Pienessä kylässä Raaseporissa sijaitsee vaikuttava bunkkeri: Pala sotahistoriaa entisöitiin kyläläisten voimin – katso mitä nerokkaita keksintöjä sisältä löytyy

Raaseporissa sijaitsee pieni Harparskogin kylä, josta löytyy talvisodan jälkeen rakennettu bunkkeri.

Jörgen Engroos muutti vuonna 2016 Harparskogiin töiden perässä. Hän työskenteli tuolloin armeijan leivissä Uudenmaan prikaatin esikuntapäällikkönä, joten sotahistorialliset asiat ovat hyvin lähellä hänen sydäntään.

Engroos päätti yhtenä päivänä mennä Hangon rintamamuseon informaatiotilaisuuteen, jossa hän kuuli museon haaveesta entisöidä bunkkeri. Alun perin bunkkerin kunnostuksesta vastannut Karjalan Rotarit oli saanut 5000 euroa lahjoituksia bunkkerin entisöintiä varten, mutta asiassa oli yksi ongelma.

– Kysyin tilaisuudessa syytä sille, miksi bunkkerin entisöintiä ei olla voitu aloittaa, kertoo Engroos.

Hänelle kerrottiin, ettei kukaan ole ottanut projektista vetovastuuta. Tämä vastaus oli kuin bensaa Engroosin liekkeihin.

– Vastasin siihen, ettei kai yhden bunkkerin korjaaminen nyt niin iso homma voi olla, sanoo hän huvittuneena.

Engroos on luonteeltaan hyvin päättäväinen, mikä näkyi tässäkin tilanteessa.

Homma käynnistyi vauhdilla

Irma-nimeä kantava bunkkeri nro 302 sijaitsee Harparskogissa. Se kuuluu Harparskogin puolustuslinjaan, jonka rakennustyöt aloitettiin talvisodan jälkeen vuonna 1940.

Rakennustöiden aikana ehdittiin rakentamaan yhteensä 45 bunkkeria, kunnes jatkosota alkoi. Bunkkerit ovat vuosien mittaan rapistuneet, joten ne eivät ole olleet vuosiin minkäänlaisessa käytössä.

Engroos päätti heti kääriä hihansa ja ryhtyä hommiin.

Hän meni ensimmäiseksi paikallisen K-Raudan kauppiaan puheille ja kertoi tälle kunnianhimoisesta suunnitelmastaan. Kauppias lupasi lähteä talkootöihin mukaan ja tukea projektia lahjoittamalla tarvittavaa tavaraa.

Tämän jälkeen Engroos pyysi rautakauppiaalta kyläläisten yhteystiedot ja soitti heille yksi kerrallaan. Ihmiset lähtivät sankoin joukoin mukaan Irman entisöintitalkoisiin.

Monen alan ammattilaiset lähtivät mukaan

Irman entisöinti vaati monen alan ammattilaisia, joita Engroos saikin mukaan projektiin. Mukaan lähti muun muassa rakennusalan konkareita ja todella osaavia kaivurikuskeja.

Kiviseinämän rakensi iäkkäämpi mies, joka on lähes koko elämänsä työskennellyt kivien parissa. Eläkepäiviään viettävä pankinjohtaja oli päättänyt käydä timpurikurssin, josta Engroos sai idean.

– Pankinjohtaja rakensi oppilastyönä opettajan valvonnan alla upeat pitkospuut Irman edustalla olevalle panssariesteelle.

Bunkkerin ympäristö oli kasvanut pahasti umpeen, joten raivaustöille oli tarvetta. Maan omistava Fiskars laittoi metsureita hommiin.

– Metsurit raivasivat metsää ja kaatoivat alueelta varmaan 200 puuta, kertoo Engroos.

Ylpeyden aihe

Bunkkerin avajaisia vietettiin keväällä 2017. Se on Harparskogin puolustuslinjan ainoa alkuperäisasuunsa entisöity bunkkeri.

Bunkkerissa on kolme huonetta: yksi konekiväärille, yksi tykille ja yksi majoitukselle. Sota-aikaan bunkkerissa majoittui 16 sotilasta.

Vilkkaan Hangontien varressa sijaitsevan kylän asukkaat ovat Engroosin mukaan ylpeitä entisöidystä Irmasta.

Engroos toimii nykyään Hangon rintamamuseon museojohtajana.

Kun Engroosilta kysyy kuinka ylpeä hän on projektin lopputuloksesta, on hänen helppo hymyillä.

– Olen tästä todella ylpeä! Koko kylä on tästä hyvin ylpeä, sanoo tyytyväinen Engroos.

Engroosin mukaan bunkkerin saavuttama suosio on ollut hieno nähdä.

– Meillä käy paljon koululaisia täällä, myös ulkomailta. Mielestäni nuorten on tärkeä nähdä historiaa ja kuinka tämmöinen massiivinen bunkkeri on valmistettu, sillä bunkkerin rakentamiseen osallistui myös nuoria, kertoo Engroos.

Irma-bunkkeri avasi taas ovensa tänä viikonloppuna.

Katso ylhäällä olevalta videolta, kun Engroos esittelee vaikuttavan Irma-bunkkerin!

Juttua ja otsikkoa muokattu 9.6.2020 kello 14.11: Irma-bunkkeri Raaseporissa.

Lue myös:

    Uusimmat