Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas ovat sitä mieltä, että perintöveroa pitää säilyttää.
– Perintöveron poistamiselle ei ole tarvetta. Perintöveron osuus ensi vuoden budjetista on reilu puoli miljardia. Se on merkittävä valtiolle, Heikki Niskakangas sanoo.
Li Andersson listaa, että perintövero on tarpeellinen kahdesta syystä: se estää varallisuuden keskittymistä ja vaikuttaa valtion tuloihin, joilla rahoitetaan palveluita.
Helsingin Sanomat uutisoi tänään, että Onvest-konsernin pääomistaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto aikoo muuttaa perheineen Portugaliin valmistautumaan yrityksen sukupolvenvaihdokseen. Muuton syy on korkea perintövero.
– Mielestäni tämä on valitettava esimerkki siitä, että äärimmäisen suurituloiset suomalaiset tekevät sellaisia valintoja, joihin ainoastaan heillä on mahdollisuuksia, Andersson kommentoi.
– Tyypillinen ulostulo, jossa tuodaan esille jotain asiaa ainoastaan omasta näkökulmasta, suurimmasta osasta kansalaisista tuntuu varmasti oudolta ja epäreilulta lukea tällaista, hän jatkaa.
Osinkojen maksaminen voi olla mahdotonta
Vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas sanoo, että ymmärtää Toivanen-Koiviston päätöksen muuttaa maasta. Helsingin Sanomien haastattelussa Toivanen-Koivisto kertoi, että osinkojen maksamiseen ei ole mahdollisuutta. Niskakangas selittää, että jos yrityksellä on varaa maksaa kolme prosenttia osinkoja vuodessa, menee 20 prosentin perintöveron kuittaamiseen seitsemän vuotta.
– Toivanen-Koiviston yritys on taseeltaan vahva, mutta tuloksentekokyky on heikko. Firmalla menee huonosti, eli he eivät voi maksaa niin paljoa osinkoja, että pystyisivät maksamaan perintöveron sillä, Niskakangas sanoo.
”Perintöverolaki pitäisi kirjoittaa uudelleen”
Andersson kaipaisi perintövero-keskusteluun rakentavia ehdotuksia. Hän haluaisi kuulla ovatko nykyiset sukupolvenvaihdoshuojennukset riittämättömiä ja voisiko niitä kehittää.
– Perintövero iskee myös aika kovaa pienituloisiin, jotka perivät asunnon tai mökin. Siinäkin voisi miettiä, että maksetaanko perintöveroa maksukyvyn mukaan? Paradoksaalisesti kuitenkin äärimmäisen rikkaat miljonäärit ovat sitä mieltä, että perintövero on heille liikaa.
Niskakangas painottaa sitä, että perintöverolaki ei ole oikeudenmukainen. Hän toteaa, että laki on vuodelta 1940. Laki on vanhentunut ja se pitäisi kirjoittaa uudelleen.
– Nykyisessä muodossaan se tuottaa kohtuuttomia tuloksia. Paremmin suunniteltuna se on jopa parempi vero kuin tulovero tai yhteisövero, Niskakangas sanoo.