Huijarisyndrooma-teoksesta inspiroituneina loimme testin, joka antaa osviittaa siitä, kärsitkö huijarisyndroomasta.
"Myönteinen ajatus ”olenhan ennenkin onnistunut, miksen onnistuisi nytkin” ei tule mieleen, tai jos tulee, Huijari ei huomioi sitä todellisena vaihtoehtona. Sisäistynyt vakaumus, ettei todellakaan osaa, voittaa muut näkökulmat."
– Lainaus teoksesta Huijarisyndrooma
Huijarisyndroomassa ihminen pelkää, että paljastuu muiden silmissä osaamattomaksi ja epäpäteväksi. Vaikka uraa olisi takana vuosia, jopa vuosikymmeniä, ihminen piiskaa itsensä tekemään töissä yhä enemmän, mieluiten myös yhä paremmin. Epäonnistuminen johtaisi häpeään ja nöyryytykseen; silloinhan kaikki saisivat tietää, ettei huijarisyndroomasta kärsivä oikeasti osaakaan mitään – kunhan on vain huijannut ja teeskennellyt kaikki nämä vuodet!
Jos eteen tulee haaste, huijarisyndroomasta kärsivä ei usko onnistuvansa. Hän ratkaisee tilanteen joko tekemällä aivan liikaa töitä ongelman parissa tai välttämällä sitä kokonaan – kunnes asialle on pakko tehdä jotakin.
"Minä ja kaverini mietimme tosissamme, uskallanko ottaa pitkän matikan, vaikka minulla oli aina 10 todistuksessa. Pojat, joilla oli 7 tai 8 todistuksessa, eivät koskaan edes miettineet, ne menivät vaan."
– Lainaus teoksesta Huijarisyndrooma
Vaikka kaikki menisi hyvin, edes täydellinen suoritus ei kuitenkaan vakuuta huijarisyndroomasta kärsivää ihmistä siitä, että hän todella osaa jotakin. Kiitoksia ja kehuja on vaikeaa uskoa. Huijarisyndroomasta kärsivä myös arvioi muiden kyvyt omiaan paremmiksi.
Syndroomaa valottaa Tiina Ekman teoksessa Huijarisyndrooma, Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä). Teoksesta inspiroituneinan loimme testin, joka antaa osviittaa siitä, kärsitkö huijarisyndroomasta.
testi huijarisyndrooma
Kerro tarinasi! Voit täyttää lomakkeen myös nimettömästi:
kysely onko sinulla huijarisyndrooma
Lähde: Tiina Ekman: Huijarisyndrooma, Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä) (Minerva 2017)