Eduskunnan perustuslakivaliokunta esittää, että eduskunnan tulisi antaa suostumuksensa Juha Mäenpään syytteeseen asettamiseen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpää vertasi kesäkuussa 2019 eduskunnan täysistunnossa pitämässään puheitaan turvapaikanhakijoita vieraslajeihin. Mäenpää on ilmoittanut, ettei kadu puheitaan.
Valtakunnansyyttäjä on pyytänyt eduskunnalta lupaa asettaa Mäenpää syytteeseen.
Perustuslakivaliokunta totesi tänään, että Mäenpään epäiltyä rikosta voidaan pitää vakavana tekona, jolla loukataan ihmisarvoja ja yhdenvertaisuutta.
Valiokunta katsoo, ettei kansanedustajien koskemattomuutta ja laajaa puhevapautta ole tarkoitettu käytettäväksi tämänkaltaisiin puheisiin.
– Parlamentaarista immuniteettia ei ole tarkoitettu ulotettavaksi rikollisen toiminnan suojaksi, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) totesi tiedotustilaisuudessa.
Valiokunnan päätös puoltaa Mäenpään syytteeseen asettamista syntyi niin sanottuna äänestysratkaisuna.
Mäenpään syytesuojan poistamista kannatti 12 edustajaa, vastustajia oli puolestaan viisi.
Vastalauseen jättivät perussuomalaisten Olli Immonen, Sakari Puisto ja Jukka Mäkynen sekä kokoomuksen Wille Rydman ja Heikki Vestman.
Syyte vaatisi täysistunnon hyväksynnän
Asia etenee seuraavaksi eduskunnan täysistuntoon. Mäenpään syytteeseen joutuminen vaatisi sitä, että viisi kuudesosaa kansanedustajista äänestäisi sen puolesta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sanonut, että puolue tulee äänestämään syytteen nostamista vastaan. Tämä tarkoittaisi sitä, ettei Mäenpää päätyisi syytteeseen.
Kansanedustajaa ei koskaan Suomen itsenäisyyden historiassa ole asetettu syytteeseen eduskunnassa lausuttujen näkemysten johdosta.