Viisitoista sekuntia. Niin kauan tuore sisäministeri Paula Risikko kertoo miettineensä vastausta kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kysymykseen ministerinpestistä.
– Se oli iso, ihana yllätys, Risikko hymyilee.
Hän todennäköisesti onkin niitä harvoja yllättyneitä, sillä etukäteisarvioissa Risikon ministerinpestiä pidettiin hyvin todennäköisenä, jopa varmana.
Risikko huomauttaa olevansa erityisen tyytyväinen sisäministerin paikasta, perinteisesti miesten hallitsemasta alueesta. Hän on otettu siitä, että puolueen puheenjohtaja valitsi juuri hänet oman vaativaksi osoittautuneen työnsä jatkajaksi.
Risikon työhuone Helsingin ydinkeskustassa henkii juuri sitä arvokkuutta, jota ministerien työhuoneet kristallikruunuineen, antiikkihuonekaluineen ja käsin solmittuine mattoineen tapaavat henkiä. Yksi pieni, mutta näkyvällä paikalla oleva koriste rikkoo klassista ilmapiiriä. Seinällä on rautalangasta väkerretty koriste, jossa lukee: "Pitääkö tämäkin rautalangasta vääntää?"
Maahanpyrkijöiden määrä tasoittunee
Risikko kuvaa viimesyksyistä turvapaikanhakijoiden yllättävää saapumista Suomeen "aikamoiseksi hyökyaalloksi".
– Mutta kone käynnistyi heti, napsauttaa Risikko sormiaan.
Tällä ministeri viittaa viranomaisten yhteistyöhön ja siihen, että yllättävässä tilanteessa pystyttiin välttämään pitkäaikainen kaaos.
Viime viikkoina Suomeen on tullut alle sata turvapaikanhakijaa viikossa, kun viime syksynä viikoittaisia hakijoita oli enimmillään tuhansia.
– Ennustan, sen mitä nyt pystyy ennustamaan, että tämä nykyinen tilanne säilyisi ainakin jonkin ajan.
Risikko toteaa, että ei ole ehtinyt vielä perehtyä Suomen ja Venäjän väliseen rajasopimusasiaan. Määräaikaisen rajasopimuksen mukaan muut kuin Suomen, Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaiset eivät voi ylittää Lapin rajanylityspaikkoja. Turvapaikanhakijoiden tuloa patoamaan tehty sopimus umpeutuu syksyllä. Asia on Risikon työlistalla yhdessä ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kanssa heti lomien jälkeen.
Auttajien ketju ei saa katketa
Loppukesää ja syksyä hallitsevat isot kysymykset. Risikko nostaa esille pelastustoimen uudistamisen. Vuoden 2019 alusta alkaen Suomessa on määrä olla viisi pelastuslaitosta nykyisten 22 sijaan. Paloasemien määrään muutos ei vaikuta.
Ministeri vakuuttaa, että pelastustoimen ja hoidon ketju säilyy saumattomana. Hallinnolliset muutokset eivät hänen mukaansa saa heikentää palveluita.
– Asut missä tahansa Suomessa, voit luottaa siihen, että pelastustoimi toimii kuten tähänkin asti.
Risikko on huolissaan yhteiskunnan pirstaloituneista palveluista ja viranomaisten tiedonkulun ongelmista. Siksi hän haluaa käynnistää toimet siitä, miten tieto kulkisi paremmin viranomaisten välillä. Pahimmillaan, kuten hän kuvaa, esimeriksi moniongelmaisella nuorella on voinut olla sata eri auttajaa.
– Meidän tietosuojasäädöksemme ovat valtavan tarkat, enkä itsekään ole sitä mieltä, että tietosuojaa höllennettäisiin. Mutta viranomaisilla tulee olla edellytykset tiedon saannille.
Ministeri haluaa, että Suomi pysyy yhtenä maailman turvallisimpana maana.
– Voit lähettää lapsesi koulumatkalle ilman että olet vierellä. Tai että lapsi voi mennä harrastuksiin omalla pyörällä.