Pieni kikkailu rahalla voi tehdä sinustakin miljonäärin – suomalaisasiantuntija varoittaa sudenkuopasta: "Siinä moni tekee virheen"

Sijoituskirjailija ja viestintäyrittäjä Unna Lehtipuu paljasti Huomenta Suomessa vinkkinsä tuottoisaan sijoittamiseen. 

Haluaisitko elämäsi aikana miljonääriksi? Sijoituskirjailija ja viestintäyrittäjä Unna Lehtipuun mukaan se on mahdollista, mutta vaatii pitkäjänteistä sijoittamista. Ja vaikka rahaa sijoittaisikin säntillisesti, ei sekään ole vielä tae rikastumisesta. 

Tee ensin budjetti ja sijoitussuunnitelma

Sijoittaminen kannattaa Lehtipuun mukaan aloittaa tekemällä selkeä sijoitussuunnitelma. Suunnitelman ei tarvitse olla akateeminen tutkielma tai valtava kasa papereita. Riittää, kun selvittää tarkkaan omat menonsa ja tulonsa. 

– Tärkeää on oman tuloslaskelman tai budjetin tekeminen, josta selviää, missä oikeasti mennään. Eli kuinka paljon olisi ihan aikuisten oikeasti rahaa laittaa sivuun joka kuukausi. Luulen, että yllättävän monella olisi oikeasti varaa laittaa paljonkin sivuun, Lehtipuu pohti Huomenta Suomessa. 

Ensimmäiseksi olisi hyvä karsia sellaiset kuukausittaiset menot, joista ei ole mitään käytännön iloa.

– On erilaisia kuukausittaisia maksuja, joita me emme oikeasti käytä. 

Pyri säästämään 10 prosenttia tuloista

Lehtipuu suosittelee tekemään useamman kuukauden talousseurantaa, jotta saa kirjattua ylös kaiken laskuliikenteen. Näin saa realistisemman käsityksen tuloista ja menoista. Kun oma budjetti on laadittu, voi alkaa säästämään. 

– Voisi pyrkiä siihen, että joka kuukausi saisi säästöön jonkun prosentin tuloista. Ensin pyrkisi vaikka 10 prosenttiin, myöhemmin jopa 20 prosenttiin. 

Mitään alasummaa säästämiseen ei ole määritelty, mutta jos miljonääriksi halajaa, on säästöön saatava isompi lohko tuloista. 

– Laskin tässä, että jos satasen säästää kuussa prosentin korkotuotolla, niin kestää 224 vuotta, että tulee miljonääriksi, mutta jos sille saa vaikka 7 prosentin tuoton, niin menee 59 vuotta, Lehtipuu arvioi. 

Sijoittaminen on myös psykologinen laji

Sijoittamiseen Lehtipuulla on yksi selkeä neuvo: kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Jos sijoittaa kaikki rahansa esimerkiksi arpakuponkeihin, kaiken voi menettää. Jos sen sijaan sijoittaa hajautetusti indeksirahastoihin, on todennäköisempää joskus jopa rikastua. 

– Jos on sijoittanut kymmeniin tai satoihin yrityksiin, niin ei ole todennäköistä, että kaiken menettäisi. Yritysten joukossa saattaa olla todellisia tähtiä ja sitten niitä, joilla menee heikommin, Lehtipuu sanoo.

Sijoituksia pitäisi aina katsella pidempänä ajanjaksona. Lehtipuu suosittelee 7–10 vuoden ajanjaksoa. Ei ole todennäköistä, että tänä kesänä sijoittamasi rahat olisivat maagisesti ensi kesään mennessä tuplanneet arvonsa. 

– Todella tärkeää sijoittamisessa ja säästämisessä on laittaa se oma pääkoppa kuntoon. Tämä on myös psykologinen laji. Usein rupeaa hermostuttamaan, kun kurssit lähtevät alas ja tulokset eivät ole odotettuja. Siinä moni tekee virheen, että purkaa ne hyvät sijoitukset, jotka jonkun ajan päästä olisi voineet tuottaa huimasti.

Miten rahaa voisi sitten säästää ensi kesää varten? Paljonko sijoituksia pitää olla, että saa tonnin osinkoja vuodessa? Katso videolta Unna Lehtipuun haastattelu.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat