Syyrialainen Cham Wings -lentoyhtiö kuljettaa Ukrainan itärajan tuntumassa olevasta Rostovista venäläistaistelijoita Damaskokseen vanhoilla eurooppalaisyhtiöiden koneilla, kertoo uutistoimisto Reuters.
Satakunta miestä raskaine selkäreppuineen odottaa lentokentällä lähtöselvitystä mutta monitoreissa ei näy lennon numeroa eikä kohdetta.
– Allekirjoitimme paperin, ettemme sano mitään. Muuten joudumme vaikeuksiin ja niin sinäkin, yksi miehistä kertoo toimittajalle.
Hetkeä aiemmin saapunut Airbus 320 -kone oli tuonut kymmeniä ruskettuneita maastoasuisia miehiä, joilla osalla oli Damaskoksen lentokentän tax-free-kasseja.
Sotilaat on värvännyt Reutersin tietojen mukaan entisen venäläisen tiedustelu-upseeri Dmitry Utkinin perustama organisaatio nimeltä Wagner, joka aloitti toimintansa Itä-Ukrainan venäläistaistelijoiden rekrytoinnilla.
Kone on yksi kymmenistä, joita on hankittu välikäsien kautta peiteyhtiöille, jotka useiden mutkien kautta puolestaan kuuluvat Yhdysvaltain pakotteiden piirissä oleville yhtiöille. Esimerkiksi kahden venäläisupseerin Ukrainaan perustamilla yhtiöillä, Khors'illa ja Dart'illa on ollut lentokonerekisterien mukaan yli 80 konetta, joista 40 on käytetty Syyriassa, Iranissa ja Irakissa. Yhtiöt väittävät vuokranneensa koneet eteenpäin.
Yksi lentoyhtiölistä on myös syyrialainen Cham Wings, joka joutui pakotteiden piiriin kaksi vuotta sitten Syyrian johdon ase- ja sotilaskuljetusepäilyistä.
Sen Rostovin lennot saapuvat ja lähtevät öisin, eikä niitä löydy aikatauluista.
Hiljaiset vainajat
Syyrian presidentti Bashir al-Assadin pelastus on ollut Venäjän tuki. Virallisesti Venäjä on myöntänyt vain vähimmän – se on tukenut Syyriaa ilmaiskuin, joukkojen koulutuksella ja pienllä määrällä erikoisjoukkoja.
Totuus on toinen.
Julkiset lennonseurantasivut, lentokonerekisterit ja tarkkailu paikan päällä kertovat, että maaliskuun puoleenväliin mennessä Cham Wingsin Airbus-koneet olivat vuoden mittaan tehneet ainakin 51 edestakaista matkaa Syyriaan. Kun yhteen koneeseen mahtuu 180 matkustajaa, liikenne on vilkasta.
Takaisin on tultu toisinaan ruumisarkussa. Venäjä myöntää, että tuen alettua vuonna 2015, kaikkiaan 44 venäläissotilasta olisi kuollut Syyriassa. Palkkasotilaita on kätevä käyttää, sillä heitä ei lasketa virallisiksi kuolleiksi. Reutersin haastattelemat perheet, ystävät ja lähteet osoittavat uhriluvun olevan moninkertainen: pelkästään viime vuoden tammi-elokuun välissä ainakin 40 palkkasotilasta kuoli.
Sotilaiden nimettömänä pysyttelevien leskien mukaan palkkasotilaat lähetetään raskaimpiin taisteluihin, etulinjaan ja kaupunkien takaisinvaltausten etujoukoiksi. Kun vastarinta on nujerrettu, Syyrian joukot voivat marssia paikalle ja ottaa kunnian.
Venäjällä on arviolta kolmisentuhatta palkkasotilasta Syyriassa, arvelee yhden puolisotilaallisen ryhmän johtaja Jevgeni Shabajev Reutersille. Lääkärilähteiden mukaan tämän vuoden helmikuussa olleissa taisteluissa arviolta 300 venäläistä kuoli tai haavoittui.
Yhden kaatuneen palkkasotilaan leski oli saanut kuolinsyytodistuksen, jossa sanottiin että uhri oli menehtynyt "ruumiin hiiltymiseen".
Sotilas oli siis palanut kuoliaaksi.