Kiistan takia ulkomaat pitävät suurlähetystöjään Tel Avivissa. Myös Suomen suurlähetystö on Tel Avivissa.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump sanoi vaalikampailun aikana, että on valmis siirtämään maansa suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Tämä olisi selkeä tuenosoitus Israelille ja monien mielestä kahden valtion ratkaisu olisi tällöin paljon nykyistä kauempana.

Tämänpäiväisessä julkilausumassa sanotaan, että Israelin pitäisi välttää koskemasta Jerusalemin rajoihin. 

– Yritykset laillistaa Israelin laiton miehitys Jerusalemissa tuhoaa poliittisen ratkaisun mahdollisuudet, toivon kahden valtion ratkaisusta ja ruokkii ääriliikkeitä sekä meidän alueellamme että maailmanlaajuisesti, palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas sanoi kokouksen edellä.

Myös Ranska varoitti tänään Trumpia "vakavista seurauksista", jos Trump tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Suurlähettiläsehdokas haukkuu Obamaa

Trumpin ehdokas Yhdysvaltain uudeksi Israel-suurlähettilääksi on hänen oma konkurssiasianajajansa ja ortodoksi-rabbin poika David Friedman, jota pidetään kovan linjan edustajana ja erittäin Israel-myönteisenä. Hänen pitää saada vielä hyväksyntä senaatissa ennen nimitystä.

Friedman on syyttänyt Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä Barack Obamaa räikeänä antisemitistinä eli vihamielisenä juutalaisia kohtaan.

Obaman hallinto on tehnyt yhteistyötä "J Street"-nimisen Israel-ryhmän kanssa, joka ei juuri perusta Israelin oikeistolaisesta pääministeristä Benjamin Netanjahusta. Friedman vertaa tätä ryhmää "pahemmaksi kuin kapot". Kapot olivat juutalaisia luopioita, jotka auttoivat natseja keskitysleireillä pitääkseen itsensä hengissä.

Siirtokunnat hiertävät

Obaman hallinto yllätti YK:n turvallisuusneuvostossa joulukuussa, kun se ei käyttänyt veto-oikeutta ja neuvosto tuomitsi Israelin siirtokuntapolitiikan. Yleensä Yhdysvallat on käyttänyt vetoaan ja päätöslauselmaehdotuksia ei siten ole hyväksytty. Tämä olikin selvä näpäytys Obaman hallinnolta Israelille.

Trump twiittasi päätöksen jälkeen, että asiat muuttuvat, kun hänestä tulee presidentti. Trump sanoi myöhemmin, että YK:lla on paljon potentiaalia mutta nyt se vaikuttaa olevan vain klubi, jossa ihmiset tapaavat, juttelevat ja pitävät hauskaa.

Jos Trumpin ehdokas uudeksi suurlähettilääksi saa valtuutuksen, muutokset eivät ole ainakaan suurlähettiläästä kiinni. Friedman on nimittäin sanonut haluavansa työskennellä "Israelin ikuisessa pääkaupungissa, Jerusalemissa".

Friedman on mukana järjestössä, joka kerää rahaa Beit Elin siirtokunnalle, jossa on juutalaisia uskonnollisia fanaatikkoja. Siirtokunta sijaitsee Länsirannalla lähellä palestiinalaisten hallintokaupunkia Ramallahia. 

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat