Ronja Kuparinen ja Ella Kovanen muuttivat Espanjaan kesken korona-ajan. Nyt he kertovat, miten nuoret viihtyvät eläkeläisten paratiisiksi mielletyllä Espanjan rannikolla.
Ronja Kuparinen, 24, muutti Espanjan Fuengirolaan korona-ajan keskellä viime syyskuussa. Ulkomaille muutto ei jännittänyt, sillä Kuparinen oli jo työskennellyt baarimikkona Australiassa.
Aurinkorannoille lähtö oli mökkireissun päähänpisto. Kolmen suomalaisnuoren jakama asunto valittiin kuvien perusteella Suomesta käsin. Vuokra on yhteensä 850 euroa kuukaudessa.
– Yksinasuminen on ihan yhtä kallista kuin Helsingissä, mutta asuminen kämppäkavereiden kanssa tulee halvemmaksi.
"Olen ollut iloisempi täällä"
Parturi-kampaajaksi opiskellut Kuparinen laittoi jo Suomesta käsin viestiä nykyiselle työnantajalleen Hyvänolonkeskus Harmoniaan.
Korona-aikana hyvistä työntekijöistä oli pulaa ja pian Kuparisella oli asunnon lisäksi työpaikka sovittuna.
– Täällä ihmiset ovat paljon reippaampia, positiivisempia ja iloisempia, siis ihan suomalaisetkin. Varmaan aurinkokin vaikuttaa. Mielestäni olen ollut iloisempi täällä.
Korona kannusti elämänmuutokseen
Ella Kovanen, 21, ei ollut käynyt koskaan Espanjassa ennen kuin muutti Torreviejaan poikaystävänsä kanssa viime keväänä. Ajatus syttyi spontaanisti koirapuistossa värjötellessä.
Seuraavana päivänä Kovanen oli laittanut jo hakemuksen puhelinmyyjiä palkkaavaan yritykseen.
– En ole aikaisemmin ajatellut, että asuisin jossain muualla. Ehkä korona teki tehtävänsä, kun olen ollut aika paljon lomautettuna, ravintola-alalle kouluttautunut Kovanen kertoo.
Voiko puhelinmyyjän työllä pärjätä Espanjassa? Katso Ellan haastattelu
2:25
Kuuden tunnin työpäivä ja rahaa säästöön
Puhelinmyynnillä ei ole Espanjassa hyvä maine, sillä tarinat maksamattomista palkoista ja bilekierteeseen joutuneista nuorista elävät yhä sitkeässä. Kovasella on toinen kokemus.
Hän tienaa nykyisellä työllään saman verran kuin Suomessa tienasi. Palkka muodostuu kiinteästä 1000 euron pohjapalkasta ja provisiosta.
– Monille tulee ensiksi mielikuva, että puhelinmyynnistä ei saa hyvää palkkaa, eikä se ole hyvää työtä. Ajattelin itsekin niin ensin, mutta oikeasti tykkään tästä.
Myös kuuden tunnin työpäivä houkutti Kovasta. Espanjassa hän ei aio hakeutua takaisin ravintola-alalle.
– Minun ei olisi täällä kannattavaa vaihtaa omalle alalle. Ravintoloissa palkat ovat pienemmät, kun tässä työssä saan samaa palkkaa kuin Suomessa.