Ota heti haltuun: Viranomaisilta uusi ohjeistus hälytysajoneuvon kohtaamiseen – taustalla vakava onnettomuus

0:35img
Liikenneturvan, poliisin ja pelastustoimen videolla kerrotaan, miten uuden ohjeistuksen mukaan tulee toimia, kun takaa lähestyy hälytysajossa oleva hälytysajoneuvo. Katso uudet toimintaohjeet videolta.
Julkaistu 04.05.2022 18:02

Ville Järveläinen

Poliisi, pelastustoimi ja Liikenneturva ovat huolissaan vaaratilanteista, joita syntyy, kun kuljettaja reagoi yllättävästi kohdatessaan hälytysajossa olevan hälytysajoneuvon. Pohdinnan päätteeksi syntyivät uudet toimintaohjeet hälytysajoneuvon kohtaamiseen.

Hälytysajossa oleva viranomainen pyrkii pääsemään kohteeseensa mahdollisimman nopeasti ja turvallisesti. Vaikka kaikille tienkäyttäjille pitäisi periaatteessa olla selvää, miten sinisin vilkkuvaloin ja huutavin sireenein lähestyviin hälytysajoneuvoihin tulee liikenteessä reagoida, unohtuvat opit helposti tositilanteessa.

Palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo poliisihallituksen tiedotteessa, että yllättävä reaktio lähestyvään hälytysajoneuvoon on aiheuttanut jopa onnettomuuksia.

– Nopeasti jarruttavat kuljettajat ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella sekä hidaste että todellinen vaaranpaikka hälytysajoneuvoille ja muille liikkujille, Nyholm toteaa.

Lue myös: Peräti neljä autoa törmäsi hälytysajoneuvoihin onnettomuuspaikalla Nelostiellä – muista nämä, kun lähestyt kolaripaikkaa

Päivitettyjen ohjeiden taustalla tosielämän tilanne

Nyholm kertoo tiedotteessa, että ajatus hälytysajoneuvon kohtaamiseen liittyvän toimintaohjeen päivittämisestä syntyi erään vakavan onnettomuuden jälkeen.

– Maantiellä kaksi ajoneuvoa kulki peräkkäin, kun takaa tulivat hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajanut kuljettaja havaitsi hälytysajon ja jarrutti äkillisesti, mistä seurasi peräänajo ja kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti. 

Päivitetyssä toimintamallissa korostetaan hätävilkkujen käyttämistä. Viranomaisten mukaan hätävilkkujen käyttöön halutaan rohkaista, jotta kuljettajilla olisi selkeä toimintamalli vastaisuudessa

Viranomaiset kehottavat varautumaan myös siihen, että hälytysajoneuvoja voi tulla kerralla useampi, sillä esimerkiksi onnettomuuspaikalle mennään useasti monen ajoneuvon voimin.

Laki mahdollistaa hätävilkkujen monipuolisemman käytön

Suomalaiset eivät ole vielä kovin hyvin perillä siitä, että hätävilkkua saa käyttää myös liikkuvassa autossa. Liikenneturvan kysely paljasti, että alle puolet suomalaisista oli tietoisia pari vuotta sitten tulleesta muutoksesta, joka sisältyi uuteen tieliikennelakiin.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio uskoo, että hätävilkkujen käyttö tässä tarkoituksessa tulee vähentämään tulkintaepäselvyyksiä ja vaaranpaikkoja sekä parantamaan mahdollisuuksia ennakoida.

– Lähtökohtaisesti hätävilkkuja kannattaa käyttää aina, jos haluaa varoittaa tiellä olevasta välittömästä vaarasta, Kallio kehottaa tiedotteessa.

Lue myös: Autoilija, tiesitkö tästä? Ennen kielletty tapa onkin nyt sallittu: "Voi olla tarpeen varoittaa muita"

Lähde: Poliisihallitus

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne