Uskotko näihin sijoitusmyytteihin? Asiantuntija vinkkaa hyvistä nyrkkisäännöistä – "Pienistäkin summista voi kasvaa tosi iso potti"

sijoittaminen
Shutterstock
Julkaistu 01.08.2022 07:19
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Neea Pimiä

Onko sijoittaminen vaikeaa ja tarvitaanko siihen paljon rahaa? Mimmit Sijoittaa -median Aini Palomo kommentoi näitä ja muita yleisiä sijoittamiseen liittyviä uskomuksia.

Sijoittaminen voi tuntua vaikealta ja monimutkaiselta, jos aiheeseen ei ole aiemmin perehtynyt. Siihen voi myös liittyä tietynlaisia uskomuksia. Toimittaja Aini Palomo Mimmit Sijoittaa -mediasta kommentoi niistä joitain.

Lue myös: Julia harrastaa sijoittamista – kannustaa nuoria samaan: "Mitä nuorempana aloittaa, sitä enemmän rahaa on vanhempana"

Uskomus 1: Voin alkaa sijoittaa vain, jos minulla on paljon rahaa.

Tarua. Palomo kertoo, että nykyisin, ellei kaikkien, niin ainakin hyvin monen sijoittamispalvelun kautta voi aloittaa sijoittamaan pienelläkin summalla, esimerkiksi 15 eurolla kuussa. 

Palomon mukaan sijoittaminen itse asiassa kannattaakin aloittaa pienillä summilla, koska se mahdollistaa oppimisen. 

– Jos lähdet liikkeelle pienillä summilla ja jokin sitten rysähtääkin 50 prosenttia, ei se ole rahana paljon, jos olet sijoittanut esimerkiksi 50 euroa, hän havainnollistaa.

Palomo itse aloitti sijoittamisen ollessaan vielä opiskelija, jolloin hänellä ei ollut suuria tuloja. Hän aloitti 50 eurolla kuussa. Tänä päivänä hänen kuukausittain sijoittamansa summa on kasvanut merkittävästi tuosta ja siihen hän on tietoisesti pyrkinykin.

Ideana onkin, että sijoitettavaa summaa pyrittäisiin pikkuhiljaa mahdollisuuksien mukaan nostamaan. 

– Sellainen summa kuin 15 euroa voi kuulostaa jonkun korvaan todella pieneltä, mutta kun aikaa kuluu tarpeeksi ja korkoa korolle -ilmiö toteutuu, pienistäkin summista voi kasvaa tosi iso potti ja saa mitä todennäköisimmin rahoilleen selvästi parempaa tuottoa kuin jos makuuttaisi niitä pankkitilillä, hän sanoo.

lompakko ja kolikko

Sijoittamishaaveita ei kannata hylätä siksi, että rahaa ei olisi setelitukkokaupalla.

Lue myös: 10 asiaa, jotka jokaisen tulisi tehdä ruokakustannustensa pienentämiseksi – nämä kannattaa painaa mieleen!

Uskomus 2: Sijoittaminen on vaikeaa, työlästä ja aikaa vievää, kun sijoituksia pitää koko ajan seurata.

Ei totta eikä tarua. Palomo kertoo, että vastaus riippuu sijoittamiskohteesta. Sijoittaa voi esimerkiksi passiivisiin indeksirahastoihin tai suoriin osakesijoituksiin.

– Passiivisella rahastosijoittamisella pääsee superhelpolla. Osakesijoittaja pääsee hänkin helpolla, mutta vähän enemmän joutuu näkemään vaivaa, Palomo tiivistää.

Helpointa ja vaivattominta on Palomon mukaan sijoittaminen passiivisiin indeksirahastoihin. Niissä sijoittaja pääsee todella vähällä vaivalla.  

Palomo arvioi, että passiivisessa indeksirahastosijoittamisessa aikaa vievintä voi olla alussa se, kun pitää valita rahastot. Siihen voi mennä hieman aikaa, mutta näiden valintojen jälkeen sijoittamiseen voi suhtautua aika huolettomasti osta ja unohda -periaatteella. Tämä johtuu siitä, että tällaiset rahastot ovat yleensä hyvin hajautettuja. Hajauttamalla sijoitukset vähennetään riskiä menettää rahaa.

Lue myös: "Työpaikka, jota ei varsinaisesti ollut olemassakaan" – jos et löydä työtä, saatat etsiä väärästä paikasta

Passiivisiin indeksirahastoihin sijoittamisesta tekee helpompaa sekin, että kuukausittaiset summat voi automatisoida menemään rahastoihin. Silloin niitä ei tarvitse kovin montaa kertaa vuodessa käydä kurkkaamassa.

– Passiivisessa kuukausisijoittamisessa idea on se, että kun sijoittaa säännöllisesti tietyn summan yrittämättä ajoittaa ostoja, niin aika suurella todennäköisyydellä pääsee pörssin keskimääräiseen tuottoon, joka on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut noin 7–10 prosentin luokkaa per vuosi.

Rahastoille vaihtoehtona on suora osakesijoittaminen. Se vaatii enemmän perehtymistä kuin rahastosijoittaminen. 

Palomo huomauttaa, että suoria osakesijoituksia voi tehdä myös rennommalla otteella: sijoituksia ei tarvitse kytätä päivittäin. Yleisohjeeksi hän antaa seuraavan vinkin:

– Ihan vähintään neljä kertaa vuodessa julkaistavien yritysten osavuosikatsausten yhteydessä kannattaa seurailla, mutta parempi olisi vaikka kerran pari kuukaudessa. Itse seuraan vähintään kerran viikossa.

sijoittaja, kirjanpitäjä

Joku saattaa ajatella, että sijoittamista varten pitäisi tietää paljon.

Lue myös: Nämä 10 helppoa niksiä auttavat säästämään bensaa – kuulostavat pikkujutuilta, mutta vaikutus voi olla iso

Uskomus 3: Sijoittamisen aloittamiseksi pitäisi tietää tosi paljon. En voi sijoittaa, kun en ymmärrä näistä asioista mitään.

Ehdottomasti tarua. Palomon mielestä paras tapa oppia sijoittamaan on se, että alkaa sijoittaa.

Palomolle sijoittaminen ei hänen siihen ryhtyessään ollut tuttua eikä millään tavalla läsnä hänen elämässään. Eräs hänen sijoittamiseen perehtynyt ystävänsä auttoi hänet alkuun. Ystävä auttoi Palomoa avaamaan tilin ja valitsemaan muutaman passiivisen indeksirahaston.

– Hän käytännössä sanoi, että valitse vaikka tämä ja tämä, että tällä kombolla saat hyvän hajautuksen.

Palomo valitsi indeksirahastoja eri puolilta maailmaa. Sitten hän alkoi kuukausittain siirtää rahaa näihin indeksirahastoihin sen enempää asiaa miettimättä.

Innostus sijoittamiseen syttyi, kun Palomo huomasi rahojen kasvavan arvoa.

– Innostuin ja aloin lukea asiasta lisää.

– Totta kai virheitä on tullut tehtyä ja paljon, mutta sanoisin niiden olevan parhaita opettajia. Niistä todella oppii, jos vaan osaa ottaa opikseen, hän miettii.

Lue myös: Naisten sijoitusinto kasvaa, mutta mihin rahat kannattaa laittaa? – "Asuntosijoittaminen on Suomen tasa-arvoisin sijoitusmuoto"

Tietoa sijoittamisesta voi etsiä netistä. Esimerkiksi pankkien sivuilta löytyy usein tietoa siitä, miten sijoittamisessa pääsee alkuun. Aiheesta on myös paljon kirjallisuutta. 

Palomo arvelee, että henkisesti vaikeinta sijoittamisessa on nimenomaan aloittaminen. 

– Se tuntuu olevan korkealle asetettu rima, josta on vaikea päästä yli, hän pohtii.

Palomo suosittelee lähtemään kokeilemaan sijoittamista pienillä summilla. Hän huomauttaa, että moni lottoaa vaikka pelkää sijoittamista.

– Kuinka paljon todennäköisempää on menettää lottoon laitettu raha kuin sijoittamiseen laitettu raha, hän huomauttaa.

– Sille, että voittaa lotossa, on todella pieni todennäköisyys.

rahaa säästöpossuun

Rahan pitäminen jemmassa voi tuntua turvallisemmalta.

Uskomus 4: On fiksumpaa pitää rahat jemmassa tilillä kuin sijoittaa. Sijoittaessa voi menettää rahaa, mutta tililtä se ei katoa mihinkään.

Tarua. Palomo kertoo tähän muutaman syyn.

– Ensinnäkin ainakin viimeiset kymmenen vuotta on eletty matalien korkojen aikaa eli ei pankkitililtä ole hirveästi tuottoa saanut, kun varat ovat olleet siellä pitkään.

Toisekseen tilivaroja syö inflaatio, joka on viime kuukausina ollut aika huomattavassa nousussa sekä euroalueella että Yhdysvalloissa. Tilivarat menettävät ajan myötä arvoaan.

– Sijoittamalla on edes jonkinlainen mahdollisuus laittaa säästetyt varat kasvamaan ja tekemään tavallaan töitä eli kasvamaan korkoa korolle -ilmiön ja osakkeiden arvonnousun myötä.

Lue myös: Haluaisitko kerryttää lapsellesi rahapottia tulevaisuutta varten? Toimi näin

Kuten aiemmin mainittiin, pörssin keskimääräinen tuotto on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut 7–10 prosentin luokkaa. Se on Palomon mukaan todella hyvä verrattuna pankkitiliin, vaikka korot nousisivat lähitulevaisuudessa.

Kukaan ei toki tiedä, paljonko korot lähitulevaisuudessa nousevat, mutta Palomon mukaan niiden pitäisi nousta aika paljon, jotta tämä asia muuttuisi.

Sijoittamista pohtiva voi pelätä menettävänsä rahansa ja tuumia, että tililtä ne eivät ainakaan katoa mihinkään. Palomon mielestä on ymmärrettävää, että tällainen pelottaa.

Moni lienee myös kuullut varoituksen, että rahaa kannattaa sijoittaa vain, jos on valmis menettämään sen. 

– Luulen, että tämä vinkki on tarkoituksella muotoiltu aika dramaattisesti, mustavalkoisesti ja vähän ehkä uhkaavan provosoivaan sävyyn, että ihminen oikeasti alkaisi miettiä omaa riskinottokykyään, mikä on toki hyvä asia, mutta todellisuudessa kuitenkin koko sijoitusvarallisuuden menettäminen on tosi vaikeaa, Palomo miettii.

– Ainakin jos noudattaa muutamia klassisia sijoittamisen nyrkkisääntöjä.

Näitä nyrkkisääntöjä ovat Palomon mukaan muun muassa seuraavat hajauttamiseen liittyvät vinkit, joilla sijoittaja voi hyvin pienentää riskiä menettää varallisuutta:

  1. Hajauta sijoitukset ajallisesti: Älä iske pörssiin tänään kymppitonnia kerralla vaan jaa kymppitonni useampaan osaan ja sijoita summat useamman kuukauden aikana. Toinen vaihtoehto on tämä: sijoita joka kuukausi se summa, joka juuri sinulle on hyvä. Oli se 100 euroa, 15 euroa tai jotain muuta.
  2. Hajauta maantieteellisesti: Ei välttämättä kannata sijoittaa vain Suomessa toimiviin yrityksiin. Kokeile hakea hajautusta muualtakin, vaikka Yhdysvalloista.
  3. Hajauta toimialakohtaisesti: ei välttämättä kannata hankkia vain tietyn alan yritysten osakkeita vaan ostaa osakkeita eri toimialoilta ja mahdollisimman erilaisilta sellaisilta.

Ei siis kannata laittaa kaikkia varoja yhden yrityksen osakkeisiin. Jos kyseinen yritys ajautuisi konkurssiin, silloin olisi olemassa todellinen vaara menettää kaikki sijoitetut varat.

Lue myös: Paljonko rahaa suomalaisella pitää olla, että hän on "rikas"? Selvitimme: "Kun ei enää pysty miljoonan tarkkuudella sanomaan, montako miljoonaa omistaa..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Sijoittaminen