Paula otti kotiinsa ex-miehensä ja tämän uuden vaimon orpolapset – ”Heiltä kysyttiin, haluavatko he tulla, ja siitä se sitten lähti”

Paula Katajamäki palkitaan yhtenä äideistä.
Paula Katajamäki palkitaan äitienpäivänä Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalilla.
Julkaistu 12.05.2019 06:30

Elise Tykkyläinen

elise.tykkylainen@mtv.fi

Tasavallan presidentti palkitsee tänä vuonna 35 äitiä Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ensimmäisen luokan mitalilla. Paula Katajamäki, 70, on yksi heistä.

Hän sai kasvatettavakseen omien lastensa lisäksi myös entisen miehensä uuden perheen lapset. Nyt hän jakaa omat kasvatusvinkkinsä tämän päivän äideille – niin yksinhuoltajille kuin teinien vanhemmillekin.

Paula Katajamäki oli 22-vuotias tullessaan äidiksi. Avioero tuli, kun lapset olivat 6- ja 7- vuotiaita.

Yksinhuoltajuus ei aina ole helppoa näinä päivinäkään – saati sitten 70-luvulla, jolloin äitiyslomat olivat erittäin lyhyitä. Katajamäki pärjäsi kuitenkin hyvin ja haluaa rohkaista yksinhuoltajia eteenpäin.

– Apua saa, kun osaa pyytää oikealta taholta. Olen sitä mieltä, että asiat hoituvat aina. Joskus hoituvat vähän huonommin ja joskus paremmin, mutta kyllä ne aina hoituvat ja niistä selviää, hän rohkaisee.

Katajamäen äitiysloma kesti vain kolme kuukautta. Sen jälkeen hän palasi työhönsä tavaratalon kosmetiikka- ja paperiosastolle. Hän muistelee haasteellista tilannettaan positiivisin mielin.

– Kyllä sitä pärjää. Mutta toki on hyvä, jos on työtä. En ole koskaan ollut työttömänä. Minulla oli sellainen työpaikka, johon menin aina mielelläni. Se auttoi. Minulla oli myös hyviä ystäviä ja omaisia, jotka auttoivat.

Tänään palkitaan myös muita äitejä. Yksi heistä on Sinikka, joka on saattanut hautaan neljä omaa lastaan: 

5:15img

Elämää entisen miehen uuden perheen kanssa

Katajamäen lasten isä sai eron jälkeen uuden kumppaninsa kanssa kaksi poikaa. Perheiden välillä säilyi tiivis yhteydenpito, eikä uusi kumppani ei ollut Katajamäelle ongelma.

– Ei meillä ollut mitään ristiriitoja. Tulimme hyvin toimeen puolin ja toisin. Mummolassakin kahvittelimme yhdessä ja tapasimme syntymäpäivien merkeissä. Meillä oli hyvä yhteisö.

Katajamäen entisen miehen uusi kumppani  kuitenkin sairastui vakavasti. Hänen kuoltuaan lasten isä jäi alakouluikäisten poikiensa yksinhuoltajaksi.

Ennen kuolemaansa poikien äiti oli esittänyt toiveen siitä, että Katajamäki huolehtisi pojista. Näin tapahtuikin, sillä viiden vuoden kuluttua myös poikien isä kuoli. Kaksi teini-ikäistä poikaa jäi orvoiksi. 

– Pojat tulivat luokseni, kun heidän isänsä nukkui pois. Omat lapseni olivat silloin jo aikuisia ja muuttaneet kotoa pois.

Se, että pojat oli tehty uuden kumppanin kanssa, ei ollut Katajamäelle ongelma. Perheiden tiiviin yhteydenpidon ansiosta pojat tutustuivat jo pienestä pitäen tulevaan kasvatti-äitiinsä.

Hän toivotti pojat tervetulleeksi kotiinsa ja näin alkoi kahden teini-ikäisen kasvattaminen aikuisuuteen asti. 

– Heiltä kysyttiin, että haluavatko he tulla, ja siitä se sitten lähti.

Tilanne vaati aluksi totuttelua sekä Katajamäeltä että pojilta.

– Oli siinä sopeutumista puolin ja toisin. Uusi paikkakunta ja uudet koulut ja uudet kaverit, niin eihän se helppoa ollut, mutta he olivat sitkeitä, sosiaalisia ja positiivisia poikia. Päivä kerrallaan mentiin ja samalla tavalla elettiin kuin muutkin lapsiperheet. Lapset kävivät koulua ja harrastivat.

Katajamäki ei osaa tarkemmin sanoa, mikä ratkaisuun johti.

– Sellainen yhteisöllisyys, mikä meillä oli koko ajan, niin sehän siinä suurimpana oli. Molemmin puolin tunsimme toisemme jo valmiiksi, se varmasti helpotti. 

"Rajojen laittaminen on rakkautta"

Teini-ikäisten kanssa ei aina ole helppoa. Kasvattamisen konkari kuitenkin lähettää kannustavat terveisensä nuorukaisten ongelmien kanssa painiville vanhemmille: 

– Rajat pitää olla kotona. Rajojen laittaminen on rakkautta. Ainahan asiat eivät suju niin hyvin kuin voisivat, mutta sitä pitää osata myös kieltää. Eiväthän aikuisetkaan saa kaikkea, mitä haluavat. Lapset tietävät, että heistä välitetään, kun on rajat, Katajamäki sanoo.

Hän kannustaa keskusteluun nuorten kanssa.

– Asioista pitää puhua. Istutaan alas ja puhutaan – oli asia mikä tahansa tai sattunut mitä tahansa. 

"Vähän jännittää"

Kunniamerkit luovuttaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö tänään äitienpäiväjuhlassa Valkoisessa Salissa Helsingissä.

Äitienpäivään Katajamäki valmistautui iloisin ja odottavin tunnelmin. 

– Iloisissa tunnelmissa tässä ollaan. Vähän jännittää, mutta arvostan kovasti tätä, hän puhelimitse päivää ennen kunniamerkkien jakoa.

Tilaisuuteen saa ottaa kaksi läheistä mukaan. Katajamäen vanhin poika ja tytär lähtevät hänen mukaansa mitalien jakoon.

– Kaikki lapset olisin ottanut sinne mukaan, jos se olisi ollut mahdollista.

Paula Katajamäen lisäksi tänään palkitaan myös 34 muuta äitiä, joiden joukossa on suurperheiden äitejä, yksinhuoltajia, sijais-, adoptio- ja tukivanhempia sekä erityislasten äitejä, jotka ovat aktiivisesti mukana myös yhteiskunnallisessa työssä ja vapaaehtoistoiminnassa.

Tuoreimmat aiheesta

Äitienpäivä