MTV Uutiset seurasi hetki hetkeltä Nato-iltaa: Näin Niinistö kommentoi historiallista päätöstä

2:15imgPresidentti Sauli Niinistö kertoo, miten Suomen Nato-prosessi etenee nyt – historiallisia askelia luvassa
Julkaistu 28.06.2022 17:08(Päivitetty 28.06.2022 22:36)
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander
Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Sauli Niinistön mukaan sopu Turkin kanssa on syntynyt. MTV seurasi historiallista Nato-iltaa tässä artikkelissa.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Madridissa Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin sotilasliitto Naton huippukokouksen alla.

Kokouksen jälkeen maiden edustajat astuivat median eteen ja ulkoministerit allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, joka vahvistaa, että Turkki tukee Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Sauli Niinistö avasi tilannetta Presidentin kanslian julkiasemassa lausunnossa. MTV Uutiset julkaisee presidentin lausunnon kokonaisudessaan linkin takaa löytyvästä artikkelista.

MTV:n seuranta löytyy alta:

22.23: Niinistön tiedotustilaisuus päättyy. MTV Uutiset kiittää seurannasta! Alla koottuna illan keskeisimmät muut uutisartikkelit:

Lue myös: Stoltenbergiltä suorat sanat historiallisena iltana Putinille: "Nyt hän saa enemmän Natoa ovenkynnykselleen kuin koskaan aiemmin"

Lue myös: Turkki tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä – lue presidentti Niinistön lausunto sanasta sanaan

Lue myös: Nato-käänne yllätti Mika Aaltolan – näin hän arvelee venäläisten suhtautumista: "Pettyneitä ja joutuvat selittämään kansalle, miten tässä näin kävi"

22.20: Niinistön mukaan Nato-jäsenyyden myötä on todella keskeistä saavuttaa ennaltaehkäisevä pelote ja puoli myös Suomelle.

Hän kuitenkin korostaa Suomen puolustusvoimien roolia, johon voidaan luottaa syvemmässä ja laajemmassa kriisissä, mikäli sellainen syntyisi.

22.19: Niinistö ei usko, että Suomen ja Ruotsin diplomatiaan jää ikäviä jälkiä Turkin Nato-vehkoilusta. "Muistipaikka" voi kuitenkin jäädä, hän luonnehtii.

22.11: Niinistön mukaan on äärettömän tärkeä asia, että Turkki-kiistassa päästiin eteenpäin, "sillä ellei tänään olisi sovintoon päästy, olisi edessä ollut samojen asioiden jankkaaminen pitkään pitkään".

Niinistö kertoo, että tapaaminen kesti lopulta neljä tuntia.

22.10: Niinistön mukaan neuvottelut lähtivät vaikeista lähtökohdista. Asiakirjan yksityiskohtia jouduttiin hiomaan.

22.06: Presidentti Niinistö Nato-jäsenyydestä: On mahdotonta arvioida, kuinka nopeasti 30 parlamenttia kokoontuu ja saa ratifioinnin aikaiseksi. Kaikki lupaukset Turkin delegaatio mukaan lukien enteilee, että jäsenmaat tulevat toimimaan varsin ripeästi. (STT)

22.02: Niinistön mukaan Turkki on kiinnittänyt enemmän huomiota Ruotsiin kuin Suomeen.

Niinistön mukaan "emme tule muuttamaan lainsäädäntöämme. Säännöksin järjestetty käyttäytymisemme tulee jatkumaan entisellään, mutta yleisesti ottaen terrorismin vastainen työ tulee tehostumaan".

– Yleisesti ottaen terrorismin vastainen työ, jota Turkki korostaa ja pitää tärkeänä, varmasti tulee tehostumaan. Omalta osaltani korostin moneen kertaan, ettei kysymys ole yksistään siitä terrorismista, joka Turkkiin kohdistuu, vaan kaikesta terrorismista. Vähän siinä toivossa voisin elää, että tuo terrorismi nousee torstaina Naton pöydälle keskustelutavaksi, ja siinä on sellaista otetta, miten Nato-maat lähtevät yhdessä ja entistä ponnekkaammin torjumaan terrorismia, onpa sitä missä muodossa tahansa tai missä päin tahansa. 

22.00: Niinistön mukaan Nato-jäsenmaat ovat lupailleet nopeaa ratifiointiprosessia.

21.58: Sauli Niinistö kommentoi Nato-iltaa juuri nyt suorassa lähetyksessä. Suomi saa pian virallisen kutsun jäseneksi, ja Suomi on "kutsuttu". Tuon jälkeen alkaa liittymisneuvottelut ja laaditaan liittymisprotokolla. Sitten jäädään katsomaan ratifiointeja, joita jokaisessa Nato-maassa tehdään.

21.50: Stoltenbergiltä kysytään, milloin hän arvioi Suomen ja Ruotsin tulevan Naton täysjäseneksi.

Hän sanoo, että nyt käynnistyy "nopein prosessi koskaan, ja on vaikea kuvitella nopeampaa prosessia kuin koskaan aiemmin. Ja se on hyvä asia. Olemme kohdanneet hyvin vaikean tilanteen Euroopassa, ja tämä on vahva viesti Putinille, että Naton ovet ovat auki".

Hän sanoo että monet parlamentit ovat jo valmistautuneet rartigioimaan jäsenyyksien ratifiointiin, mutta hän ei voi luvata käsittelyaikaa.

21.47: Stoltenbergin mukaan Nato on aina pystynyt löytämään ratkaisut ongelmakohtiin ja selvittämään erimielisyydet.

21.43: Jäsenyysneuvottelut alkavat jo huomenna, kertoo Stoltenberg. Suomi tulee saamaan kutsun Naton jäseneksi Madridin huippukokouksen jälkeen.

Hän on vakuuttunut siitä, että ratifiointiprosessi tulee sujumaan tämän jälkeen mutkitta.

21.42: Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi hetki sitten allekirjoitettua yhteisymmärrysasiakirjaa, joka vahvistaa, että Turkki tukee Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi.

Hän kiitti neuvotteluista kaikkia maiden edustajia.

21.20: Presidentin kanslia on julkaissut Sauli Niinistön lausunnon liittyen allekirjoitettuun dokumenttiin.

Lausunto kuuluu näin:

"Tänään Madridissa, ennen Nato-huippukokouksen alkua, meillä oli perusteellinen tapaaminen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin tukemana.

Tuon tapaamisen tuloksena ulkoministerimme allekirjoittivat maidemme välisen yhteisymmärrysasiakirjan, joka vahvistaa, että Turkki tukee tämän viikon Madridin huippukokouksessa Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi. Natoon liittymisemme konkreettisista askelista sovitaan Nato-liittolaisten kesken seuraavan kahden päivän aikana, mutta tuo päätös on nyt välittömästi edessä.

Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään.

Menneiden viikkojen aikana Turkki on tuonut esiin huolensa terrorismin uhasta. Suomi on kaiken aikaa ottanut nämä huolet vakavasti. Suomi tuomitsee terrorismin kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Nato-jäsenenä Suomi sitoutuu täysin Naton terrorisminvastaisen työn asiakirjoihin ja politiikkoihin.

Kun kehitämme terrorismin torjuntaa, asevientiä ja luovutuksia koskevaa yhteistyötämme, Suomi luonnollisesti toimii jatkossakin oman kansallisen lainsäädäntönsä mukaisesti.

Olen ilahtunut siitä, että tämä vaihe Suomen matkalla kohti Nato-jäsenyyttä on saatu päätökseen. Odotan nyt hedelmällisiä keskusteluja Suomen roolista Natossa tulevien liittolaistemme kanssa täällä Madridissa."

21.17: Kaikkien kolmen maan edustajat allekirjoittivat jonkinlaisen dokumentin. Tämän jälkeen päämiehet kättelivät toisiaan ja poistuivat lavalta.

Allekirjoitetun dokumentin sisältö ei ole vielä selvillä.

21.15: Tiedotustilaisuus alkaa viimein. Suomen, Ruotsin, Turkin ja Naton edustajat kokoontuvat yhteiskuvaan.

20.50: Niinistön tiedotustilaisuuden alku on vieläkin epäselvä. Neuvottelut ovat venyneet, eikä niiden päättymisajasta ole tietoa. Tätä uutista päivitetään heti kun tieto tiedotustilaisuuden alkamisesta tarkentuu. Tällä hetkellä tarkempaa aikaa ei ole tiedossa.

18.48: Niinistön mediatilaisuuden oli alun perin tarkoitus alkaa noin kello 18. Tilaisuuden uusi arvioitu alkamisaika on kello 20.50.

18.35: Bidenin ja Sánchezin tiedotustilaisuus päättyy. Odotamme Niinistön tiedotustilaisuuden alkua.

18.25: Ennen Niinistön tiedotustilaisuutta voit seurata yllä olevalta videolta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin ja Espanjan pääministeri Pedro Sánchezin tiedotustilaisuutta.

18.20: Odotamme Niinistön tiedotustilaisuuden alkua.

Lue myös: Sauli Niinistö ennakoi Erdogan-tapaamista Madridissa: "Katsotaan, mistä kenkä todella puristaa"

Lue taustaa

Aiemmin kerrottiin, että tapaamisessa oli määrä keskustella Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista. Suomi ja Ruotsi hakivat sotilasliiton jäsenyyttä toukokuussa, mutta jäsenyyskeskusteluja ei ole päästy aloittamaan Turkin vastustuksen vuoksi.

Presidentti Niinistö kertoi aiemmin tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että neuvotteluja Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksesta Turkin kanssa jatkettiin virkamiestasolla eilen maanantaina.

Niinistön mukaan neuvottelujen tahti on selvästi tiivistynyt.

– Kai se yleinen näkemys on, että jossain määrin ainakin keskustelu sujui paremmin, joka tarkoittanee sitä, että ymmärtämystä puolin ja toisin on tullut jossain määrin lisää, Niinistö sanoi.

– Mutta en lähtisi tässä vaiheessa olemaan optimisti kuin pessimistikään, vaan tuohon iltapäivän keskusteluun, jossa siis presidentti Erdogan on mukana, lähdetään tietysti avoimin mielin katsomaan, mistä kenkä todella puristaa ja voidaanko sille jotakin tehdä.

Lue myös: Asiantuntija ihmettelee Ruotsin toiveikkuutta Turkki-neuvotteluissa: "Tietävätkö he jotain, mitä me muut emme?"

Niinistö kertoi, että Suomessa tehty tuore Helsingin Sanomien Nato-gallup on hyvin tiedossa Madridissa. Presidentti vaikutti olevan hyvillään siitä, että Nato-kannatus oli yhä kasvamaan päin.

Lisäksi Niinistö oli pannut merkille, että samat vastaajat olivat sitä mieltä, ettei Suomen pidä muuttaa lainsäädäntöään Turkin mahdollisten vaatimusten vuoksi.

– Tähän viimeksi mainittuun voin selvästi todeta, ettei sellaista tarkoitusta alkuunkaan olekaan. Itse asiassa meidän lainsäädäntömme, niin kuin olen monesti todennut, täysin vastaa käytäntöjä ja lainsäädäntöä muissa eurooppalaisissa, myös Nato-maissa. Olemme vähintään siellä keskiarvossa tai sanokaamme hyvin samankaltaisessa käyttäytymisessä.

Tuoreimmat aiheesta

MTV Uutiset Live