Pelkäätkö julkisten vessojen bakteereja? Näin vältät pöpöt
Shutterstock
Julkaistu 29.06.2018 21:57
Valpuri Haapala
valpuri.haapala@mtv.fi
Kesä: puistoissa hengailun ja festarien luvattua aikaa. Kesäisiä virvokkeita nauttiessa rakko täyttyy nopeaan. Sitten pitäisikin päästä vessaan – julkiseen sellaiseen.
Katso yllä olevalta videolta, miten kädet tulisi pestä taudit välttääkseen!
Suuren kävijäkunnan ja julkisen vessan yhdistelmä tarkoittaa suurta määrää taudinaiheuttajia, kuten kampylobakeereja, streptokokkeja, E. coli -bakteereja sekä norovirusta, rotavirusta ja hepatiitti A:ta.
Pitäisikö julkisissa vessoissa siis tehdä tarpeensa kyykäten tartunnat välttääkseen?
Takapuolen asettaminen pytylle aiheuttaa erittäin epätodennäköisesti tartunnan. Suurin osa suolistoperäisistä taudinaiheuttajista nimittäin vaatii käsikosketuksen ihmisen sairastuttaakseen.
Mikrobit sairastuttavat ihmisen käsien kautta esimerkiksi huonon käsihygienian jälkeen syödessä, juodessa tai tupakoidessa. Samaisesta syystä vessassa ei pidä myöskään käyttää älypuhelinta – joka muuten on jopa kymmenen kertaa likaisempi kuin vessanpönttö.
Pakaroiden tai takareisien välityksellä taudinaiheuttajat eivät mitä todennäköisimmin ihmistä sairastuta siksikään, että ihomme on kauttaaltaan meitä suojelevien bakteerien ja hiivalajien peittämä.
Kyykkypissasta jopa haittaa
Pissaaminen kyykäten voi johtaa virtsatieinfektioon. Kuvituskuva.Shutterstock
Itse asiassa pytyn yllä kyykkäämisestä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Asennossa naisen rakko ei välttämättä tyhjenny kunnolla. Se voi aiheuttaa lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta tai pahimmillaan johtaa virtsatietulehdukseen.
On myös hyvä muistaa, että Suomen kaltaisissa maissa julkiset vessat on tapana puhdistaa usein. Jos tämäkään ei lohduta, voi mukanaan kantaa desinfiointipyyhkeitä, joilla pyyhkäistä istuinta.
Muista käsihygienian vaaranpaikat
Vessanpöntön sijaan huoli taudinaiheuttajista on oleellisempi muualla hotelli helpotuksessa.