EU varautuu parhaillaan Ukrainasta saapuvaan pakolaistulvaan. YK:n mukaan raja-asemat ovat ruuhkautuneet pahoin ja maastapääsyä voi joutua odottamaan päiviä.
Suomeen tulevien ukrainalaisten määrää on vielä toistaiseksi hyvin vaikea arvioida. Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön tulosalueenjohtaja Olli Snellman kertoo MTV Uutiset Livelle, että tilanne on hyvin epäselvä.
– Jonkinlainen arvio on, että puhutaan tuhansista hakijoista, joka voi sekin osoittautua vääräksi.
Snellmanin mukaan voidaan odottaa, että arvio tuhansista hakijoista on liian pieni.
Lisää aiheesta: MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa
Aiempi pakolaiskriisi ja pandemia ovat opettaneet
Tämän vuoden aikana 336 ihmistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa. Luku ei kerro vielä mitään Ukrainan tilanteesta. Suomessa on jo nyt paljon Ukrainan kansalaisia, jotka eivät ole tehneet turvapaikkahakemusta, koska ukrainalaiset voivat Suomeen tullessaan oleskella maassa kolme kuukautta ilman viisumia.
– On myös tämä ilmiö, että suomalaiset ovat aktivoituneet hakemaan Ukrainan kansalaisia turvaan Puolasta ja Virosta, joka sillä tavoin sekoittaa tätä kuvaa.
YK:n arvion mukaan Ukrainasta on lähtenyt jo noin miljoona ihmistä pakoon. Snellmanin mukaan Maahanmuuttovirasto on oppinut paljon vuoden 2015 pakolaiskriisistä ja myös viime vuosien koronapandemiasta. Varautuminen ja resurssit ovat nyt paremmat.
– Tietysti tavoite on, että jos tänne ihmisiä tulee ja hakee turvapaikkaa, niin jokaiselle järjestyy paikka vastaanottokeskuksesta, jos he haluavat sen.
EU:n sisäministerit kokoustavat tänään torstaina ja miettivät, otetaanko koko EU:ssa käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Näin ukrainalaispakolaiset saisivat suoraan oleskelu- ja työskentelyluvan, eivätkä näin ollen joudu pitkään turvapaikanhakuprosessiin.
– Tarkoittaisi käytännössä sitä, että varsinaista turvapaikanhakukäsittelyä ei tässä tapauksessa olisi, Snellman täsmentää.
Virasto toivoo tietoa auttamisoperaatioista
Maahanmuuttoviraston nettisivuilta löytyy tietoa suomalaisille ja ukrainalaisille tämän hetken tilanteesta. Virasto on myös tänään avannut puhelinlinjan henkilöille, yhdistyksille ja järjestöille, jotka ovat aikeissa hakea ihmisiä pois Ukrainasta tai sen lähialueilta. Virasto toivoo, että näistä suunnitelmista tiedotetaan myös Migriä. Tieto on tärkeää, jotta virasto voi arvioida majoituksen ja muun tuen tarvetta.
– Meitä kiinnostaa kovasti se, että minkälaisilla määrillä ja volyymeilla ollaan menossa, koska se auttaa meidän suunnitteluamme ja myöskin muiden viranomaisten suunnittelua, koska kaikki eivät välttämättä hae heti turvapaikkaa.
Snellman korostaa, että auttaminen ja halu hakea ihmisiä pois Ukrainasta on hienoa, mutta on monia asioita, joita tulee ottaa huomioon.
– Meillä on tietoja siitä, että esimerkiksi lapsia otetaan sieltä mukaan, ehkä orpolapsia. Tämä on tietysti hieno ajatus, mutta se ei ole välttämättä loppujen lopuksi täysin loppuun asti mietittyä. Joissakin asioissa olisi vielä hyvä harjoittaa malttia.