Pariisin olympiajärjestäjille sattui taas kiusallinen moka: "Heidän täytyy pystyä parempaan"

Etelä-Sudanin debyytti miesten olympiakoripallossa alkoi kisajärjestäjien kiusallisella mokalla.

Maanantaina Lillessä pelatussa koripallon alkulohko-ottelussa Etelä-Sudanin ja Puerto Ricon välillä sattui jotain näihin rinnastettavaa.

Kun joukkueet olivat asettuneet ottelun alla kentälle riviin kansallislauluja varten, Etelä-Sudanin pelaajille alettiin epähuomiossa soittaa Sudanin kansallislaulua.

Musiikki lakkasi soimasta, ja kuuluttaja pahoitteli "teknistä virhettä". Hetkeä myöhemmin ilmoille kajahtivat oikeat sävelet, ja yleisö osoitti suosiotaan.

Virhe oli sikäli kiusallinen, että Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista 13 vuotta sitten pitkällisten sisällissotien jälkeen.

Kisajärjestäjät ovatkin esittäneet Etelä-Sudanille vilpittömän anteeksipyynnön virheestä, joka loppujen lopuksi oli kuitenkin "inhimillinen" eikä tekninen.

– Ymmärrämme täysin, miten vakavasta virheestä tässä on kyse, järjestäjien julkaisemassa lausunnossa todettiin.

Etelä-Sudania edustava Majok Deng kommentoi tapausta BBC:lle.

– Heidän täytyy pystyä parempaan, koska tämä on suurin mahdollinen näyttämö ja kaikki tietävät, että Etelä-Sudan on kentällä. Ei vain voi soittaa eri kansallislaulua. Se on epäkunnioittavaa.

– Kukaan ei tietenkään ole täydellinen. He tekivät virheen, mutta soittivat lopulta oikean kansallislaulun, ja me käänsimme katseet eteenpäin.

Etelä-Sudan voitti olympiadebyyttinsä 90–79. Kyseessä oli vuoden 1996 jälkeen vasta toinen Afrikan maan voitto miesten olympiakoripallossa.

Keskiviikkona Etelä-Sudanilla on edessään tyystin toisenlainen testi, kun vastaan asettuvat Yhdysvaltain NBA-supertähdet. Maat kohtasivat jo reilu viikko sitten kisoihin valmistavassa ottelussa, jonka Yhdysvallat voitti viime sekuntien pisteillä 101–100.

Lue myös:

    Uusimmat