Pelastaako koirannappula Suomen uhanalaisimman nisäkkään? Tutkija: Naalin pesintä uran suurin kohokohta

9:30imgKatso video: naalikanta elpyy!
Julkaistu 16.01.2023 09:22
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Naali pesi viime vuonna onnistuneesti Suomessa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen.

Naalin pesätarkastuksissa tapahtui viime kesänä odotettu käänne, kun naalin havaittiin pesineen onnistuneesti Enontekiön tunturialueella. Edellisen kerran naali pesi Suomessa vuonna 1996.

– Jymyjuttu, vaikka sitä oli osattu odottaa. Hyvin harvoin on käynyt niin, että meiltä käytännössä kadonnut laji on palannut takaisin pesimään. Työuran yksi suurimmista, ellei suurin kohokohta, WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen luonnehti asiaa Huomenta Suomessa.  

Kaikkiaan naalit saivat Suomen, Ruotsin ja Norjan tunturialueilla yli 700 pentua. Naalin suurin uhka on kettu, joka vahvempana lajina jyrää naalin. Ruotsissa ja Norjassa korkeammat tunturit ovat siivittäneet naalin menestystä, sillä niille alueille kettu ei ole vielä levinnyt.

– Olisi erittäin tärkeää, että mahdolliset pesimäalueet säilyisivät. Naali on arktinen laji, ja ilmastonmuutoksen myötä naalinkin elinalueet kapenevat Suomessa, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Katja Holmala sanoo.

Koiranruoka auttaa pahimman yli

Naalin suojelemiseksi kettuja on poistettu, mutta naalia on myös ruokittu koirannappuloilla erikoisvalmisteisella ruokinta-automaatilla, jonne kettu ei mahdu.  

– Ne ovat hätäaputoimia, mutta ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkein keino naalin suojelemiseksi. Koiranruoka auttaa heikoimpien vuosien yli, Tolvanen tietää.  

Tolvasen mukaan Suomen tunturialueilla elää noin 15-20 naalia.

– Jos oikein hyvin käy, niin Suomessa voidaan nähdä lisää naalinpesintöjä.

Liikkuminen Suomen tunturialueilla on lisääntynyt rajusti.

– Paras tapa auttaa naalia on olla jättämättä kalanperkeitä tai ruoantähteitä tunturiin. Ne auttavat toki naaliakin, mutta vielä enemmän kettua.

Lue myös: Iloisia uutisia: Äärimmäisen uhanalainen eläin pesi ensimmäistä kertaa Suomessa yli 25 vuoteen – "Yllättävää, että se palaa tällaisina aikoina"

Tuoreimmat aiheesta

Luonnonsuojelu