Perustuslakivaliokunta hyväksyi mietinnössään valmiuslain ensimmäisen käyttöönottoasetuksen lähes kokonaisuudessaan. Valiokunta ei kuitenkaan hyväksynyt kohtaa, joka koskee terveydenhuollon henkilökunnan työvelvoitetta koko valtakunnan alueella.
Valiokunnan mukaan ongelma oli se, että pykälään liittyy myös muita pykäliä, joita ei aktivoitu. Tämän takia kokonaisuus olisi voinut jäädä epäselväksi.
– Olisi esimerkiksi voinut jäädä epäselväksi, milloin ihmisen ei tarvitse osallistua työvelvollisuuteen, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa.
Toinen käyttöönottoasetus, joka koskee lääkemyynnin rajoittamista, katsottiin voitavan ottaa käyttöön kiireellisenä.
Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) painotti valiokunnan yhtyvän näkemykseen, että Suomessa on poikkeusolot.
Jos valtioneuvosto haluaa voimaan myös pykälän, jota valiokunta ei nyt hyväksynyt, sen pitää antaa uusi asetus. Tätä ei ehditä Ojala-Niemelän mukaan tehdä kuluvalla viikolla, jolloin käsittely venyisi.
Eduskunta käsittelee tänään käyttöönottoasetukset
Eduskunta käsittelee tänään valmiuslain käyttöönottoasetuksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta.
Suomi on koronaviruksen takia poikkeustilassa, ja Suomessa ollaan sen takia aktivoimassa valmiuslaki. Hallitus linjasi aiemmin pitkän listan toimenpiteitä, joilla rajoitetaan kansalaisten vapautta ja pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.
Esimerkiksi julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään ja yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan.
Valmiuslain aktivoinnille tuki eduskuntaryhmistä
Kaikki eduskuntaryhmät antoivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa tukensa valmiuslain aktivoinnille. Valmiuslaki käsitellään eduskunnan täysistunnossa lopullisesti vasta torstaina.
Eduskunnan täysistunto käsittelee valmiuslain käyttöönottoasetukset keskiviikkona, mutta vasta torstaina soveltamisasetukset.
Syynä on se, että soveltamisasetusten osalta lausuntoja pyydetään sosiaali- ja terveysvaliokunnalta, sivistysvaliokunnalta sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalta.
Käyttöönottoasetuksissa kerrotaan valtioneuvoston käsitys siitä, mitkä valmiuslain pykälät tulisi ottaa käyttöön. Soveltamisasetuksissa puolestaan täsmennetään sitä, miten yksityiskohtaisesti valmiuslain myötä tulevia toimivaltuuksia käytetään.
Alun perin ilmoitettiin, että perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta sekä käyttöönottoasetukset että soveltamisasetukset käsiteltäisiin eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.