Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) erityisavustajan, kansanedustaja Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi voi ottaa vastuun, vaikka suurimmatkin ennustukset turvapaikanhakijoiden määrästä toteutuisivat.
EU-komissio aikoo tietolähteen mukaan esittää 120 000 pakolaisen siirtämistä Kreikasta, Italiasta ja Unkarista muualle Eurooppaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on korostanut, että turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten jako toteutetaan EU:ssa vapaaehtoisuuteen perustuen.
Ulkoministerin erityisavustajan, kehitysministerinä toimineen Pekka Haaviston mukaan EU joutuu tekemään päätöksen pakolaisten siirtämisestä, sillä Kreikassa, Makedoniassa, Italiassa ja Unkarissa on tällä hetkellä suuri pakolaisten joukko, josta näiden maiden on yksinkertaisesti liian vaikea huolehtia oman taloudellisen tilanteen vuoksi.
– Uskon, että ne maat, joilla on mahdollisuuksia auttaa joutuvat tässä kyllä oman panoksensa antamaan, Haavisto sanoo.
"Kyse hädänalaisista ihmisistä"
Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna ennätykselliset 15 000 turvapaikanhakijaa. Haaviston mukaan on tärkeää, että Suomessa valmistaudutaan ottamaan tulijat vastaan. Hän uskoo, että Suomi voi ottaa arvioidun määrän turvapaikanhakijoita.
– Jos suurimmat ennustukset toteutuvat, meillä on täällä 317 kuntaa, niin jokainen kunta saisi kuudesta yhdeksään pakolaista huolehdittavakseen.
Useissa kunnissa kuten Kaarinassa ja Keuruulla kipeästi tarvittujen vastaanottokeskusten perustamista on kuitenkin vastustettu. Haavisto toteaa, ettei kuntien kannata ottaa enempää turvapaikanhakijoita kuin mistä kunta pystyy kunnolla huolehtimaan.
Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät pakolaiset millään lailla luo uhkaa suomalaiselle kulttuurille.
– Sellaiset ajatukset, että pakolaiset uhkaisivat meidän kulttuuria tai meidän uskontoa, niin se on tietysti ylimitoitettu. Kyse hädänalaisista ihmisistä, jotka tarvitsevat apua, Haavisto sanoo.
Afrikka unohdettu keskustelusta
Haaviston mukaan turvapaikanhakijoiden tullessa Eurooppaan on unohdettu, että useat afrikkalaiset maat kantavat pakolaisista huomattavasti suuremman vastuun.
Haavisto kertoo, että esimerkiksi Keniassa on Somalian rajalla miljoonan ihmisen pakolaisleiri.
– He kysyvät, miksi siitä ei puhuta, miksi puhutaan näistä tuhansista. Monet Afrikankin maat tarvitsevat apua pakolaiskriisin hoitoon.
Haavisto sanoo myös, että turvapaikanhakijat ymmärtävät ottamansa riskin suuruuden lähtiessään ihmissalakuljettajien matkaan.
– Hengenlähtö voi olla sielläkin (lähtömaassa) edessä. Tietysti viesti Euroopastakin pitää olla, ettei ihan kaikkea täältä pidä odottaa.