Turvapaikanhakijoiden virta Suomeen on noussut rajusti. 2014 Suomeen tuli koko vuonna 3600 turvapaikanhakijaa, mutta äärimmäisessä arviossa määrä voi olla tänä vuonna jopa kymmenkertainen.
Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan Suomeen voi tulla tällä vauhdilla 12 kuukauden aikana 30 000, ehkä jopa 40 000 turvapaikanhakijaa.
Maahanmuuttoviraston tämän vuoden arvio on kuitenkin yhä 15000 ihmistä. Kuuluvainen tarkensi myöhemmin, että Maahanmuutoviraston "viranomaisten varautumissuunnitelmissa on nostettu esille jopa 30 000 hakijaa vuodessa, mutta se ei ole tämän vuoden arvio."
Myös sisäministeri Petteri Orpo on aiemmin puhunut 15 000 hakijasta nojautuen Maahanmuuttoviraston näkemykseen tilanteesta. Viime vuonna hakijoita oli vajaat 4 000.
– Ilmeisesti Eurooppa on jo täysi turvapaikanhakijoista ja virta tulee nyt pohjoiseen. En usko, että eri maissa rakennettavista aidoista tai Schengenin-alueen sulkemisesta on mitään apua. Jos näin tapahtuu, virrat tulevat sen jälkeen Balkanin kautta.
– Tämä on niin kova bisnes, että sen taustalla olevat toimivat keksivät kyllä uusia keinoja. Kesäaikana on ollut helpompaa tulla kumiveneellä Välimeren yli, mutta en usko, että talvi tuo turvapaikanhakijoiden virtaan suuria muutoksia, pohtii Kuuluvainen.
Uusia vastaanottokeskuksia tarvitaan 15
Kuuluvaisen mukaan lisätalousarviossa saadut 10 miljoonaa euroa eivät tule riittämään alkuunkaan.
– Toiminnan järjestämiseen tarvitaan ainakin vielä toiset 10 miljoonaa euroa. Nyt meillä on 25 vastaanottokeskusta, ja niitä tarvitaan kaiken kaikkiaan arviolta 40. Osaan jo olemassa olevista keskuksista kaavaillaan myös sivutoimipisteitä. Lopullinen määrä perustettavista keskuksista riippuu tästä.
– Tiloja tarvitaan lisää, koska meillä on velvoite huolehtia ihmisistä. Meihin on oltu yhteydessä useista kunnista ja jopa yksittäiset kuntalaiset ja kunnan virkamiehet ovat tarjonneet tyhjillään olevia tiloja vastaanottokeskuksiksi.
Kuuluvaisen mukaan esimerkiksi Punkalaitumelle saatiin kunnan aktiivisuudella ja myötämielisyydellä nopeasti vastaanottokeskus toimintaan.
– Etsimme lisää tiloja myös Lapista, jossa on juuri aloittanut Rovaniemen vastaanottokeskuksen sivupiste. Uusia keskuksia suunnitellaan Ylitornioon ja Pelloon.
Kunnilla ei sananvaltaa
Kuuluvaisen mukaan Maahanmuuttovirasto ei voi huomioida kunnan mielipidettä.
– Totta kai kuntalaisten vastustus vaikuttaa kuntapäättäjiin, jos äänestäjät vastustavat kovaäänisesti.
Viikonloppuna Salossa järjestetään mielenilmaus kuntaan kaavaillun vastaanottokeskuksen vuoksi. Kuntapäättäjät käsittelevät asiaa maanantaina.
– Emme ole esittäneet Saloon virallista pyyntöä kuntapäättäjien kannan saamiseksi. Etenemme hankkeessa, jos pääsemme sopimukseen kiinteistön omistajien kanssa. Suunnittelemme vastaanottokeskuksen avaamista sairaanhoitopiirin omistamaan tyhjään Halikon mielisairaalarakennukseen.
– Kunnissa on tajuttu, että vastaanottokeskus tuo lisää kaivattuja työpaikkoja ja tuiki tarpeellisia verotuloja. Turvapaikanhakijoista hyötyvät myös kaupat, jotka saavat uusia asiakkaita, muistuttaa Kuuluvainen.
Juttua muokattu 28.8. kello 19.11: Lisätty Jorma Kuuluvaisen myöhempi tarkennus siitä, että 30000-40000 turvapaikanhakijan vuosimäärä on äärimmäinen arvio. Maahanmuuttoviraston arvio 15000 turvapaikanhakijasta tänä vuonna pitää yhä siis paikkansa. Lisäksi otsikkoa on muokattu.
TOIMITUKSEN HUOMIO: Kommentointi jutussa on piilotettu lauantaina 29.08. kello 14.47 asiattomuuksien vuoksi. MTV Uutiset on vastuussa sivuillaan julkaistusta materiaalista, johon kommentit myös sisältyvät. MTV kiittää kaikkia osallistuneita ja pahoittelee sitä, että valtavan kommenttimäärän vuoksi keskustelussa esiintyi myös liikaa mielipiteitä, joiden sanamuotoja uutiset ei voi ottaa vastuulleen. MTV Uutiset toivoo aiheesta keskustelua, mutta myös pysymistä hyvän maun rajoissa.