Peruuttamattomista ajoista on tullut kaupunkien murheenkryyni. Kun potilas ei ilmesty paikalle, eikä ilmoita siitä, aiheuttaa se melkoisesti kustannuksia.
Esimerkiksi Vantaan suunterveydenhuollossa ei olisi lainkaan jonoja, jos potilaat peruisivat aikansa, jolleivat pääse vastaanotolle.
Hammashoitoloissa hukkakäyntien vuosimäärä Vantaalla on liki 10 000.
– Käytännössä Vantaankaan kokoisessa kaupungissa ei olisi näillä resursseilla jonoja tällä hetkellä, jos peruuttamattomia poisjääntejä ei olisi lainkaan, kertoo Joona Iso-Lotila, Vantaan kaupungin Suunterveyden liikelaitoksesta.
Kyseessä on 680 000 euron kustannus. Mitä sillä saa?
– Sillä saa kymmenen täysipäiväistä suuhygienistia hoitamaan potilaita. Todella merkittävästä summasta puhutaan, sanoo Iso-Lotila.
Neuvolaa työllistää perheiden etsintä
Peruuttamattomat käynnit pidentävät jonoa myös neuvoloissa. Nykyään Vantaalla leikki-ikäisten neuvolajono on usein viikkojen mittainen. Käymättömien vastaanottojen hinta kaupungille oli yli 330 000 vuonna 2014. Lukuun on huomioitu etsivä työ.
– Me yritämme sitten ottaa näihin asiakkaihin yhteyttä, jotka eivät ole tulleet vastaanotolle, kertoo Arja Ruponen, Vantaan kaupungin ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palvelupäällikkö.
Minkä takia näitä peruuttamattomia käyntejä on niin paljon?
– Tietenkin lapsiperheessä sattuu kaikenlaista, mutta valitettavan usein kyse on ihan välinpitämättömyydestä, sanoo palvelupäällikkö.
Vantaalla neuvolakäyntien osalta sakkomaksu ei ole käytössä, mutta esimerkiksi Espoossa on.
Miljoonaluokan kustannus
Yhteensä hukkakäynti tarkoitti Vantaalla yli miljoonan euron lisäkustannuksia vuonna 2014. Ruposen mukaan terveysasemilla jonot olisivat viikon lyhyemmät, jos potilaat ilmoittaisivat peruuntumisistaan.
– Sairaus voi pahentua, kun potilas ei tule varaamalleen vastaanottoajalle. Toisaalta myös muille aiheutuu kärsimystä, kun ei pääse oikea-aikaisesti hoitoon, vaan joutuu jonottamaan sen vuoksi, että jotkut ovat välinpitämättömiä, kertoo terveyspalvelujen palvelupäällikkö Eila Koivunen kaupungin tiedotteessa.
Sen lisäksi sairauden pahentuminen viivyttää tervehtymistä ja aiheuttaa lisäkustannuksia.
Lääkärit odottavat turhaan potilaitaan
Ongelma esiintyy myös muissa kaupungeissa. Esimerkiksi Espoossa suun terveydenhuollossa viime vuonna vastaavia poisjääntejä oli yli 7000 kappaletta.
– Suun terveydenhuollossa voitaisiin hoitaa 3000-3500 asiakasta enemmän vuodessa. Terveysasemien osalta käytännössä vähintään yksi lääkäri ja puolikas hoitaja odottavat joka päivä potilaitaan turhaan, kertoo Espoon kaupungin sosiaali- ja terveystoimen viestintäpäällikkö Outi Huida.
Käyttämättä jätettyjen terveyskeskusaikojen tuottamat ongelmat ovat saaneet myös Oulun ja Tampereen nostamaan niistä perittyä maksua 30 prosentilla reiluun 50 euroon. Runsas nousu on mahdollinen valtioneuvoston annettua päätöksen siitä, että sote-palveluiden tasamaksuja saa nostaa vajaalla kolmanneksella.
– Peruuttamattomat ajat tuovat meille resurssien hukkakäyttöä, tiivistää Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto.
Maksamattomat sakot eivät estä uuden ajan varaamista.