Eduskunta aloittaa täysistunnoissa käytännön, jolla pyritään houkuttelemaan kansanedustajien osallistumista istuntoihin etenkin silloin kun käsitellään poliittisesti erittäin tärkeitä kysymyksiä.
Viime aikoina on käynyt toistuvasti niin, että oppositio on istunut salissa keskenään keskustelemassa pitkälle iltaan tärkeistä asioista ja hallituspuoleiden edustajat ovat loistaneet poissaolollaan.
Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo huomanneensa, että etenkin viime vuoden aikana hallituspuolueiden edustajat ovat livahtaneet salista ulos turhan vikkelään.
– Tahdon nyt ruoskia hallituspuolueiden edustajia. Kyllä kannattaa olla ja suorastaan tulee olla niissä debateissa mukana, joita tällä käydään. Myös prime time -aikojen ulkopuolella.
Tarkoituksena on ottaa istuntoihin mallia budjettipalautekeskusteluista, jolloin päivien kulusta kerrotaan edustajille ennakkoon mahdollisimman tarkasti.
– Se helpottaa kansanedustajien osalta iltojen suunnittelua. Tiedetään, missä kohtaa esimerkiksi tiettyjä poliittisesti erittäin mielenkiintoisiksi koettuja asioita käsitellään, sanoo puhemies Maria Lohela (ps.).
Pekkarinen muistuttaa, että tälle keväälle kasaantuu paljon töitä.
– Puheille ei kerta kaikkiaan ole aika-ikkunaa nyt niin paljon kuin normaalisti on ollut.
Uudistuksella pyritään parantamaan ja lisäämään keskustelukulttuuria ylipäätään, mikä on laajemminkin puhemiehistön tavoite.
Sama puhemiehistö jatkaa
Puhemiehistö säilyi keskiviikon äänestyksissä ennallaan. Lohelan ja Pekkarisen lisäksi toisena varapuhemiehenä jatkaa Arto Satonen (kok.).
Tavallisesti puhemiehistö valitaan kolmesta suurimmasta eduskuntaryhmästä. Eduskunta aloitti keskiviikkona kevätkauden joulutauon jälkeen.