Obama antoi turhautumisensa Israeliin näkyä kautensa lopulla – Trump: Asiat tulevat muuttumaan

Obama joulukuu 2016
Valkoisen talon avustajien mukaan Obama halusi saada Israelin ymmärtämään, että palestiinalaisalueille rakentaminen vesittää rauhantoiveet. AFP / Lehtikuva
Julkaistu 24.12.2016 11:29

MTV UUTISET – AFP – STT

Kyseessä oli vain päätös olla äänestämättä, mutta teko ei ollut vähäpätöinen.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obamalla on vain muutama viikko kauttaan jäljellä, kun YK:n turvallisuusneuvosto äänesti Israel-päätöslauselmasta, joka tuomitsee Israelin siirtokunnat.

Perinteisesti Israelia tukenut Yhdysvallat ei äänestänyt lainkaan. Valkoisen talon mukaan Obaman päätös syntyi vain tunteja ennen perjantain äänestystä.

Obaman Lähi-idän politiikan kritisoijien mukaan presidentti on jo pitkään havitellut mahdollisuutta haitata Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun toimintaa.

Valkoisen talon avustajien mukaan kyse on siitä, ettei Yhdysvalloilla enää ollut muuta keinoa saada Israel ymmärtämään, että palestiinalaisalueille rakentaminen vesittää rauhantoiveet.

Valkoisen talon mukaan YK:n päätöslauselma, jota Israel heti kieltäytyi noudattamasta, vain heijastaa kansainvälisen yhteisön näkemystä Israelin siirtokunnista.

Siirtokunnat ovat israelilaisten asuinalueita, joiden rakentamista Israel on jatkanut miehittämilleen palestiinalaisalueille kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta.

Trump aikoo muuttaa äänen kellossa 

Obaman mahdollisuus oli viimeinen, ennen kuin Donald Trump astuu virkaan. Trumpin mielestä Yhdysvaltojen olisi pitänyt estää turvallisuusneuvoston aikeet veto-oikeudellaan, joka sillä on turvallisuusneuvostossa. 

– Mitä YK:hon tulee, asiat muuttuvat tammikuun 20. päivän jälkeen, Trump tviittasi viitaten virkaanastumispäiväänsä.

Muun muassa Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samantha Power ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon antoivat Obaman päätökselle tukensa. Päätös on kuitenkin kerännyt myös syytöksiä niin demokraateilta kuin republikaaneilta siitä, että presidentti pettää pitkäaikaisen liittolaisensa.

Israelin reaktio: suurlähettiläitä kotiin 

Israel kieltäytyi tuoreeltaan noudattamasta YK:n päätöslauselmaa. Lisäksi pääministeri Netanjahun edustaja Ofir Gendelman tviittasi, että äänestystä kannattaneiden Uuden Seelannin ja Senegalin lähettiläät palaavat Israeliin välittömästi. 

Uusi-Seelanti sanoi, että päätöslauselman ei olisi pitänyt tulla Israelille yllätyksenä.

Malesia ja Venezuelakin kannattivat päätöslauselmaa, mutta niillä ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa.

Mitä päätös tarkoittaa? 

Päätöslauselma vaatii, että Israel lopettaa heti ja kokonaan kaiken toiminnan siirtokunnissa miehitetyillä palestiinalaisalueilla, mukaan lukien Itä-Jerusalemissa. 

Noin 430 000 israelilaista siirtokuntalaista asuu Palestiinan Länsirannalla ja noin 200 000 Länsirantaan kuuluvassa Itä-Jerusalemissa, ja siirtokuntien rakentaminen jatkuu.

Washington Post ja New York Times -lehtien arvion mukaan ei ole tietoa siitä, onko päätöslauselmalla mitään todellisia vaikutuksia. Päätöslauselmat heijastavat 15 YK:n turvallisuusneuvoston jäsenen mielipiteitä, mutta lakiasiantuntijat ovat Washington Postin mukaan erimielisiä siitä, kuinka sitovia lauselmat ovat. Israel on jo ilmoittanut, ettei aio noudattaa päätöstä.

Yhdysvaltojen tuen täydellistä loppumista Israelille päätös ei tarkoita. Washington Postin mukaan Yhdysvallat on tänä vuonna sopinut Israelille seuraavan kymmenen vuoden aikana 38 miljardia sotilaallista apua, mikä on suurin avustuspaketti koskaan.  

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat