Viro on voinut ylpeillä lähes neljännesvuosisadan kestäneestä kevyestä verotuksestaan yrityksille. Nyt ajat kuitenkin muuttuvat vuoden 2025 alusta.
Viro nostaa rajusti verojaan. Syynä verojen korotuksiin on valtiontalouden kasvava alijäämä ja puolustusmenojen kova kasvu.
Vuoden alusta otetaan käyttöön niin sanottu turvallisuusvero, joka koskee kaikkia, niin yrityksiä kuin tavallisia työssä kävijöitäkin ainakin seuraavien kolmen vuoden ajan.
Tähän asti yritykset ovat maksaneet veroa vain silloin, kun voittoja nostetaan ulos.
– Ulkomaiset investoijat ovat selvästi huolissaan näistä korotuksista, eivätkä monet usko niiden jäävän väliaikaisiksi. Ratkaisu ei ole paras mahdollinen, vaikka kaikki ymmärtävät puolustusveron tarpeellisuuden. Henkilökohtaisesti en pidä yrityksen voittoon sidotusta veromallista, sanoo Viron Keskuskauppakamarin osastopäällikkö Marko Udras.
Yrityksille tulee myös muita veronkorotuksia, kuten arvonlisäveron nostaminen 22 prosentista 24 prosenttiin. Pankit maksavat tuloksestaan veroa aiemman 14 prosentin sijaan 18 prosenttia, osinkojen verotus nousee 14 prosentista 20 prosenttiin, ja lisäksi kaasun, sähkön ja polttoaineiden verot nousevat.
Autoille on vuoden alusta tulossa rekisteröintimaksu ja vuotuinen käyttömaksu. Majoitusliikkeiden arvonlisävero nousee 9 prosentista 13 prosenttiin.
Maan hallitus laskee verojen kiristämisen tuovan valtion kassaan reilun kolmen vuoden aikana noin 2,5 miljardia euroa.
Matkailu on Virolle hyvin tärkeä tulolähde. Ennen koronapandemiaa sen osuus oli noin 8 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.
Suomalaisia yrityksiä paljon
Suomi on jopa Ruotsia suurempi investoija Virossa, kun puhutaan tuotannollisista investoinneista. Ruotsin euromääräinen investointisumma on suurempi, kun mukaan lasketaan ruotsalaiset liikepankit.
Suomen Viron suurlähettilään Vesa Vasaran korviin ei ole kantautunut tietoja, että suomalaisia yrityksiä olisi lähdössä pois tai tulevia investointipäätöksiä olisi peruttu.
– Suomella on tulevaisuudessa Virossa kolme päälajia investoinnissa, ja ne ovat puolustusteollisuus, energiasektori ja terveysteknologia, Vasara luettelee.
Sorainen asianajotalon perustaja ja vanhempi partneri Aku Sorainen ei myöskään ole havainnut suomalaisten yritysten lähtöaikeita tai investointipäätösten perumisia Virossa.
Soraisella työskentelee noin 250 liike -ja verojuristia. Hän uskoo, että joillekin pienemmille yrityksille veromuutokset voivat muodostua kynnykseksi rantautua Viroon.