Kenraali: Pentagonin sotasalaisuuksien vuotaminen on "Putinin unelma ja Ukrainan sotilaiden painajainen"

Venäjän presidentinkanslian tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan dokumentit osoittavat, kuinka laajasti Yhdysvallat ja Nato osallistuvat Ukrainan sotaan.

Pentagon-tietovuodon yksittäinen sivu paljastaa, että Yhdysvallat tiesi Venäjän hyökkäävän kahdessa eri paikassa ukrainalaisjoukkoja vastaan helmikuun tiettynä päivänä.

Samalla valokuvatulla sivulla todetaan Venäjän pyrkivän iskemään tusinaan energiahuollon kannalta tärkeään ukrainalaiskohteeseen. Kohdelistalla oli lisäksi useita siltoja.

Yhdysvaltain tiedustelutiedot olivat tarkkoja: Sillat ja iskuajankohdat oli nimetty, samoin kuin Kremlin kohdelistalta löytyneet voimalaitokset ja junaradat.

Näin kertovat amerikkalaislehti The Washington Post (WP) ja uutiskanava CNN.

Selvältä näyttää, että aidoksi arvioitu Pentagonin tietovuoto vahvistaa sen, mitä on WP:n mukaan pitkään epäilty, mutta ei koskaan julkisesti sanottu: Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset ovat ulottaneet lonkeronsa syvälle Venäjän sotilasjohtoon.

Ensimmäisiä tukevia merkkejä tästä saatiin jo ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkua. Presidentti Joe Bidenin hallinto varoitti tuolloin lukuisia kertoja Ukrainaa ja julkisesti myös muuta maailmaa Venäjän suunnitelmista.

Vuoto on Putinin unelma

Jos tiedusteludokumentit ovat aitoja ja niissä olevat tarkat tiedot paikkaansa pitäviä, tekee Venäjä eittämättä kaikkensa tukkiakseen tietolähteet.

Jos Venäjä tässä onnistuu, voi sillä olla merkittävä vaikutus Ukrainan kykyyn taistella menestyksekkäästi. Tiedossa ei ole, kuinka hyvin Ukrainan oma tiedustelu on perillä Venäjän armeijan liikkeistä.

Ukraina on jo muuttanut joitain sotasuunnitelmia vuodon vuoksi, kertoo presidentti Volodymyr Zelenskyia lähellä oleva lähde CNN:lle.

Dokumenttien vuotaminen vaikuttaa raskaasti luottamukseen ja suhteisiin, kirjoittaa Australian armeijan kenraalimajuri evp. Mick Ryan.

– (Venäjän presidentti Vladimir) Putinin ja (Kiinan presidentti) Xi (Jinpingin) unelma on käynyt toteen, hän jatkaa.

– Vuodot ovat painajainen Bidenille, (Naton pääsihteeri Jens) Stoltenbergille, Zelenskyille ja sotilaille, jotka puolustavat Ukrainaa. He ansaitsevat parempaa, hän jatkaa.

Venäjän presidentinkanslian tiedottaja Dmitri Peskov sanoi amerikkalaismedia CNN:lle, että dokumentit osoittavat, kuinka laajasti Yhdysvallat ja puolustusliitto Nato osallistuvat Ukrainan sotaan.

Läpi sodan Venäjä on väittänyt käytännössä taistelevansa "erikoisoperaatiossaan" koko Natoa vastaan.

Ukrainan ilmatorjunta on pulassa

Yhdysvallat on myöntänyt, että ainakin osa dokumenteista on aitoja, kirjoittaa CNN.

Pentagon tiedottaja Sabrina Singh sanoi sunnuntaina maan puolustusministeriön arvioivan, mikä vaikutus valokuvatuilla dokumenteilla on Yhdysvaltain kansalliseen turvallisuuteen ja maan liittolaisiin ynnä kumppaneihin.

Ukrainalaisviranomaiset ovat julkisesti pitäneet vuotoa tekaistuna tai vääristeltynä. Korkea-arvoinen ukrainalaisviranomainen kuitenkin totesi Washington Postille Kiovan poliittisten ja sotilaallisten johtajien olevan vihaisia vuodosta.

Kiukku johtuu ymmärrettävästi siitä, että ukrainalaiset olisivat mieluummin pitäneet tiedot vaikkapa ammuspulasta salaisuutena. Ukrainan ammusongelmista on raportoitu medioissa laajalti jo aiemmin, mutta vuotanut tiedustelutieto tuo arvioihin uuden tarkkuusluokan.

Nyt ainakin amerikkalaislehti New York Times (NYT) on julkaissut tiedon, jonka mukaan Ukrainan Neuvostoaikaiset S-300 ja Buk -ilmatorjuntajärjestelmät kärsivät pahasta ammuspulasta.

Niiden tarjoama suoja kattaa 89 prosenttia Ukrainan ilmapuolustuksen torjuntatehosta suurinta osaa hävittäjiä ja joitain pommikoneita vastaan, NYT kirjoittaa.

Ukrainan S-300 ja Buk -ilmatorjuntajärjestelmien ammukset loppuvat tätä tahtia huhtikuun puolivälin ja toukokuun 3. päivän välisenä aikana, vuodetuissa dokumenteissa arvioidaan NYT:n mukaan.

Ennusteen sisältänyt dokumentti julkaistiin 28. helmikuuta ja ammusten loppumisarvio pääteltiin niiden kulutusvauhdista. Tiedossa ei ole, onko ilmatorjunnan käyttö vähentynyt, lisääntynyt tai pysynyt samana. Ukraina on myös sittemmin saattanut saada ammustäydennystä.

– Ennen vuotoja tietoa jaettiin merkittäviä määriä. Ukraina kertoi ase- ja ammusvarastoistaan sekä siitä, miten se käytti lahjaksi saamiaan aseita, kenraalimajuri evp. Ryan toteaa.

– Vuotojen myötä avoimuus herkästi vähentyy. Tämä ei vain heikenne Ukrainan kykyä käydä sotaa, vaan myös auttaa Venäjää. Uskon ja toivon, että kylmäpäisyys voittaa, hän jatkaa.

Moskovan tiedustelulle viihdettä ja hyötyä

Tiedossa ei ole, kuka on vuodon takana.

Valokuvatut tiedusteludokumentit ilmestyivät erityisesti videopelaajien suosiman Discord-viestipalvelun serverille ilmeisesti maaliskuun alussa.

Tutkivan journalismin verkosto Bellingcat tosin kirjoittaa, että joitain dokumentteja on saatettu julkaista internetissä jo aikaisemmin.

Washington Postin mukaan Pentagon joka tapauksessa rajoitti jo pitkänäperjantaina arkaluontoisen tiedon kulkua. Nimettömän amerikkalaisviranomaisen mukaan poikkeuksellisen kovat toimet kertoivat oleellisen paniikin määrästä.

Kenraali Ryanin mukaan on selvää, että kaikki vuodossa mainitut tiedustelukoneistot tekevät täyttä päivää minimoidakseen vuodon aiheuttamat ongelmat.

– Vuoto suuresti häiritsee tiedustelupalveluita, varsinkin tällaisena aikana, kun ne ovat jo ylityöllistettyjä tukiessaan Ukrainan operaatioita ja valmistautuessaan tuleviin konflikteihin, Ryan toteaa.

– Moskovan ja Pekingin tiedusteluviranomaiset saavat paljon viihdykettä, minkä lisäksi he varmasti myös löytävät keinoja vahingoittaa Ukrainaa ja Yhdysvaltoja, hän jatkaa.

Vuodettuja tiedustelutietoja on yritetty hyödyntää jo nyt. Niiden avulla on esimerkiksi pyritty vääristelemään Venäjän kärsimien tappioiden määrää.

Siinä missä aitona pidetyssä dokumentissa Venäjän arvioidaan menettäneen suurhyökkäyksensä aikana 43 000 sotilasta kuolleina, väittää saman paperin toinen versio kuolleiden määrän olevan tästä vain puolet.

Lue myös:

    Uusimmat