Lattian laatoitus ei ole aivan ongelmatonta. Liian usein tapahtuu niin, että sinänsä aivan asiallisesti kiinnitetyt laatat irtoavat jopa vuoden kuluessa, joskus vasta kolmen vuoden jälkeen. Tähän on kaksi pääsyytä.
Ensinnäkin vastavalettu betonilattia kutistuu ensimmäisen puolen vuoden aikana puoli milliä metriä kohden, usein enemmänkin riippuen siitä, kuinka juoksevaa massaa valussa on käytetty ja kuinka paljon se siis sisältää vettä. Toiseksi tuoreen betonilattian pinta on aina hiottava betoniliiman poistamiseksi: laatta on aina kiinnitettävä kiinteään kiviainekseen, ei heikkoon liimapintaan! On siis hiottava siten, että tuo kiviaines saadaan näkyviin.
Kuivumisongelma on vanhastaan tuttu ja johtaa helposti hankaliin aikatauluihin. Nyt Kiilto Oy on kehittänyt sitä huomattavasti helpottavan ratkaisun: eräänlaisen laakerikerroksen, joka vedetään kuivien tilojen lattiabetonin päälle tuomaan elastisuutta betonin ja kiinnityslaastin väliin.
Elastisuuden ansiosta lattia voidaan laatoittaa huomattavasti aikaisemmin ja uudisrakentamisessakin laatat pysyvät kiinni, vaikka aikataulut ovat tänä päivänä usein hyvinkin kireitä.
Hiomistarvetta tämä ei toki poista, mutta sehän ei olekaan aikatauluja pahasti venyttävä työ. Hiomisen jälkeen pinta pohjustetaan ja levitetään laakerikerros erityisellä hammaslastalla. Se saa mielellään jäädä hiukan hampaille ja ilmakupliakin saa esiintyä, sillä se edesauttaa kosteuden poistumista alla olevasta betonista. kalvo ei saa olla umpinainen – se kuplisi kosteuden haihtuessa kokonaan pois. Laakerointikerroksen voi levittää myös vanhalle lattialle, jossa se tasaa erilaisten materiaalien erilaista liikettä.
Lattia valon suuntaisesti
Nina valitsi keittiön lattiaan ison laatan, jonka mitat ovat 30 x 60 cm:
– Alkuperäinen ajatus oli 60 x 60 cm laatta, mutta sitä ei ollut saatavissa. Muoto ja väri noudattavat samaa linjaa kuin koko kodissa. Asennus tulee valon suuntaisesti ikkunoista huoneeseen päin ja saumat tehdään suoriksi – ei siis tiilikuviota.
Tämä edellyttää suurempaa tarkkuutta kuin tiilikuviossa, koska sauman mutkittelu näkyy selvästi.
Poikkeuksellisen iso laatta asettaa myös poikkeukselliset vaatimukset lattiapinnan suoruudelle: sen on oltava ehdottoman tasainen, koska pienikin epätasaisuus näkyy välittömästi saumojen hammastamisena.
Ensin tehtiin kokeeksi kylmäladonta jaon tarkastamiseksi – laattoja ladottiin kuiviltaan lattialle ja katsottiin, millaisia leikkaamisia joudutaan tekemään. Keittiö on oma alueensa ja laatoitus jatkuu sieltä eteisen ja käytävän puolelle, joten keittiön oviaukon keskelle päätettiin jättää liikuntasauma.
Lattiaan laakerikerroksen päälle merkittiin ritsilangalla ruudukko, jotta saumat saatiin varmasti kulkemaan suorina. Koska kuivapuristetun laatan paksuus on 10 mm, tarvitaan riittävän tukeva laattaleikkuri, loveuksien tekemiseen sopii parhaiten timanttileikkuri. Lattian laatoituksessa tartunnan on oltava 100 %, eli laastin on peitettävä laatan alapuoli kokonaan.
Laatat kiinnitettiin tarkoitukseen juuri tähän tarkoitukseen kehitetyllä erityislaastillaan. Se on sisältää huomattavasti enemmän polymeeriä kuin vaikkapa saneerauslaasti ja on paljon sitä elastisempaa. Laasti levitetään erikoisella kammalla, jota Reiska nimittää ”nakkikammaksi” – oikein osuva nimitys, koska se jättää laastiin pyöreät, nakkimaiset harjanteet. Laasti on niin juoksevaa, että laatta hakee nyt paikkansa melkein itsestään.
Sauman leveydeksi päätettiin 3 mm. Ritsilangalla ammutuista apulinjoista oli kovasti hyötyä, mutta silti laattarivit kannattaa painella suoriksi pitkällä vatupassilla tai linjarilla.
Paikalleen ladotut laatat on tarkastettava myös pinnan puolelta, ettei siihen jää pienintäkään hammastusta. Laastin työskentelyaika on noin tunnin verran, joskin pohjalla oleva laakerikerros lisää sitä jonkin verran. Ja kuten muussakin laatoituksessa, myös tässä laattojen pinnalle päässyt kiinnityslaasti on pyyhittävä tuoreeltaan pois esimerkiksi kostealla sienellä.
Lisätietoja:
Kiilto Link
Liilto Lattialaattalaasti
Kiilto Oy
www.kiilto.com
Laatat
www.netrauta.fi