Ilmainen parisuhdeterapia uhkaa loppua monella paikkakunnalla

Säästöpaineet uhkaavat nipistää kirkon tarjoamasta perheneuvonnasta. Erityisesti tämä vaikeuttaa ilmaisen parisuhdeterapian saamista.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon mukaan heidän perheneuvontansa auttaa erityisesti parisuhteissa, kun muut perheneuvontapalvelut eivät parisuhteisiin keskity. 

Esimerkiksi hyvinvointialueiden tarjoamassa kasvatus- ja perheneuvonnassa keskitytään lapsiin ja vanhemmuuteen.

Nyt tämä maksuton kirkon palvelu on vaakalaudalla monella paikkakunnalla.

Ilmaista pariterapiaa

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Anssi Tietäväinen sanoo, että perheneuvonta on käytännössä pariterapiaa.

– Perheneuvonta on vähän harhaanjohtava nimitys, koska parisuhteen kysymykset ovat ne, missä meiltä apua haetaan.

– Asiakkaille maksutonta pariterapiaa ei muualta tarjota ainakaan tässä mitassa, mitä kirkon perheneuvonta tekee, Tietäväinen sanoo.

Tietäväisen mukaan hänen keskukseensa leikkaukset eivät vaikuta, koska se saa kaiken rahoituksensa suoraan kirkolta.

Sopimuksia irtisanotaan

Kirkkohallituksen perheasioiden ja perheneuvonnan asiantuntija Sari-Annika Pettisen mukaan osa 37:stä ympäri Suomea sijaitsevasta keskuksesta on seurakuntarahoitteisia, mutta osalla on sopimuksia hyvinvointialueiden kanssa. 

– Nyt osassa hyvinvointialueita on lähdetty käymään sopimuksia läpi, ja niistä osa on irtisanottu. Eli näyttää siltä, että resursseja tullaan vähentämään.

– Riski on, että perheneuvojien määrä vähenee, ja sillä on tietenkin vaikutusta sen alueen asukkaiden saamaan tukeen parisuhteen erilaisissa kysymyksissä, Pettinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat