Pelastajat joutuvat rakentamaan kolaripaikoilla jopa esteitä hillitäkseen kuvaamista – "Siihen kuluvat minuutit voivat olla elintärkeitä"

9:18img
Viranomaisilta uusi ohjeistus hälytysajoneuvojen kohtaamiseen. Katso videolta, mikä on muuttunut ja miten nyt suositellaan toimittavan.
Julkaistu 20.06.2022 13:02

Ville Järveläinen

Suomen pelastusalan ammattilaiset ry (SPAL) on huolissaan liikenneonnettomuuspaikoilla kuvaamisesta, minkä se kertoo olevan vahingollista useasta eri näkökulmasta. Pelastusalan opinnäytetyötä varten vuonna 2020 tehdystä kyselytutkimuksesta selviää, että valtaosa pelastajista on joskus ollut tilanteessa, jossa kuvaaminen on häirinnyt heidän työtään.

Kännykkäkameran kaivaminen esiin on nykypäivänä varsin luonnollinen reaktio tilanteessa kuin tilanteessa. Liikenneonnettomuuspaikoilla tapahtuva kuvaaminen kuitenkin harmittaa ja huolestuttaa pelastusalan toimijoita, joista peräti neljä viidestä on kokenut kuvaamisen häirinneen tehtävän suorittamista.

Vaikka kuvaamisen taustalla ei olisikaan sen ikävämpää motiivia, on ajattelemattomassa toiminnassa riskinsä. Ammattilaiset toivovat, että puhelinta käytettäisiin liikenneonnettomuustilanteissa vain ja ainoastaan avun hälyttämiseen paikalle.

SPAL muistuttaa tiedotteessaan, että ratin takana kuvaaminen vaarantaa sekä kuvaajan että muiden tielläliikkujien turvallisuuden, mutta on riski myös pelastustyöntekijöille.

Lue myös: Ota heti haltuun: Viranomaisilta uusi ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamiseen – taustalla vakava onnettomuus

– Lisäonnettomuuksien ja turhien vaaratilanteiden riski kasvaa, jos keskittyminen on onnettomuuspaikan turvallisen ohittamisen sijaan kuvaamisessa. Lisäksi ajaessa kuvaaminen on laissa kielletty, SPALin tiedotteessa kerrotaan.

Kuvausesteitäkin jouduttu pystyttämään

Onnettomuuspaikalta otettujen kuvien leviäminen vaarantaa uhrien yksityisyydensuojan. Tästä johtuen pelastajat pyrkivät rajoittamaan kuvaamista esimerkiksi kuvausesteillä sekä kuvaajia ohjeistamalla, mutta tähän kuluva aika on pois itse pelastustoiminnasta.

– Nämä kuvaajien pois ohjaamiseen ja erilaisten kuvausesteiden pystyttämiseen kuluvat minuutit voivat olla onnettomuustilanteessa elintärkeitä, SPAL alleviivaa.

Kolme neljästä opinnäytetyön kyselyyn vastanneesta pelastajasta on joutunut tekemään toimenpiteitä uhrin yksityisyydensuojan suojelemiseksi, ja useampi kuin yhdeksän kymmenestä oli sitä mieltä, että kuvaamista onnettomuuspaikoilla pitäisi pystyä rajoittamaan.

Lue myös: Peräti neljä autoa törmäsi hälytysajoneuvoihin onnettomuuspaikalla Nelostiellä – muista nämä, kun lähestyt kolaripaikkaa

Lähde: SPAL

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne