Keuruun kaupunginvaltuuston eilen tekemä kielteinen päätös vastaanottokeskuksen perustamisesta harmittaa Maahanmuuttovirastossa.
– Harmillinen päätös. Nyt selvitämme Keski-Suomen alueella muita mahdollisia vastaanottokeskuksiksi soveltuvia tiloja esimerkiksi Lappajärvellä, Äänekoskella ja Kauhavalla. Keuruun vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole vielä pysyvästi hylätty, huomauttaa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.
– Pidetään nyt Keuruu tuumaustauolla. Selvitämme, ovatko tilojen ylläpitäjä ja kiinteistön omistaja vielä halukkaita vuokraamaan tilat vastaanottokeskukselle. Jos lähialueelta löytyy muita tiloja, voidaan jättää Keuruu hautumaan. Mahdollista olisi sekin, että Keuruulla toiminta aloitettaisiin pienemmässä mittakaavassa, pohtii Kuuluvainen.
Kunnan lupaa ei tarvita
Periaatteessa kunnan lupaa ei tarvita vastaanottokeskuksen perustamiseen.
– Jos tilojen omistaja suostuu ja meillä on tiloille operaattori, kunnan lupaa ei tarvita. Olemme kuitenkin halunneet edetä yhteistyössä kuntien kanssa. Jos lähiympäristö vastustaa, toiminta on aina vaikeampaa, arvioi Kuuluvainen.
Ainoastaan Kirkkonummella väliaikainen vastaanottokeskus on perustettu ennen kunnan lopullista päätöstä asiasta.
– Silloin oli hätätilanne - niin kuin nyt koko ajan edelleen - emmekä jääneet odottamaan kunnan lopullista päätöstä, perustelee Kuuluvainen.
Kunnat myös tarjoavat tiloja
Jotkut kunnat ovat myös ilmoittautuneet halukkaiksi vastaanottamaan turvapaikanhakijoita.
Esimerkiksi Tuusulassa tehtiin maanantaina aloite vastaanottokeskuksen perustamisesta Hyrylän entisen varuskunnan tiloihin.
– Muutamista kunnista, yleensä kunnan johdolta, on tullut meille viestiä, että he haluaisivat meidän selvittävän turvapaikanhakijoiden vastaanottomahdollisuudet kunnassaan, kertoo Jorma Kuuluvainen.
Helpotusta turvapaikanhakijoiden tulvaan ei ole näköpiirissä ja uusia tiloja tarvitaan.
– Kaikkialla maassa vastaanottokeskukset ovat täynnä. Tulijoiden määrä on pysynyt suurena ja vähän kasvanutkin. Paikkatarve on huutava. Uusia tiloja tarvittaisiin koko ajan ja ne pitäisi saada nopeasti käyttöön. Tähän verrattuna kunnallinen päätöksenteko on usein hidasta. Koko ajan joudumme käyttämään myös hätämajoitusta kuten hostelleja, kertoo Kuuluvainen.