SDP ja vasemmistoliitto eivät halua pysäyttää maastapoistumisveron valmistelua. Li Andersson (vas.) ihmettelee MTV Uutisille valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) puheita.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi tänään HS:ssä, että hänen puolestaan niin sanottu maastapoistumisvero saisi jäädä tekemättä.
Myös arvonnousuverona tai exit-verona tunnettu vero on Saarikon itsensä johdolla valmisteltu. Ennen Saarikkoa sen ovat tyrmänneet esimerkiksi lukuisat yritysmaailman edustajat.
Vasemmistolaiset hallituskumppanit eivät halua luopua uuden veron valmistelusta.
– Sitä pitää ehdottomasti edistää, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoo.
– Kyllä tällaiset olennaiset, oikeudenmukaisuutta lisäävät uudistukset on syytä viedä läpi, SDP-konkari, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen toteaa puolueensa kannaksi.
Andersson pitää Saarikon kritiikkiä erikoisena
Maastapoistumisverolla pyrittäisiin estämään tilanne, jossa vauras veronmaksaja voi välttää vaikkapa osakkeiden myynnistä maksettavat verot muuttamalla Suomesta matalamman verotuksen maahan.
Vero kohdistuisi omaisuuden arvonnousuun, joka on tapahtunut Suomessa asumisen aikana.
Ensi vuonna vero tuottaisi valtiovarainministeriön arvion mukaan 25 miljoonaa euroa. Tulevaisuuden osalta on arvioitu, että tuotot voisivat olla jotain nollan ja 50 miljoonan euron väliltä.
Li Andersson pitää erikoisena, että valtiovarainministeri kritisoi veroa, jonka valmistelusta hän on itse vastuussa.
– Minun täytyy sanoa näin vasemmistoliiton näkökulmasta, että pidän todella outona, ettei ole halua edistää sellaisia hankkeita, joiden tarkoitus on puuttua verovälttelyyn, Andersson sanoo.
Valtiontalouden tasapainon saavuttamiseen tarvitaan myös tuloja, muistuttaa Andersson. Lisäksi verotuksen on oltava oikeudenmukaista.
Lainsäädännön arviointineuvosto on kritisoinut hallituksen lakiluonnosta puutteelliseksi. Anderssonia tämä ei sinänsä häiritse.
– On sinänsä ihan normaalia, että lainsäädännön arviointineuvosto voi antaa huomautuksia tai kommentteja siitä, mitä pitäisi korjata. Sitä varten meillä on se elin. Sitten vaan takaisin työpöytään, tarkennuksia tekemään ja sen jälkeen viedään eduskuntaan, aivan kuten hallituksessa on alun perin sovittu, Andersson sanoo.
SDP: "Tällä on kymmenien miljoonien eurojen positiiviset vaikutukset"
Veron arvostelijat katsovat, että laista saatava rahallinen hyöty on liian pieni verrattuna siihen, kuinka monimutkaiseksi ja vaikeaksi sen toteutus saattaa osoittautua.
Veron on myös pelätty heikentävän Suomen mahdollisuuksia saada ja pitää maassa rikkaita ihmisiä, jotka maksavat suuresta omaisuudestaan paljon veroja.
SDP:n Johannes Koskinen korostaa veron olevan oikeudenmukaisuuskysymys – kirjat toiseen maahan vaihtamalla ei voi välttää verotusta.
– Sillä on merkittävä oikeudenmukaisuusvaikutus. Yleisesti jotta selvitään talouden tasapainottamisesta tulevaisuudessa, on tärkeää, että veropohja saadaan tiiviiksi, Koskinen sanoo.
– Tällä on kuitenkin vuosittain kymmenien miljoonien eurojen suuruusluokan positiiviset vaikutukset Suomen talouteen.
Laki on Koskisen mielestä tärkeä saada läpi tällä vaalikaudella. Hän myös muistuttaa, että asiasta on sovittu hallitusohjelmassa.
Hallitusohjelmassa on linjattu selvitettäväksi, onko mahdollista ottaa käyttöön veromalli, joka estäisi ulkomaille Suomesta muuttaneiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen.
HS:n jutussa valtiovarainministeri Saarikko sanoo, ettei pidä veroa järkevänä.
– Se kuuluu pitkään vaikeiden asioiden listaan, josta hallituskumppaneiden kanssa parhaillaan neuvotellaan. Minun puolestani vero saisi jäädä tekemättä. Mutta ymmärrän, että hallituksen vasemmistopuolueille se on erityisen tärkeä, Saarikko kommentoi.