Peitetarina, salailua ja pelkoa ampumisesta: Anna Kontula kertoo kirjassa nyt aktivistimatkasta ja kohupidätyksestä – Gaza-operaatio munattiin "naurettavan virheen" vuoksi

5:30imgVideo: Israelin poliisi pidätti kansanedustaja Kontulan tammikuussa. Kuuntele, miten Kontula kuvaili tapahtumia tuolloin!
Julkaistu 25.02.2020 12:00
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula pidätettiin tammikuussa Israelissa. Nyt Kontula kertoo yksityiskohtaisesti aktivistioperaation valmistelusta ja toteutuksesta kirjassaan Muuri – matka maailman suurimpaan vankileiriin.

Kansanedustaja Kontula pidätettiin 13. tammikuuta Israelissa, jossa hän oli valmistellut tunkeutumista raja-aidasta läpi Gazaan osana aktivistiryhmää.

Toiminnallaan Kontula ja muut aktivistit pyrkivät kiinnittämään huomiota Gazan surkeisiin elinoloihin ja Israelin harjoittamaan saartopolitiikkaan.

Uudessa kirjassaan Kontula avaa yksityiskohtia tapauksesta, joka johti useisiin kanteluihin eduskunnan oikeusasiamiehelle sekä syytöksiin antisemitismistä.

"Arvasin heti hankkeen olevan jotakin salaista ja hasardia"

Kontula liittyy operaatioon kirjan mukaan lokakuussa 2019, kun nimimerkillä "S" kuvattu henkilö ottaa Kontulaan yhteyttä ja kysyy, haluaisiko tämä lähteä ulkomaille Israel-Palestiina-asioihin liittyen.

– Kun S ei kertonut viestissään enempää, arvasin heti hankkeen olevan jotakin salaista ja hasardia, Kontula kirjoittaa.

Helsingissä Tiedekulmassa järjestetyn tapaamisen jälkeen Kontula harkitsee asiaa ja päättää lähteä "aktioon", johon kuuluisi tunkeutuminen raja-aidan läpi Gazaan.

– En tiedä kovin paljoa Israel–Palestiina-kysymyksestä, mutta kuitenkin riittävästi ymmärtääkseni, että apua tarvitaan ja että kansanedustaja-statukseni ansiosta juuri minun apuni on arvokasta, Kontula perustelee.

Peitetarinana "jeesusmatka"

Toiminnan valmistelu kestää kuukausia. Mukana on useita aktivisteja eri maista, ja viestintä pyritään hoitamaan vahvalla salauksella.

Israeliin matkustamisen syyksi on keksittävä peitetarina. Selitykseksi keksitään pyhiinvaellusmatka Uuden testamentin tapahtumapaikoille.

Kontula kertoo etukäteen matkastaan kahdelle puolueensa vasemmistoliiton henkilölle, "joiden pitää voida varautua median kysymyksiin, mikäli yrityksemme onnistuu ja saa Suomessa huomiota".

Kirjan mukaan aktivistit pohtivat monenlaisia riskejä ja päätyvät jopa kirjoittamaan poliittisia ja taloudellisia testamentteja siltä varalta, että joku saa surmansa vaarallisessa rajanylityksessä.

– Oletamme, että armeija ei ammu meitä. Emme kuitenkaan voi taata tätä, joten hanke ei ole riskitön.

Kaikki kaatuu yhteen puhelimeen

Torstaina 9. tammikuuta, eduskunnan ollessa yhä joulutaollaan, Kontula matkaa Israeliin Tel Aviviin.

Aktio toteutetaan 13. tammikuuta. Tarkoituksena on ajaa auto rajan tuntumaan, leikata piikkilankasaksilla raja-aitaan aukko ja tunkeutua Gazaan.

Viranomaiset havaitsevat kuitenkin erään ryhmän jäsenen puhelimen kielletyllä alueella, ja aktivistiryhmä pidätetään tiesululle.

– Hankkeemme oli epäonnistunut naurettavan virheen vuoksi, Kontula kirjoittaa.

Kontula ja muu ryhmä pidätetään epäiltynä yrityksestä poistua maasta laittomalla tavalla. Seurauksena on kirjan mukaan useita tunteja kestävä kuumahenkinen kuulustelu, jonka aikana Kontula kieltäytyy allekirjoittamasta pitkälti hepreankielistä ehtopaperia.

Kansanedustaja ei silti joudu vankilaan, vaan pääsee muun ryhmän kanssa pois. 

Perussuomalaisten Junnilalta rajua kritiikkiä

Operaation tarkoituksena oli Kontulan mukaan kasvattaa tietoisuutta Gazan tilanteesta sekä luoda painetta Suomen ja Israelin välisen asekaupan jäädyttämiseksi.

Esimerkiksi juutalainen maailmankongressi syytti tammikuussa Kontulaa antisemitismistä, koska tämä ei ottanut huomioon Egyptin roolia Gazan saarrossa. Myös Helsingin juutalainen seurakunta yhtyi kritiikkiin.

Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila syyttää puolestaan tänään julkaistussa tiedotteessaan Kontulaa julkisuustempusta. Junnilan mukaan "kirjan pikainen julkaisu vahvistaa epäilyksiä", että kyseessä oli "kirjakoijaus".

– Keskittyisi päätöksentekoon, jos asekaupat harmittavat, Junnila kritisoi.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka