Perheen musikaalireissu päättyi suureen harmitukseen – äiti arvostelee kovin sanoin lasten lahjoihin liittyvää ohjeistusta: "Minkä takia täytyy olla tällainen ihmeellinen jako?"

2:25imgTeatterinjohtaja kommentoi MTV Uutisille kohua lasten lahjoista. Katso videolta miten teatteri vastaa.
Julkaistu 27.09.2019 14:55
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Helsingin Kaupunginteatterin koko perheen suurmusikaali Pieni Merenneito on kirvoittanut kritiikkiä näytöksen yhteyteen liitetystä sukupuolijaottelusta.

Musikaalissa lapsensa kanssa käynyt 10-vuotiaan tytön äiti kertoo hämmästyneensä esityksen yhteyteen laaditusta tiukasta säännöstä, jossa näytöksessä vierailevat lapset jaotellaan sukupuolen mukaan. Kritiikki ei siis kohdistu musikaalin sisältöön, vaan sen yhteyteen laaditusta ohjeistuksesta.

Äiti kertoo MTV Uutisille, että lasten vip-lippuun kuului oheistuote, joka on erilainen tytöille ja pojille. Äiti sanoo teatterin työntekijän kertoneen, että pojille kuuluvaa lahjaa ei saa antaa tytöille eikä tytöille kuuluvaa lahjaa pojille.

Lue myös: Syksyn musikaalispektaakkeliin satojen tuhansien satsaus – Pieneen Merenneitoon ostettiin osaamista Lontoosta asti: "Kyllä se tuo omat haasteensa, kun näyttelijä pannaan valjaisiin"

– Teatterin kahvilan työntekijä sanoi, että heille on annettu ylhäältä päin tarkka ohjeistus tästä, nainen kertoo MTV Uutisille.

Tytöille tarjottiin lahjaksi sormusta ja pojille avaimenperää.

– Sellainen rihkamasormus voisi kiinnostaa alle kouluikäistä lasta, mutta tyttäreni halusi avaimenperän. Mielestäni oli aivan älytöntä, että lapsi ei saa itse valita lahjaa.

– Kysyin myyjältä, että mistä sinä voit tietää mitä sukupuolta nämä lapset ovat? Eihän se voi olla kahvilatyöntekijän määriteltävissä, kumpaa sukupuolta lapset kokevat olevansa.

"Miksi näin toimitaan vielä vuonna 2019?"

Äiti ihmettelee miten vuonna 2019, keskellä kaikkea tasa-arvokeskustelua, näytöksen oheen on kehitelty lapsia jaotteleva tiukka sääntö.

Hän kertoo hämmästyneensä tilanteessa niin, että ei kyennyt hetkeen sanomaan mitään.

– Sanoinkin sitten myyjälle, että juuri nyt lapseni kokee olevansa poika.

Nainen koki, että tapauksessa oli asiat monella tapaa pahasti väärin.

– Kahvilatyöntekijä siis kasvojen perusteella päättää, mitä sukupuolta lapset ovat. Minkä takia edes täytyy olla tällainen ihmeellinen jako? On aivan käsittämätöntä, että lapsi ei saa valita, vaan lahjojen jako tehdään sukupuolen perusteella.

"Onko jaottelussa mitään järkeä"

Naisen mielestä lelujen suhteen tehty ratkaisu on käsittämätön ja turhanpäiväinen. Hän ihmettelee sitä, etenkin kun teatteriproduktion takana oleva Disney haluaa yhtiönä tuoda esiin tasa-arvoa ja vahvoja naishahmoja.

Naisen tytär sai lopulta mukaansa avaimenperän, vaikka työntekijä oli vahvasti sitä mieltä, että hänellä oli lupa antaa tytölle ainoastaan sormus.

– Haluaisin tuoda esille, että onko tällaisessa jaottelussa mitään järkeä. Jos jaetaan lahjoja, joissa on vaihtoehdot, niin kyllähän lasten pitäisi itse antaa valita. Tai sitten kaikille annettaisiin sama lahja, nainen toteaa.

Jatkossa lahjan vaihto onnistuu

Helsingin kaupunginteatterin asiakkuusvastaava Mikko Peltoniemen mukaan Pienen Merenneidon VIP-lahjat tilataan saatavuuden mukaan pieninä erinä, jolloin lahja vaihtuu useamman kerran esityskaudessa.

– Kaikille sopivaa muutaman tuhannen kappaleen erää unisex-lahjaa emme saaneet tilattua, sillä minimitilausmäärä olisi ollut esityskauden tarpeeseen liian suuri, Peltoniemi sanoo.

Peltoniemi arvelee, että pojille tarkoitettua lahjaa ei voitu antaa tytöille niiden vähäisen määrän vuoksi.

– Tilanne johtui todennäköisesti siitä, että pojille soveltuvaa lahjaa oli jäljellä enää muutamia ja pyrittiin pitämään huoli, että esityksessä ja loppuviikon näytöksissä vielä riittää sopivia lahjoja myös pojille.

Asiakkuusvastaavan mukaan käytäntö tulee jatkossa olemaan niin, että lahjan vaihto on mahdollista asiakkaan niin pyytäessä.

– Pahoittelemme tapahtunutta ja rakennamme tuoteportfolion mahdollisimman soveltuvaksi, Peltoniemi sanoo MTV Uutisille.

Tuoreimmat aiheesta

Tasa-arvo