Perussuomalaisten ehdotus kovasta tulorajasta saa täystyrmäyksen: "Äärimmäisen tuhoisa ajatus työperäisen maahanmuuton kannalta"

9:32imgKatso videolta, mitä mieltä asiantuntijat ovat veroporkkanoista ulkomaisen työvoiman houkuttelemiseksi.
Julkaistu 15.05.2023 13:03
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Huomenta Suomessa vierailleet Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssed Zad sekä Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen pitävät tärkeänä, että Suomeen saadaan sekä ulkomaisia huippuosaajia että suorittavan työn tekijöitä.

Suomalaisyrityksillä on pulaa työntekijöistä useilla eri tasoilla. Youssed Zadin mukaan teknologia-alan yritykset ja startup-yritykset tarvitsevat erityisesti huippuosaajia maailmalta.

– Yritykset tarvitsevat osaamista, jota ei pysty helposti korvaamaan esimerkiksi hakemalla työntekijöitä Suomesta, Zad sanoo.

Mikko Valtonen on samaa mieltä. Hän muistuttaa, että Suomeen tarvitaan runsaasti työvoimaa myös matalammin koulutetuille aloille ja suorittavaan työhön.

– Olemme kysyneet tätä Kauppakamarin yrityksiltä, ja yli puolet kertoo tarvitsevansa ihmisiä erityisesti työntekijätason tehtäviin, Valtonen kertoo.

Perussuomalaisten esittämä ajatus ulkomailta tuleville työntekijöille asetettavasta minimipalkkavaatimuksesta saa tyrmäyksen. Minimipalkkavaatimukseksi on esitetty suomalaisten mediaanituloa, joka on yli 3000 euroa kuukaudessa.

– Tämä on äärimmäisen tuhoisa ajatus työperäisen maahanmuuton kannalta, Valtonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomeen tarvitaan työvoimaa esimerkiksi sote-, palvelu- ja kaupan aloille. 

– Jos me lyödään tällainen korkea tuloraja Suomeen tulemiseen, niin meillä kyllä tyrehtyy kansainvälisten osaajien käyttö.

Työperäisessä maahanmuutossa on useita pullonkauloja

Zad kertoo, että startup-yhteisön näkökulmasta maahanmuuttoprosessin pitäisi olla mahdollisimman nopea. 

– Olemme lähteneet kirittämään hallitusta, että pitäisi olla kahden viikon palvelulupaus tunnistautumisesta.

Zad myöntää, että kahden viikon vaatimus olisi tasona kova. Hänen mukaansa tavoite pitääkin olla korkealla ja prosessi olisi tärkeää saada mahdollisimman sujuvaksi. 

Valtonen mainitsee Suomen vetovoiman haasteena matalan palkkatason suhteessa korkeaan ansiotuloverotukseen. Suomesta ajaa osaajia pois myös perheenyhdistämisen hankaluus.

– On ihan luonnollista, että jos osaaja ei pysty korkean tulorajan vuoksi tuomaan perhettään Suomeen, niin hän lähtee pois, Valtonen sanoo.

Hän muistuttaa, että Suomeen tarvitaan tämän päivän työntekijöiden lisäksi myös tulevaisuuden suomalaisia. Zadin mukaan Suomi on turvallinen ja toimiva maa, mutta vetovoimatekijänä se yksistään riitä houkuttelemaan osaajia eri puolilta maailmaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto