Suomessa vieraillut Ruotsin uusi ulkoministeri vakuutti uuden hallituksen jatkavan Nato-jäsenyysprosessia.
Hallituksen vaihtuminen Ruotsissa ei vaikuta mitenkään Nato-jäsenyysprosessiin, kertoi Suomessa vieraileva Ruotsin uusi ulkoministeri Tobias Billström yhteisessä lehdistötilaisuudessa ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.
– Uusi hallitus asettaa korkeimman mahdollisen painoarvon Nato-jäsenyyshakemukselle. Hallituksen vaihtuminen ei vaikuta asiaan mitenkään, ja sillä on yhä laaja parlamentaarinen tuki Ruotsissa, Billström kommentoi.
Billström korosti, että Ruotsi on ottanut useita merkittäviä askelia noudattaakseen Suomen, Ruotsin ja Turkin Madridissa allekirjoittamaa yhteisymmärrysasiakirjaa ja vakuutti maansa olevan sitoutunut terrorismin vastaisiin toimiin. Turkki on syyttänyt erityisesti Ruotsia kurditerroristien tukemisesta.
Haavisto: Itämeren turvallisuustilanteen heikettyä Nato hyötyy molempien liittymisestä
Nato-jäsen Turkin erityisesti Ruotsiin kohdistama nyrpeys on nostanut julkisessa keskustelussa esiin kysymyksen siitä, ratifioidaanko Suomen jäsenyys ennen Ruotsia. Tiedotustilaisuudessa sekä Billström että Haavisto kertoivat pitävänsä yhä tärkeänä sitä, että maat liittyvät sotilasliitto Natoon yksissä tuumin.
– Suomen ja Ruotsin turvallisuus ovat toisiinsa syvästi nivoutuneita, Billström sanoi.
Haaviston mukaan maiden samanaikainen liittyminen olisi myös Naton etu. Haavisto viittasi Nord Stream 2 -putken sabotaasina pidettyyn tuhoutumiseen ja sen myötä heikenneeseen Itämeren turvallisuustilanteeseen.
– Myös Nato hyötyy siitä, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon samanaikaisesti. Turvallisuustilanne Itämerellä on nyt huolestuttava, ja koska Nato haluaa olla vahva tällä alueella, on sekä Ruotsin että Suomen liittyminen samaan aikaan myös Naton etu. Emme halua nähdä asiassa mitään ratkaisua, joka haittaisi maidemme välistä puolustusyhteistyötä, Haavisto sanoi.
Lue myös: Risto E. J. Penttilän arvio: Suomi on Naton jäsen viimeistään kesäkuussa
Nato-asioiden ohella ministerit kertoivat keskustelleensa muun muassa Ukrainalle annettavan tuen jatkumisesta ja Venäjän toimien vastustamisesta. Kyseessä on Billströmin ensimmäinen ulkomaanmatka hänen aloitettuaan tehtävässään aiemmin tällä viikolla.
Ulkoministeri Billström on toiminut aiemmin muun muassa maltillisen kokoomuksen ryhmäjohtajana Ruotsin valtiopäivillä.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kertonut kutsuneensa myös Ruotsin uuden puolustusministerin Pål Jonsonin vierailulle Suomeen.
Ruotsin uusi pääministeri vierailee Turkissa
Ruotsin uuden hallituksen ensimmäinen suuri ulko- ja turvallisuuspolitiikan haaste on Turkin taivuttelun Nato-jäsenyyden ratifiointiasiassa.
– Natosta tulee keskeinen osa ruotsalaista ulko- ja puolustuspolitiikkaa, Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson sanoi torstaina Brysselissä yhteisessä tiedotustilaisuudessa Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa, kertoi Aftonbladet.
Kristerssonin mukaan Ruotsi sitoutuu selkeämmin ja vahvemmin Naton terrorismin vastaiseen toimintaan. Turkki on syyttänyt erityisesti Ruotsia terroristien tukemisesta kurdiasioissa.
Turkkilaismedia NTV kertoi tänään Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin hyväksyneen Kristerssonin ehdotuksen Turkin-vierailusta.
– Keskustelemme näistä asioista hänen kanssaan omassa maassamme, Erdogan sanoi NTV:n mukaan lennolla Azerbaidzhanista, jossa hän oli vierailulla.
Pääministerin vierailun tarkoituksena on keskustella Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä. Turkki on viime aikoina viestinyt hyväksyntää Suomen hakemuksen hyväksymiselle, mutta suhtautunut nihkeämmin Ruotsiin.
Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ovat ratifioineet 28 maata Naton 30 jäsenmaasta. Turkin ohella siunaustaan on pidätellyt Unkari.
Katso myös: Risto E.J. Penttilä arvioi Suomen olevan Naton jäsen kesäkuuhun mennessä.
8:26