Pentagonilta vuotanut huippusalainen dokumentti: Ukrainan vastahyökkäyskyky epäilyttää – "Vaatimattomia aluevaltauksia"

Yhdysvaltain tiedustelu varoitti helmikuussa, ettei Ukraina välttämättä saa kasattua riittävästi joukkoja ja aseita suunnittelemaansa keväthyökkäykseen.

Asia selviää amerikkalaislehti Washington Postin (WP) mukaan väitetysti vuodetuista, Ukrainan sotaa käsittelevistä Yhdysvaltain tiedusteludokumenteista.

Kyseinen dokumentti on WP:n mukaan luokiteltu huippusalaiseksi. Siinä todetaan, että Ukraina todennäköisesti saavuttaa tulevalla hyökkäyksellään vain "vaatimattomia aluevaltauksia".

Huomioitavaa on, että dokumentti on päivätty helmikuulle. Tiedossa ei ole, miten tilanne on sittemmin kehittynyt.

Brittilehti Guardian puolestaan on nähnyt dokumentin, joka on päivätty 23. helmikuuta. Sen mukaan Ukraina pyrkii kasaamaan 12 taisteluvalmista uutta prikaatia, joiden tarkoitus on johtaa vastahyökkäystä.

Prikaateihin on dokumentin mukaan tavoitteena kasata 253 panssarivaunua ja 1 500 muuta panssaroitua ajoneuvoa.

Ukrainan ajatuksena on ilmeisesti koota kolme prikaatia omin avuin ja loput yhdeksän Yhdysvaltain, liittolaisten ja kumppaneiden avulla, dokumentissa väitetään.

Ukraina on varsinkin modernin raskaan aseistuksen suhteen vahvasti riippuvainen länsimaiden avusta.

Tiedossa ei ole, kuka on väitetyn vuodon takana.

Yhdysvallat on sanonut ainakin osan dokumenteista olevan aitoja. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan ne osoittavat, miten vahvasti puolustusliitto Nato ja Yhdysvallat osallistuvat sotaan. Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkovin taas totesi, että dokumentit voivat olla väärenneltyjä tai ne on vuodettu tahallaan.

Brittitiedustelu: Venäjä on rakentanut pitkät puolustuslinjat

Viime viikkoina Venäjä on jatkanut laajojen puolustuslinjojen rakentamista Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelupäivityksessään.

Brittiarvion mukaan Venäjä on pystyttynyt Zaporizhzhjan seudulle kolmikerroksisen puolustuslinjan, joka levittäytyy noin 120 kilometriselle alueelle.

Ensimmäinen puolustuslinja on kokoelma eteentyönnettyjä puolustusasemia. Niiden takana on kaksi monipuolisempaa puolustuslinjaa.

Venäjän rakentamat puolustuslinjat ovat 10–20 kilometrin päässä toisistaan, Britannia kertoo.

Toisin sanoen puolustuslinja on porrastettu syvyyteen. Näin tehdään, ettei mahdollinen ensimmäinen läpimurto kykenisi etenemään esteettä syvälle puolustajan selustaan.

– Venäjä on todennäköisesti pannut huomattavasti voimavaroja näihin puolustuslinjoihin, koska se on vakuuttunut, että Ukraina harkitsee hyökkäystä Melitopolin kaupunkia kohti.

Britannian mukaan puolustuslinjat voivat olla merkittävä este hyökkääjälle. Parhaatkaan puolustusrakennelmat eivät kuitenkaan toimi, jollei niitä miehitetä kunnolla ja tueta tykistöllä, tiedustelupäivityksessä todetaan. Britannian mukaan ei ole tiedossa, onko Venäjän armeijalla riittävästi voimia tähän.

Lue myös:

    Uusimmat