Sotilas spekuloi kovapanosammunnoissa pimahtamisellaan ja esimiehensä ampumisella – "Näin punaista"

Sotilas spekuloi esimiehensä ampumisella kovapanosharjoituksissa. Oikeus piti pohdintaa palvelusrikoksena.

Rikos tapahtui helmikuussa 2023 Hämeenlinnassa ilta-aikaan, kun ryhmä harjoitteli pimeäammuntaa. Ryhmä odotteli ammunta vuoroaan, kun tykkimies alkoi pohdiskella esimiehensä ampumista.

– Mitä tekin tekisitte, jos minä yhtäkkiä pimahtaisin ja lataisin aseeni ja alkaisin ampumaan ja ampuisin (esimiehen nimi) selkään samalla, tykkimies kysyi.

Esimies toimi tapahtuma-aikaan ammuntaharjoituksessa tulitoiminnan valvojana. Hän kertoi kuulleensa tykkimiehen puheet, keskeyttäneensä ammunnat ja lähteneensä selvittämään asiaa.

Luutnantti kertoi "nähneensä punaista" kuullessaan tykkimiehen kysymyksen.

Asiasta tehtiin ilmoitus myös ammunnanjohtajalle.

Aika ja paikka väärä

Tykkimies kiisti syyllistyneensä puheillaan palvelusrikokseen. Hän sanoi, ettei uhannut esimiestään, eikä tarkoittanut lietsoa vihamielistä käytöstä palvelustovereihin tai muihin. 

Hän oli ottanut vain esiin kysymyksen, joka oli pyörinyt hänen mielessään.

– Kysymyksessä oli ollut palvelustoverille esitetty täysin hypoteettinen skenaario ja ehkä vähän radikaali esimerkki, tykkimies puolustautui oikeudessa.

Hän kuitenkin myönsi, että aika ja paikka tällaisiin puheisiin oli kuitenkin väärä. Tykkimies kertoi menneensä lukkoon, kun kiihtynyt esihenkilö tuli hänen luokseen selvittämään asiaa.

Aiheutti jonkin verran vaaraa

Oikeus piti tykkimiehen puheita käyttäytymissääntöjen vastaisina ja asiattomina esimiestä kohtaan. Oikeus myös totesi, että moinen kysymys voi olla omiaan luomaan vihamielistä ja loukkaavaa ilmapiiriä sotilasesimiehiä kohtaan.

– Otettaessa huomioon tapahtumapaikka ja tilanne, jossa (tykkimiehen nimi) oli ollut todellinen mahdollisuus toteuttaa spekuloimansa skenaario, käräjäoikeus katsoo, ettei selitys poista teon tahallisuutta, oikeus totesi ratkaisussaan.

– Teon on katsottava aiheuttaneen jonkin verran vaaraa, sillä kyseessä oli ollut kovapanosammunta, jonka yhteydessä spekulointi kouluttajan ampumisella olisi voinut johtaa vakavamman laatuisiin vastareaktioihin. 

Oikeus määräsi 23-vuotiaalle tykkimiehelle rangaistukseksi 30 päiväsakkoa, josta hänelle kertyy maksettavaa 270 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat