Parisuhteelle asetetaan yhä enemmän vaatimuksia – pienet lapset eivät ole enää syy pysyä yhdessä

Parisuhteelle asetetaan enemmän vaatimuksia.
Olemme oppineet, että parisuhteen pitäisi olla koko ajan tunnetta täynnä.Shutterstock
Julkaistu 12.03.2015 09:12

MTV LIFESTYLE – STT

Yhä useampi haluaa parisuhteeltaan jatkuvaa ja nopeaa tyydytystä, tunnetta ja hyvää oloa – ja on myös valmis purkamaan sen, jos suhde ei tyydytä. Esimerkiksi pienet lapset eivät ole enää pareille syy pysyä yhdessä.

Parisuhteelle asetetaan yhä enemmän vaatimuksia. Yhä useampi haluaa parisuhteeltaan jatkuvaa ja nopeaa tyydytystä ja hyvää oloa. 

– Ajatus parisuhteesta on muuttunut, se nähdään nykyään itseisarvona. Moni on valmis tekemään parisuhteensa eteen paljon uhrauksia, mutta myös purkamaan sen, ellei suhde tyydytä, sanoo lapsenpsykiatrian klinikan psykoterapeutti Florence Schmitt Turun yliopistollisesta sairaalasta. 

Parisuhteiden muutos on nähty myös seurakuntien perheneuvonnoissa. Esimerkiksi pienet lapset eivät ole enää pareille syy pysyä yhdessä. 

– Mediasta opimme, että parisuhteen pitäisi olla koko ajan tunnetta täynnä. Aikaisemmin parisuhteen pohtimiseen ei käytetty yhtä paljon aikaa, sanoo johtaja Sari Sundvall-Piha Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksesta. 

Schmitt muistuttaa, että parisuhteen ei edes kuulu olla koko ajan mukavaa ja kivaa, vaan siihen kuuluu myös luonnollista aaltoilua. 

– Ei ole mahdollista olla koko ajan rakastunut. Parisuhteen kehityksessä on oma kaarensa, Schmitt kertoo. 

Oikeus sovitteluun kriisin kohdatessa

Suomessa kaikilla lapsiperheillä on oikeus kunnan tarjoamaan perheasiain sovitteluun, mikäli perhettä uhkaa jokin kriisi. Sovittelua annetaan monin paikoin esimerkiksi seurakuntien perheneuvonnassa. 

Pienet lapset eivät ole enää pareille syy pysyä yhdessä.

Ensisijaisesti neuvontaan pääsevät lapsiperheet ja akuutit perhekriisit.

Sovittelussa voidaan puhua uhkaavasta erosta, lasten asioiden järjestämisestä tai vaikka perheen talousasioista eron hetkellä. Usein sovittelua täytyy osata pyytää itse. 

– Palvelua ei juurikaan mainosteta, vaikka se on lakisääteinen, sanoo kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Päivi Kähkönen

Seurakuntien perheneuvonnassa apua voi saada myös yleisemmin perheen ja parisuhteen ongelmiin. Palvelu on ilmainen, mutta paikoitellen hyvin ruuhkainen. 

– Ensisijaisesti neuvontaan pääsevät lapsiperheet, ja tietysti akuutit, jopa henkeä uhkaavat perhekriisit ensimmäisenä. Mietimme myös heti yhteydenoton saatuamme, saisiko perhe nopeammin apua jostain muualta, Kähkönen sanoo. 

Perheneuvontaan tullaan yhä useammin miehen aloitteesta. Viime vuonna perheneuvonnan asiakkaista 43 prosenttia oli miehiä. 

– Joskus myös teini-ikäinen lapsi saattaa tuoda jo kauan sitten eronneet vanhempansa näiden uusien puolisoiden kanssa perheneuvontaan. Myös samaa sukupuolta olevien vanhempien perheet ovat tervetulleita, Sundvall-Piha sanoo.  

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus