Patrian työntekijät huputettiin autoon, siviiliä osoitettiin kiväärillä – näin puolustusvoimien harjoitukset ovat menneet pieleen ennen lentokenttäsekoilua

4:38img
Puolustusvoimat kertoo, mikä harjoituksessa meni mönkään.
Julkaistu 19.03.2021 06:14
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Viime viikolla Helsinki-Vantaalla pieleen mennyt puolustusvoimien harjoitus voi tietää jopa rangaistusta siviilejä harjoituksen aikana vahingossa kohdanneille sotilaspoliiseille.

Puolustusvoimien järjestämässä moniviranomaisharjoituksessa sotilaspoliiseja eksyi väärään terminaaliin ja erehtyi luulemaan siviilejä harjoitusjoukoiksi.

Sotilaspoliisit harjoittelivat niin sanottujen likaisten pommien skenaariota, ja etsivät siviiliasuisia vastustajasotilaita ja heidän jättämiään "pommeja".

Siviilin mukaan aseella on osoitettu kohti, ja myös puolustusvoimat myöntää, että sotilaan ase on voinut osoittaa kohti siviiliä. 

Lue myös:  Puolustusvoimat: Sotilaspoliisin ase on saattanut osoittaa siviiliä lentokenttäharjoituksessa

Lue myös: Lue myös: Varusmies osoitti aseella Helsinki-Vantaalla, nainen kertoo MTV:lle kauhunhetkistään: "Meinasin oksentaa – luulin, että kyseessä oli terrori-isku"

Reserviläisen piipun eteen joutuneelle tuhansien korvaukset

Jos aseella on todella osoitettu siviiliä, voi se poikia sotilaspoliiseille pahimmillaan tuomion.

Näin kävi tapauksessa, jossa vuoden 2016 lokakuussa Tikkakoskella järjestetyssä sotaharjoituksessa reserviläinen osoitti siviiliä aseella. Reserviläiset olivat saaneet tehtäväkseen selvittää, kuka lentokentän aidan lähellä lentokoneita kuvannut henkilö oli.

Toisen reserviläisen puhutellessa aidan luona ollutta henkilöä oli toinen heistä pitänyt rynnäkkökivääriä osoitettuna siviilimiestä kohden siltä varalta, että henkilö yrittäisi hyökätä toisen reserviläisen kimppuun. Reserviläiset luulivat siviilimiestä harjoitukseen kuuluvaksi maalimieheksi.

Sotaharjoituksessa ei käytetty kovia panoksia ja rynnäkkökiväärissä oli sysäyksenvahvistin, jota käytetään paukkupatruunoiden kanssa. Aidan luona ollut henkilö ei kuitenkaan nähnyt vahvistinta tai tiennyt paukkupatruunoista, vaan koki tilanteen uhkaavana.

Oikeus katsoi aseella osoittaneen reserviläisen syyllistyneen laittomaan uhkaukseen ja tuomitsi tämän 20 päiväsakon rangaistukseen. Lisäksi uhrille tuomittiin maksettavaksi tuhansien eurojen korvaukset.

Lue myös: Sotilaspoliisi osoitti naista aseella Helsinki-Vantaalla – puolustusvoimat kertoo, miten näin pääsi käymään: "Yllätti meidätkin"

Helsinki-Vantaan kohuharjoituksessa osalliseksi joutui kolmaskin siviili – Puolustusvoimat: "Päät painuksissa on toimivalla yksiköllä erheen vuoksi"

Harjoitusalueelle osuneet työntekijät raudoissa ja silmät peitettynä pakettiautoon

Hieman vastaava tapaus sattui Jämsässä toukokuussa 2018, kun kaksi lentosotamiestä otti kiinni kaksi Patrian palveluksessa ollutta henkilöä näiden pyrkiessä työpaikalleen erään harjoituksen aikana.

Patrialle työskennelleet raudoitettiin, näiden silmät peitettiin ja heidän kuljetettiin pakettiautolla kuulusteltaviksi. Puolustusvoimat ilmoitti selvittävänsä tapauksen.

Patrian työntekijöillä ei ollut asiassa vaatimuksia, joten poliisi ei aloittanut esitutkintaa laittomasta uhkauksesta tai tuottamuksellisesta vapaudenriistosta.

Myöhemmin syyttäjä lisäksi katsoi, ettei miehiä ollut tarvetta syyttää vartiorikoksesta, sillä nämä eivät olleet toimineet annettujen määräysten tai palvelusvelvollisuutensa vastaisesti. Sen sijaan syyttäjän mukaan arvostelua voisi kohdistaa toimivaltasuhteiden, vastuuhenkilöiden ja näiden dokumentoinnin ja jäljitettävyyden järjestämiseen.

Lentosotamiesten onni saattoi olla siinä, että pakettiautoon lastatut uhrit olivat ymmärtäväisiä eivätkä itse vaatineet tapauksessa syytettä.

Aseella uhkaaminen on kuitenkin suhteessa vakavampi asia, että siitä voidaan nostaa syyte vaikka ihmisellä itsellään ei olisi vaatimuksia asiassa. Syyte laittomasta uhkauksesta voidaan nostaa, jos uhri tai erittäin tärkeä yleinen etu sitä vaatii tai jos uhkauksen esittämiseen on käytetty hengenvaarallista välinettä. Rynnäkkökivääri on tällainen väline.

Vielä perjantaina poliisi kertoi, ettei se epäile Helsinki-Vantaan lentokentän välikohtaukseen liittyvän rikosta.

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat