Pintojen desinfiointi ei todennäköisesti ole vaivan arvoinen varotoimi koronaviruspandemian vastaisessa taistelussa, sanovat yhdysvaltalaisen NPR-radioyhtiön haastattelemat asiantuntijat. Käsihygieniasta huolehtiminen on tehokkaampi keino estää koronatartuntoja.
Koronaviruspandemian alussa kaupat tyhjenivät desinfiointiaineista. Siivousta tehostettiin kodeissa ja julkisissa tiloissa. Maaliskuun lopulla amerikkalaistutkijat kertoivat, että koronavirus voi elää pinnoilla jopa päiviä, joten desinfiointia oli helppo pitää perusteltuna toimenpiteenä.
Vuoden mittaan uudesta koronaviruksesta on kertynyt paljon tietoa. Nyt tiedetään, että jatkuva pintojen puhdistaminen ja desinfiointi ei välttämättä ole tarpeellista. Herkillä laboratoriomenetelmillä tehdyistä tutkimuksista ei voi vetää suoria johtopäätöksiä siitä, miten virus säilyy arkiympäristössä.
Nykytiedon mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei ole merkittävä.
Lue myös: Näin koronavirus livahtaa elimistöön ja tällaisen sekasorron se saa aikaan: "Infektio on kaoottinen prosessi" – kurkista ihmisen sisään ja katso itse!
Pinnoille päätynyt virus menettää nopeasti tartuttamiskykynsä
Koronavirus tarttuu pääasiassa pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, laulaa tai puhuu äänekkäästi. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo.
Periaatteessa korona voisi tarttua kosketuksen kautta pinnalta, jolle on äskettäin päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Pinnoille päätyneet koronavirukset eivät kuitenkaan säily tartuttavina pitkään.
Näin suojelet itseäsi ja läheisiäsi koronavirukselta:
1. Mene koronatestiin, jos saat oireita – pysy muuten kotona.
2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.
4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä muihin.
5. Lataa Koronavilkku-sovellus.
Lähde: THL
– Sairaaloissa on testattu pintoja, jotka ovat olleet lähellä koronapotilaita, eikä niistä ole löydetty tartuttavaa virusta, Rutgersin yliopistossa työskentelevä mikrobiologi Emanuel Goldman sanoo NPR:lle.
Pinnoilta löytyy koronaviruksen RNA:ta eli perintöainesta, joka on kuin ”viruksen ruumis”, Goldman luonnehtii.
Desinfiointiaineiden ylikäyttö voi olla haitallista
Pahimmillaan desinfiointiaineiden ylikäyttö voi vaarantaa terveyden, kun ihminen hengittää niiden tuottamia myrkkyjä, varoittaa Coloradon osavaltionyliopistossa työskentelevä ilmakemisti Delphine Farmer.
Desinfiointiaine voi vaikuttaa lisäksi epäsuotuisasti pintojen vaarattomaan, normaaliin bakteerikantaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) suositteleekin harkitsemaan desinfioivien puhdistusaineiden käyttötarvetta kotona tarkkaan.
Huomiota ilmanvaihtoon ja käsihygieniaan
Ilmavälitteisiä virustartuntoja tutkiva Linsey Marr sanoo, että pintojen puunaamiseen sijaan kannattaisi panostaa enemmän hyvään ilmanvaihtoon, sillä koronavirus voi tarttua myös pienten aerosolien muodossa. Ilmavälitteisiä koronatartuntoja on havaittu sisätiloissa, joissa on heikko ilmanvaihto.
Ilmanvaihdon lisäksi etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin, ihmismäärien rajoittaminen samassa tilassa sekä kasvomaskin käyttö ruuhkaisissa tiloissa pienentävät ilmavälitteisen tartunnan riskiä.
Video: Käsidesi vai saippuvesi? MTV Uutisten simulaatio osoittaa, kummalla "virus" irtoaa käsistä parhaiten. Juttu jatkuu videon alla.
1:51
Julkisilla paikoilla liikkuessaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen mihin pintoihin koskee ja pestä käsiään usein. Käsihygieniasta huolehtiminen on helpompaa kuin kaikkien pintojen läpikotainen puhdistaminen. Kädet tulisi pestä erityisesti:
- ulkoa sisään tullessa
- ennen ruoanlaittoa ja syömistä
- vessassa käymisen jälkeen
- niistämisen, aivastamisen tai yskimisen jälkeen
- kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.
Kädet tulee myös kuivata huolella.
Kasvoja ei tulisi kosketella, jos ei ole juuri pessyt käsiään. Mikäli käsien peseminen vedellä ja saippualla ei onnistu, tulee käyttää käsidesiä.