Onnettomuuspaikalla ohiajavien kiire ja ihmettely voivat aiheuttaa kaikille vaaran.
Vakuutusyhtiö LähiTapiola muistuttaa tiedotteessaan, että tieliikenteen onnettomuuspaikoilla sattuu viikoittain läheltä piti -tilanteita, jotka vaarantavat pelastustyöntekijöiden turvallisuuden ja voivat aiheuttaa lisäonnettomuuksia.
Esimerkiksi Nelostiellä sattui tämän vuoden tammikuussa liikenneonnettomuus, johon hälytettiin paikalle Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen yksiköitä. Tie onnettomuuspaikalla oli liukas ja olosuhteet muutenkin talviset.
Pelastus- ja raivaustöiden ajaksi tielle pysäköitiin suoja-auto, suojaamaan onnettomuuspaikkaa sekä varoittamaan ennalta muuta liikennettä. Pelastustöiden aikana pelastustoimen ajoneuvoihin törmäsi peräti neljä ajoneuvoa.
Lue myös: Leppävaaran VPK:lle paloauto, joka on Suomessa ainoa laatuaan: "Kymmeniä käyttötarkoituksia"
– Tästä tilanteesta selvittiin peltivaurioin, mutta läheltä piti -tilanteet tieliikenteen onnettomuuspaikoilla ovat valitettavan yleisiä. Arvioisin, että niitä sattuu Suomessa viikoittain, joskus jopa useita viikossa, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Juha Virolainen kertoo LähiTapiolan tiedotteessa.
Henkilövahingoilta on viime vuosina onneksi vältytty, mutta esimerkiksi törmäyksiä pelastusajoneuvoihin sattuu Virolaisen mukaan silloin tällöin ja toisinaan pelastushenkilön päälle on oltu lähellä ajaa.
Virolaisen mukaan yksi yleisimmistä syistä vaaratilanteiden taustalla on kiire.
– Jos ajonopeus on tilanteeseen ja olosuhteisiin nähden liian kova, ei yllättäviin tilanteisiin välttämättä ehditä reagoida. Eteen voi tulla kolaripaikan lisäksi esimerkiksi tietyömaa. Myös ajatusten harhailu tai puhelimessa puhuminen voivat viedä liiaksi huomiota liikenneympäristöstä, hän sanoo.
LähiTapiolan liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri muistuttaa samaisessa tiedotteessa, että ongelmia aiheuttaa välillä myös sivullisten tarpeeton hidastelu, kun autoista jäädään kuvaamaan kolaripaikkaa.
– Älä tarpeetta hidastele, saati kuvaa kolaripaikkaa, vaan aja rauhallisesti ohi. Tietysti, jos kukaan ei ole vielä pysähtynyt auttamaan, on meidän kunkin lainmukainen velvollisuus auttaa, oman kykymme mukaan, Alaviiri muistuttaa.
Muista nämä, kun lähestyt onnettomuuspaikkaa
- Hiljennä vauhtia, pyri säilyttämään turvavälit ja pidä katse edessä olevassa liikenteessä.
- Jos pelastustoimet jo ovat käynnissä, ohita onnettomuuspaikka turvallisesti. Aja poliisin tai pelastushenkilöstön ohjaamaa reittiä.
- Kuuntele radiosta liikennetiedotuksia.
- Älä kuvaa onnettomuuspaikalla. Kuvaaminen ja tapahtumien tarpeeton vilkuilu kasvattaa lisäonnettomuuksien riskiä. Kuvaaminen on myös epäkunnioittavaa onnettomuuden uhreja kohtaan.
- Poikkeustilanteet vaativat kaikilta ennakointia ja reagointia, eikä pelastushenkilöstö välttämättä ehdi ohjaamaan liikennettä välittömästi. Varaudu yllättäviin tilanteisiin myös silloin, kun onnettomuusjälkiä jo puretaan tai ajoneuvoja hinataan.
- Jos saavut onnettomuuspaikalle ensimmäisenä, soita hätätilanteessa 112. Pyri auttamaan loukkaantuneita taitojesi ja kykyjesi mukaan. Varoita muuta liikennettä esimerkiksi hätävilkuilla tai viemällä varoituskolmio tielle.
Lue myös: Tällaisessa kolarissa pahin voi tapahtua vasta törmäyksen jälkeen – palomestarin ohje autoilijoille: "Tasajalkaa hyppimällä vähintään 20 metrin päähän"
Lähde: LähiTapiola