Tärkeintä olisi hakea pariterapeutilta apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin kumppaneilla on vielä uskoa parisuhteen selviämiseen ja voimia tehdä töitä sen eteen.
Pitkässä parisuhteessa eteen tulee vääjäämättä vaikeita ajanjaksoja. Ongelmia voi olla vaikea ratkoa kahden kesken, jolloin saattaa herätä ajatus pariterapeutin vastaanotolle hakeutumisesta.
Toisinaan kriisi kytee niin pitkään, että ajatus erosta alkaa tuntua parhaalta vaihtoehdolta. Ei ole tavatonta, että terapeutin vastaanotolle saavutaan vasta, kun erouhka on todellinen tai ero on jo pistetty vireille.
Apua olisi kuitenkin syytä etsiä jo ennen kuin tilanne on kriisiytynyt. Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Rachel Zar kertoo terveys- ja hyvinvointisivusto Preventionin julkaisemassa kirjoituksessaan, mitkä ovat hyviä syitä hakeutua terapiaan – jo ennen kuin tilanne on muuttunut epätoivoiseksi.
Lue myös: Terapeutti paljastaa 10 merkkiä, jotka paljastavat, että liittosi on onneton: "Ehdottomasti hälytysmerkki parisuhteessa"
Hyviä syitä hakeutua pariterapiaan
Jatkuva tyytymättömyys parisuhteeseen, etääntyminen puolisosta ja ongelmia avaavien keskustelujen kärjistyminen riidoiksi ovat merkkejä siitä, että pariterapiaan hakeutumisesta voisi olla hyötyä. Zarin mukaan yleisimpiä hakeutua pariterapiaan ovat:
- suuret elämänmuutokset, kuten muutto tai lapsen saaminen
- parisuhteeseen vaikuttavat stressitekijät, kuten talous- tai terveysongelmat
- ratkaisemattomat ongelmat, jotka voivat liittyä esimerkiksi perhedynamiikkaan, uskontoon tai seksuaalisuuteen.
Jotakuinkin näistä asioista myös suomalaisparit riitelevät. Terapeutti ja eroasiantuntija Marika Rosenborg kertoi aiemmin MTV Uutisten haastattelussa, että yleisimpiä parisuhdekriisin aiheita ovat ongelmat läheisyydessä ja seksuaalisessa halukkuudessa, lapsettomuus, luottamusongelmat ja talousvaikeudet.
Lue myös: Nämä asiat voivat paljastaa, että kumppanisi on etääntymässä sinusta – "Yleensä ensimmäinen merkki siitä, että jotain on tekeillä"
Liitossaan kamppailevia Zar kehottaa pohtimaan ongelmiensa juurisyitä tarkemmin. Tuntuuko esimerkiksi, että kumppanin kanssa on kasvanut erilleen? Onko joitain asioita, joista puhuminen on vaikeaa? Kokeeko tulleensa sivuutetuksi tai väärinymmärretyksi?
– Kaikki nämä ovat hyviä syitä etsiä tukea. Paranemisprosessi voi sujua helpommin, kun ongelmasta aletaan puhua ennen kuin haavat ovat umpeutuneet, Zar kirjoittaa Prevention-sivustolla.
Kun hankala tilanne ei ole vielä päässyt pitkittymään, molemmat osapuolet usein vielä uskovat parisuhteeseensa ja ovat valmiita tekemään sen eteen töitä. Erokortin heiluessakaan ei ole vielä myöhäistä, mutta silloin apua pitäisi hakea viipymättä. Jos molemmat ovat sitoutuneita ja motivoituneita, suhde saadaan usein kuntoon.
Parisuhdetta hiertävistä ongelmista voi olla vaikea keskustella kahdestaan. Kuvituskuva.Copyright (c) 2015 beeboys/Shutterstock.
Milloin pariterapiasta ei ole apua?
Pariterapiaan hakeutuvien ei tarvitse olla naimisissa tai edes yksiavioisessa suhteessa, Zar muistuttaa. On kuitenkin tiettyjä tilanteita, joissa ammattiapu ei ole paras vaihtoehto.
Esimerkiksi, jos suhteessa ilmenee henkistä tai fyysistä väkivaltaa, järkevämpi vaihtoehto on erota tai hakeutua yksilöterapiaan. Yksilöterapia on hyödyksi myös, jos parisuhteessa on hoitamaton riippuvuus- tai päihdeongelma.
Pariterapiasta ei ole välttämättä hyötyä myöskään, jos toinen puoliso ei ole innostunut tekemään töitä suhteen eteen tai jos kumppaneilla on epärealistiset odotukset pariterapiasta. Ongelmat eivät ratkea itsekseen yhdessä yössä vaan niiden siihen vaaditaan aikaa, sinnikkyyttä ja yhteistyötä.
Pariterapiasta on apua, jos ongelma on itse suhteessa. Vaikka kumppaneilla olisi eri näkemys ydinongelmasta, avun hakeminen on merkki siitä, että toisen huolen ottaa vakavasti ja on valmis tekemään töitä parisuhteen eteen.
Eropäätöksen jälkeenkin voi mennä terapiaan. Tällöin keskustellaan eroon johtaneista syistä ja yhteistyöstä vanhemmuudessa.
Lue myös: Tuuli-Elina, 36, erosi, vaikka parisuhteessa ei ollut tavallaan mitään vikaa: "Selvästi aiheesta on puhuttu liian vähän"
Terapia voi maksaa itsensä takaisin
Parisuhdeterapian ehdottaminen kumppanille voi kuulostaa lopun alulta. Avun hakeminen on kuitenkin osoitus välittämisestä, Zar muistuttaa.
Terveen parisuhteen ylläpito joudutaan usein opettelemaan kantapään kautta, joten ammattiapuun turvautumista ei tarvitse hävetä. Terapeutille puhuessa voi luottaa, että asiat pysyvät yksityisinä, toisin kuin joskus lähipiirille avautuessa.
Ammattitaitoinen pariterapeutti ei myöskään ota puolia vaan ymmärtää tilannetta molempien osapuolten näkökulmista.
Rahanmeno voi ymmärrettävästi mietityttää pariterapiaa harkitsevia. Väestöliiton blogissa kuitenkin muistutetaan, että vaikka terapia ei ole halpaa, voi sinne menemättä jättäminenkin käydä kalliiksi. Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi perheneuvolat tarjoavat vanhemmille maksuttomia palveluita tietyin ehdoin.
Lue myös: Tällainen käytös enteilee avioeroa, mutta havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää aiheesta seksi ja parisuhde.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet: Prevention, Helsingin kaupunki/sote, Mehiläinen, Väestöliitto, Verywell Mind