Maanantaiaamun Huomenta Suomessa keskusteltiin työperäisestä maahanmuutosta.
Perussuomalaisille kelpaa osaajien ja ammattitaitosen henkilöstön rekrytointi ulkomailta, perusuomalaisten kansanedustaja Sakari Puisto sanoo.
– Suurin kritiikki meillä kohdistuu turvapaikkapoliittiselle puolelle, mutta olemme selvästi sanoneet, että osaajien ja ammattitaitosen henkilöstön rekrytointi voi olla hyödyllistä.
– Peruslähtökohtana on se, että ihmisen pitää tulla toimeen ja pystyä elättämään itsensä ja perheensä.
Lue myös: Perussuomalaiset sallisi turvapaikkahakemukset vain Euroopasta tuleville – hakijoiden tulisi osallistua tulkkauksen kustannuksiin
Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauman mielestä tämä kuulosti uudelta linjalta työperäiseen maahanmuuttoon.
– Puheenjohtaja Riikka Purrahan on puhunut hyvin negatiiviseen sävyyn, että mitään työperäistöä maahanmuuttoa ei hyväksytä.
Kauma sanoi yllättyneensä Puiston mielipiteestä positiivisesti.
– Kokomuuksessa lähdemme siitä että meillä väestö ikääntyy. Viime vuonna syntyi vähiten lapsia 150:een vuoteen. Meillä on valtava tarve eri aloilla uudesta työvoimasta.
"Kyllä meidän kasvu tulee sakkaamaan"
– 130 000 työntekijää tarvitaan yksinomaan teknologiateollisuuden puolelle vuoteen 2030 mennessä. 200 000 työntekijää sotealalle seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tällä kuviolla emme yksinkertaisesti pysty vastaamaan tähän, ja maahanmuuttoa tarvitaan.
Perussuomalaiset eivät halua, että kymmeniä tuhansia ihmisiä rekrytoidaan ilman harkintaa, Puisto sanoo.
– Tällainen kirjaus löytyy muun muassa hallitusohjelmasta ja monet tahot ovat väläytelleet sitä. Meidän täytyy monestakin syystä säilyttää tarkka harkinta.
Lue myös: Kokoomuksen tavoitteena on, että neljä viidestä työikäisestä on töissä vuonna 2030 – merkittäviä säästöjä myös sosiaalietuuksiin
Harkinta liittyy muun muassa siihen, että ensin pitää selvittää löytyykö työpaikkaan suomalaista työntekijää. Mikäli ei löydy, työntekijä voidaan rekrytoida EU:n ulkopuolelta.
– Tietenkin meidän täytyy ensisijaisesti miettiä oman ja täällä asuvan työvoiman työllistämistä, mutta se ei valitettavasti riitä.
Kauma arvioi, että avoimia työpaikkoja olisi Suomessa tällä hetkellä ainakin 130 000.
– Niihin ei löydy työntekijöitä. Kyllä meidän kasvu tulee sakkaamaan ja vanhukset jää hoitamatta jos ei niihin saada työntekijöitä.
Jutun alussa olevalta videolta voit katsoa koko haastattelun, jossa puhuttiin muun muassa Kanadan-mallista.