Pariisin lähiössä pelätään kummankin äärilaidan nousua – "ei mitään tekemistä islamin kanssa"

Gennevilliers
Msimba (vas.) ja hänen poikansa Gennevilliersin lähiössä Pariisissa, Ranskassa 10. tammikuuta 2015, jossa satiirisen viikkolehti Charlie Hebdon toimitukseen terrori-iskun tehnyt Cherif Kouachi asui. Ranskan terroristijahti päättyi perjantaina illansuussa poliisin samanaikaisiin rynnäköihin kahteen piiritettyyn kohteeseen. Cherif Kouachi ja hänen veljensä saivat surmansa rynnäkössä Dammartin-en-Goelen pikkukaupungissa.Lehtikuva
Julkaistu 10.01.2015 20:27

MTV UUTISET–STT

Gennevilliersin lähiössä Pariisin pohjoispuolella lauantaipäivä on rauhallinen.

Urheilukentällä joukko nuoria miehiä pelaa jalkapalloa ja ihmiset käyvät ruokaostoksilla paikallisessa Lidlissä.

 Etsinnät jatkuvat neljättä päivää 

Keskiviikko:

-Aseistetut miehet hyökkäävät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisin keskustassa surmaten 12 ihmistä, joista kaksi on poliiseja.

-Miehet pakenevat varastetulla autolla, jäljet loppuvat Pariisin pohjoisosaan.

-Poliisi kertoo illalla epäilevänsä hyökkäyksestä kahta veljestä, Cherif ja Said Kouachia. Kolmas etsitty ilmoittautuu itse poliisille.

-Eri puolilla Ranskaa järjestetään illalla suuria mielenilmauksia sananvapauden tueksi ja väkivaltaa vastaan.

Torstai: 

-Naispoliisi ammutaan kuoliaaksi Pariisin eteläpuolella. Ampuja pääsee pakenemaan. Tapahtumalla ei vielä havaita suoraa yhteyttä Charlie Hebdon iskuun.

-Charlie Hebdon hyökkääjistä tehdään havaintoja noin sata kilometriä Pariisista koilliseen sijaitsevalla alueella muun muassa huoltoaseman ryöstön yhteydessä. Huoltoaseman edustaja soittaa poliisille.

-Poliisi löytää veljesten Pariisissa käyttämän pakoauton ja sieltä Molotovin cocktaileja sekä jihadistilippuja.

-Yhdysvaltain viranomaiset kertovat, että Kouachin veljekset ovat maan lentokieltolistalla ja että toinen heistä on saanut koulutusta Jemenissä al-Qaidalta. Myöhemmin Jemenin viranomaiset vahvistavat, että toinen miehistä vietti Jemenissä kuukausia ja tapasi al-Qaidaan kytköksissä olleen edesmenneen radikaalisaarnaajan Anwar al-Awlakin.

Perjantai: 

-Charlie Hebdo -iskusta epäillyt veljekset Cherif ja Said Kouachi linnottautuivat monivaiheisen pakomatkan jälkeen painotaloon Dammartin-en-Goelessa, lähellä Charles de Gaullen lentokenttää. Heillä on yksi panttivanki.

-Pariisin itäosassa alkaa uusi panttivankitilanne kosher-kaupassa. Hyökkääjäksi epäillään edellisenä päivänä poliisin ampunutta henkilöä, jolla sanotaan olevan yhteys Charlie Hebdon hyökkäyksen tekijöihin.

-Illansuussa kuullaan räjähdyksiä ja laukauksia saarretuista painotalosta ja kosher-ruokakaupasta. Kouachin veljekset kuolevat poliisin rynnäkössä, panttivanki pelastuu.

-Myös Pariisissa Porte de Vincennesin kosher-kauppaan alkaa rynnäkkö. Epäilty poliisiampuja ja kaappaaja Amedy Coulibaly kuolee. Kuolleita panttivankeja on neljä, lisäksi neljä on vakavasti haavoittunut.

Lauantai: 

-Islamistisia verkkosivustoja tarkkaileva amerikkalainen Site-laitos kertoo, että Arabian niemimaan al-Qaida uhkaa Ranskaa uusilla iskuilla. Jemenin al-Qaidan johtajan kerrotaan sanovan myös, että Ranskan hyökkääjät halusivat opettaa profeetan loukkaajille sananvapauden rajat.

-Ranskan hallitus päättää säilyttää toistaiseksi Pariisissa ja lähialueilla korkeimman hälytysvalmiuden aiempien päivien iskujen takia.

-Ranskan poliisi jatkaa aseistetuksi ja vaaralliseksi luonnehditun Coulibalyn naisystävän etsimistä. Hayat Boumeddienen epäillään olleen mukana, kun Coulibaly ampui poliisin Pariisissa torstaina. Naista on etsitty siitä asti.

- Jopa 700 000 ihmistä osoittaa Ranskassa mieltään terrorismia vastaan. Mielenosoituksia on useissa kaupungeissa.

Cherif Kouachi, toinen Charlie Hebdon toimitukseen hyökänneistä veljeksistä, asui täällä. Kuolleen terroristin kotikadulla Rue de Baslylla on hiljaista. Tavalliset kerrostalot reunustavat katua, jolla on pari leipomomyymälää ja Sahara-niminen ravintola. 

– Sehän on ohi jo, huutaa mies autostaan.

Hän nousee ulos ja esittäytyy Nordineksi, mutta ei halua kasvojaan tai sukunimeään julkisuuteen. Nordine asuu samassa talossa ja samassa kerroksessa, jossa Kouachin asunto sijaitsee.

Hän avaa oven ja osoittaa postilaatikkoa numero 143. Kyltissä lukee Kouachi-Hamyd. Ranskalaislehti Figaron mukaan Kouachi asui talossa puolisonsa kanssa.

– En tuntenut Kouachia hyvin, mutta hän oli todella ystävällinen ja avulias tyyppi. Kun näin hänen kuvansa televisiossa, en voinut uskoa silmiäni. Olin hyvin järkyttynyt, Nordine sanoo.

Kiivetessään portaita neljänteen kerrokseen Kouachin ovelle Nordine kertoo uskovansa, että naapurin radikalisoitumisen takana oli manipulaatio.

– Jos ei ole kiinnostunut koulunkäynnistä tai oppimisesta, niin mieli on helposti ohjailtavissa.

”Koko yhteisö on peloissaan” 

Gennevilliersin vaaleanruskea moskeija sijaitsee noin puolen kilometrin päässä Rue de Baslylta. Moskeijan ympärillä on koulu, päiväkoti ja kirjasto. 

Tienristeyksen valaistussa infotaulussa tekstit vaihtuvat tasaisesti. Paikallisen elokuvateatterin mainoksen kanssa taululla vuorottelee ”Je suis Charlie” -teksti ja viesti, jossa Gennevilliers tuomitsee raakuudet.

Rukoushetki on juuri päättynyt. Moskeijassa toimivan asukasyhteisön puheenjohtaja Mohammed Benali pyörittelee päätään. Hän kuvailee tapahtumia katastrofaalisiksi. Hän sanoo, että terrori-iskun tekijöiden taustalla oli monia ongelmia.

– Ei tällä ole mitään tekemistä islamin kanssa.

Benali kertoo, että Gennevilliersissä pelätään kahtiajakautumista.

– Koko yhteisö on peloissaan. Olemme huolissamme kummastakin äärilaidasta. On todellinen uhka, että äärioikeiston lietsoma islamofobia kasvaa Ranskassa. Mutta yhtä lailla on oltava huolissaan, että radikalisoituneet islamistit tekevät jotain, mitä kukaan ei toivo.

Tasapuolinen keskustelu on avattava 

Benali kertoo, että Gennevilliersissä moskeija on käynyt jo keskusteluja muiden uskonnollisten yhteisöjen kanssa. 

Perjantairukouksessa paikallisia muistutettiin siitä, että vaikka tapahtumat ovat olleet hirveitä, yhteisö ei saa vaieta.

– Ainoa ratkaisu on keskustelu. Kaikkien on puhuttava yhdessä ja kuunneltava toisiamme. Meidän on elettävä rinnakkain ja kunnioitettava maan ideaa veljeydestä. Suurin osa ihmisistä ymmärtää tämän.

Yhteisymmärrystä kaivataan Gennevilliersin kaduillakin, mutta harva suostuu avaamaan ajatuksiaan medialle.

Msimbaksi esittäytyvä mies kertoo, ettei juuri piittaa politikoinnista.

– Viime päivien tapahtumat ovat olleet hirveitä. Toivon, että pystymme jatkamaan yhteiseloa rauhassa.

Tuoreimmat aiheesta

Charlie Hebdo