Pian ummetuslääkkeitä saattaa löytyä kaupan hyllyltä

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä katsoo, että joidenkin itsehoitolääkkeiden myyntiä voitaisiin laajentaa muuallekin kuin apteekkeihin, jos muutos tehdään hallitusti ja lääkitysturvallisuudesta pidetään huolta. 

Tiedotteen mukaan muutos voisi parantaa itsehoitolääkkeiden saatavuutta sekä laskea lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia kuluttajille ja yhteiskunnalle.

Työryhmän mukaan tiettyjen vitamiini- ja rautavalmisteiden, ummetuslääkkeiden ja silmiä kostuttavien tippojen turvallinen käyttö ei edellytä myyntipisteen järjestämää lääkeneuvontaa. Sen sijaan kipu- ja kuumelääkkeiden myyntiä voitaisiin vapauttaa apteekkien ulkopuolelle vasta, kun varmistettaisiin lääkeneuvonnan saatavuus.

Työryhmään kuului esimerkiksi ministeriöitä, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Suomen Apteekkariliitto, Kuluttajaliitto ja Kaupan liitto.

Hintoihin kilpailua

Hallitus haluaa vapauttaa joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä myyntiin muuallekin kuin apteekkeihin.

Apteekkien ulkopuolella myytävien itsehoitolääkkeiden hinnoittelumallin pitäisi edistää hintakilpailua ja pyrkiä pienentämään lääkkeiden käyttäjien kustannuksia.

Työryhmän mukaan uusien myyntipisteiden valvovan viranomaisen tulisi olla Fimea, joka valvoo myös apteekkeja.

Lue myös:

    Uusimmat