Kunnissa jää vuosittain perumatta tuhansia lääkäriaikoja. Tästä aiheutui viime vuonna kunnille miljoonalasku. Pelkästään Vantaalla lääkärit odottivat asiakasta turhaan noin 11 000 kertaa. Odottelulle arvioidaan kertyneen hintaa yli 1,2 miljoonaa euroa.
Kunnat pystyvät korvaamaan osan tappioista sakkomaksuilla, mutta niitä ei peritä alle 15-vuotiailta. Sakkomaksut ovat joutumassa suurennuslasin alle, sillä sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä sorvaa parhaillaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulainsäädäntöä uusiksi.
Työryhmän sihteerin, hallitussihteeri Johanna Huovisen mukaan maksun korotuksesta on keskusteltu, mutta päätöksiä ei ole tehty. Tällä hetkellä enimmäismaksu on 51,40 euroa. Kunnat saavat päättää, perivätkö ne sen vai pienemmän summan.
– On keskusteltu, jos siten saataisiin sote-palveluja tehostettua. Ettei peruuttamatta jätettyjä aikoja tulisi, vaan saataisiin muita asiakkaita niille paikoille, Huovinen kertoo.
Esitys on määrä antaa eduskunnalle vuoden päästä keväällä.
Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Nemlander uskoo kuntien tarttuvan tarjoukseen, jos maksun enimmäismäärää korotetaan. Moni kunta nosti maksut 51 euroon, kun hallitus linjasi erilliskorotuksesta viime vuonna.
Toiset unohtavat, toiset jonottavat
Kunnissa tilanne on ongelmallinen paitsi kulujen myös jonojen kannalta. Esimerkiksi Tampereella vastaanotoille on jonoja, mutta toisaalta perusterveydenhuollon lääkäriajoista jäi viime vuonna käyttämättä 2,1 prosenttia.
Vantaan ennaltaehkäisevän terveydenhuollon päällikön Arja Ruposen mukaan kauniina kesäpäivinä neuvolalääkäri voi odottaa asiakasta turhaan, mikä taas ruuhkauttaa vastaanottoa alkusyksystä.
– Toivoisin vastuullisuutta verovaroin maksetuissa palveluissa. Meillä ei olisi neuvoloissa lainkaan pulaa lääkäriajoista, jos kaikki saapuisivat ajalleen tai peruisivat sen. Silloin joku muu saisi kyseisen ajan, Ruponen kertoo.
Yksistään äitiys- ja neuvolapalveluista kertyi Vantaalle 134 000 euron tappio viime vuonna.
– Sillä saisi puolentoista vuoden lääkäripanoksen, ei tämä ole mikään pieni summa.
Helsingissä meni viime vuonna hukkaan yli 9000 terveyskeskus- ja neuvolalääkärin aikaa. Niistä arvioidaan kertyneen noin puolen miljoonan kustannukset.
Helsingin johtavan ylilääkärin Raija Puustisen mukaan määrä vastaa noin viiden lääkärin vuosityöpanosta.
– Peruuttamattomien aikojen osuus on pysynyt melko samana jo vuosia. Määrä ei ole suuri, mutta sen laskeminen olisi tärkeää. Nollaan ei päästä koskaan, koska ihmiset unohtelevat aikoja.
Tekstiviestikään ei aina auta
Peruuttamattomien aikojen vähentämiseksi on kehitetty erilaisia keinoja. Ajan voi esimerkiksi perua soittamalla tai sähköisessä asioinnissa. Tampereella sähköinen asiointi on vähentänyt käyttämättömiä hammaslääkäriaikoja, mutta siitä huolimatta niitä kertyi viime vuonna lähes 3500.
Muun muassa Lahti käyttää tekstiviestimuistutusta. Silti viime vuonna jäi käyttämättä yli tuhat lääkäriaikaa. Lahden avosairaanhoidon ylilääkäri Kimmo Kuosmanen uskoo unohtamisen kuitenkin olevan suurin syypää perumattomiin aikoihin.
– En usko olevan vain välinpitämättömyyttä, että esimerkiksi neuvola-aikaa ei viitsitä perua, koska siitä ei tule laskua.