Perussuomalaiset nousevat, SDP laskee ja vaalien kakkossijasta käydään nyt kovaa kilpailua. Eduskuntavaaleihin on enää kaksi viikkoa ja asetelma on jännittävä.
Ylen tuorein kannatusmittaus julkaistiin tänään. Mittauksessa kärkipaikkaa piti SDP 20,1 prosentin kannatuksella, toisena oli kokoomus 15,8 ja kolmantena perussuomalaiset. Perussuomalaisten kannatus nousi 1,8 prosenttia ja on nyt 15,1 prosenttia. SDP:n kannatus puolestaan laski 1,2 prosentilla.
MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen kommentoi MTV Uutiset Livessä, että tuore mittaus lupaa vaalitaistelun viimeisistä metreistä jännittäviä.
Huomattavaa on, että kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten ja vihreiden kannatusluvut mahtuvat virhemarginaalin sisälle. Kakkossijasta käydään siis tiukkaa kisaa.
– Peli on auki joka suuntaan. On hyvä huomata, että demarien kannatus on tullut alaspäin 1,2 prosenttia, se on trendinä huono signaali, kun vaaleihin on kaksi viikkoa aikaa.
Ahtiainen uskoo, että vaalipaniikkia koetaan nyt myös kärkipaikkaa pitävässä SDP:ssä.
– Veikkaisin, että tulos aiheuttaa tutinaa demarienkin puoluetoimistossa.
Voiko perussuomalaiset yhä nousta?
Perussuomalaisten kannatuksen nousun on arvioitu johtuvan siitä, että puolue on saanut nukkuvia äänestäjiä liikkeelle. Nyt pohditaan, kuinka suuri puolueen kannatus voi enimmillään olla.
– Jonkinlainen referenssi perussuomalaisten kannatuspotentiaalin ylärajasta on viime eduskuntavaalit, missä huideltiin lähempänä kahtakymmentä. Yläraja on varmaan niillä main. Perussuomalaisten riveistä tosin puuttuu nyt valovoimaisia ehdokkaita, lähinnä sinisten kärkipoliitikot.
Jos Ylen kannatusmittaus pitää paikkaansa, hallitusneuvotteluista voi tulla vaikeat. Ahtiaisen mukaan se riippuu puolueiden halusta tehdä kompromisseja.
– Jos tulos on tämänkaltainen ja samalla SDP, kokoomus ja keskusta ilmoittavat, että perussuomalaisten kanssa ei tehdä yhteistyötä, silloin tulee vaikeaa.
Ahtiainen kuitenkin mainitsee, että ennen vaalitulosta puolueiden ulostuloja epämieluisista hallituskumppaneista ei tule pitää ehdottomina. Ne voivat vielä muuttua.
– Pitää muistaa, että kun puolueet ovat kannatuksessa lähellä toisiaan, äänestäjille pitää profiloitua ja kiistakumppania tai yhteistyökumppania haetaan yhtenä päivänä toista, toisena toista.