Iloisia uutisia: Äärimmäisen uhanalainen eläin pesi ensimmäistä kertaa Suomessa yli 25 vuoteen – "Yllättävää, että se palaa tällaisina aikoina"

Naalipariskunnalle syntyi Enontekiön tunturialueella tänä kesänä tiettävästi kolme poikasta, selviää Metsähallituksen tiedotteesta. Edellinen varmistettu pesintä Suomessa tapahtui vuonna 1996.

– On ainutlaatuista, että Suomen pesimälajistosta vuosikymmeniksi hävinnyt laji palaa takaisin, sanoo WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen tiedotteessa.

Tolvasen mukaan ilmaston lämpeneminen ja siitä koituvat seuraukset ovat naalin suurin uhka pitkällä aikavälillä. 

– On myös yllättävää, että se palaa tällaisina aikoina, kun ilmastonmuutos etenee pohjoisilla alueilla jopa nopeammin kuin on luultu.

Naali eli napakettu on Suomessa äärimmäisen uhanalainen. Laji hävisi Suomesta lähes kokonaan 1900-luvun alkuun mennessä liiallisen metsästyksen vuoksi. Naali rauhoitettiin Suomessa vuonna 1940, mutta kanta ei ole elpynyt enää entiselleen.

Poikasten selviytymistä tuetaan ruokinta-automaateilla

Suomessa liikkuu vuosittain arviolta vain 10–20 naalia. Naalihavaintojen määrä on kuitenkin kasvanut viime vuosien aikana.

Luonnollinen tekijä naalikannan kasvuun ja pesinnän onnistumiselle on pikkujyrsijöiden populaatiovaihteluiden paluu tunturialueille.

 – Sopulit ja myyrät ovat tunturialueen avainlajeja ja myös naalin pääasiallista ravintoa, Tolvanen kertoo.

Tärkeimmät suojelutoimet naalikannan elpymisen turvaamiseksi ovat Metsähallituksen mukaan lisäruokinta ja ketunmetsästys tunturialueilla.

Tunturialueille voimakkaasti levinnyt kettu kilpailee ravinnosta naalin kanssa. Kettu saattaa myös syödä naalin poikasia ja jopa aikuisia naaleja.

Naalin esiintymisalueille on asennettu ruokinta-automaatteja, joita kettu ei pysty hyödyntämään. 

Suojelutyö ei ole vielä maalissaan

Naalin suojelutyöstä vastaa Suomessa pääasiassa Metsähallitus, jonka tueksi WWF perusti naalityöryhmän vuonna 2020. Suojelutyötä toteutetaan yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa.

Nyt Metsähallituksessa iloitaan pitkän uurastuksen tuloksista:

 – Pitkäjänteisen, parikymmentä vuotta tehdyn suojelutyön tulokset alkavat nyt näkyä. Tämä ei ole maali, mutta pääsimme eteenpäin, kertoo ylitarkastaja Tuomo Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Metsähallituksesta kerrotaan, että naalivanhemmat auttavat vielä poikasiaan ravinnonsaannissa, mutta poikaset lähtevät omille teilleen todennäköisesti syyskuun aikana.

WWF:n ohjelmajohtaja Petteri Tolvanen kertoo Uutisaamun vieraana kello 7.45 naalin tulevaisuuden näkymistä Suomen Lapissa. Katso ohjelmaosuus täältä.

Lue myös:

    Uusimmat