Petri Sarasteen kommentti: Olisiko syytä ottaa oppia Virosta?

Kaja Kallas LK 170423
Viron pääministerinä jatkaa reformipuolueen Kaja Kallas.AFP / Lehtikuva
Julkaistu 17.04.2023 16:23(Päivitetty 21.04.2023 18:38)
Toimittajan kuva

Petri Saraste

petri.saraste@mtv.fi

Nyt kun Viroon on nimitetty uusi hallitus ja Suomessa tullaan kohta perässä, niin olisiko aika vähän vertailla maiden panostuksia tulevaisuuteen. Mitä Virossa siis tehdään toisin kuin Suomessa lähivuosina, kysyy MTV Uutisten Baltian-kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Virossa on saman verran asukkaita kuin Suomessa on yli 16-vuotiaita eläkeläisiä. Työttömyys oli viime vuonna 5,6 prosenttia.

Viron uusi, reformipuolueen Kaja Kallaksen johtama hallitus on erittäin yritysmyönteinen. Jo ennestään maassa on käytössä 20 prosentin tasavero. Alle 700 euron tuloista ei jatkossa mene lainkaan veroa.

Yritykset maksavat veroa varsinaisesti vasta osingoistaan. Valtionvelka on lähes olematon, työllisyys hyvä, palkat nousivat viime vuonna 8,9 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja maa houkuttelee entistä enemmän sijoittajia. Viroon on lisäksi erittäin helppoa perustaa yritys.

 Inflaatio laskee tänä vuonna keskimäärin Viron keskuspankin mukaan 9 prosenttiin, kun se vielä alkuvuodesta oli kaksinumeroinen. Viron startupit houkuttelevat asukasta kohden eniten pääomasijoittajia Euroopassa kansainvälistä tilastotietoa keräävän Dealroomin mukaan. Vuonna 2030 teknologian viennin arvioidaan olevan jo kolmasosan Viron viennistä ja taloudesta. Hallituksen tähän asti harjoittama politiikka on ollut ja tulee uuden hallituksen mukana olemaan entistä ennakoitavampaa ja vakaampaa.

Vähemmällä enemmän

Monet suomalaiset vertaavat suomalaisten ja virolaisten bruttopalkkoja. Suomen keskimääräinen bruttoansio on noin 3 000 euroa kuukaudessa ja Virossa 1 700 euroa. Mutta verojen jälkeen keskipalkasta jää käteen Suomessa keskimäärin vain 650 euroa enemmän. Virossa ostovoima on kuitenkin suhteellisesti heikompaa, mutta asuminen halvempaa, julkinen liikenne ilmaista. Polttoaineet, lääkkeet, alkoholi jne. ovat halvempia. Totta on, että sosiaaliturva on Suomessa parempi, mutta esimerkiksi terveydenhoito on Virossa maksutonta ja jonot lyhyempiä.

Uusi hallitus on myös hyvin koulutusmyönteinen. Lukion ja ammatillisten oppilaitoksen oppivelvollisuus tehdään pakolliseksi 18-vuotiaaksi asti. Myös opettajien palkkoihin on tulossa tuntuvat korotukset seuraavan neljän vuoden aikana.

Viro on jo kivunnut PISA-tutkimuksen kärkeen ja koulutustasoa aiotaan edelleen parantaa, koska se nähdään selvänä kilpailutekijänä.

Monet tulevaisuuden ennustajat ovat väittäneet, että Viro on Euroopan menestynein valtio 2040-luvulla. Pakkohan siihen on kohta alkaa uskoa.

*Oikaisu 21.4. kello 18.38: Jutusta korjattu virheellinen tieto, että Viron ostovoima olisi suhteellisesti parempi kuin Suomen.

Tuoreimmat aiheesta

Viro