Markkanaoikeus on antanut välituomion iraelilaisen kuplajuomayhtiö SodaStreamin sekä suomalaisyhtiö MySodan välisessä jupakassa.
Markkinaoikeus totesi päätöksessään, että heille esitetyn näytön valossa hiilidioksidipullojen täyttäminen on ollut viranomaisvalvonnan mukaista toimintaa Suomessa, eikä hiilidioksidipullojen käyttämisestä ole koitunut vahinkotilanteita kuluttajille.
Markkinaoikeuden tekemästä päätöksestä käy kuitenkin ilmi, että MySoda oli aiemmin poistanut uudelleen täytettävistä pulloista SodaStreamin etiketin ja korvannut sen omalla vaaleanpunaisella etiketillään pullon uudelleen täyttämisen yhteydessä.
Etiketti oli markkinaoikeuden mukaan selkeästi silmiinpistävä ja antoi kuluttajalle kuvan, että MySoda olisi laskenut pullon markkinoille ensimmäisenä.
Oikeuden mukaan pullojen kaulassa ollut pieni tavaramerkkinä pidettävä kaiverrus ei riittänyt havainnollistamaan tarpeeksi selkeästi kuluttajalle, että pullo on ollut alun perin SodaStreamin liikkeelle laittama. Tältä osin kanne oli perusteltu ja MySoda oli aiemmalla etiketillään loukannut SodaStreamin tavaramerkkiä.
Markkinaoikeus onkin kieltänyt MySodaa jatkamasta tai toistamasta aiemmin käyttämäänsä menetelmää 100 000 euron sakon uhalla.
MySoda on sittemmin muuttanut toimintamalliaan, jonka harjoittamista yritys voi markkinaoikeuden mukaan jatkaa myös tulevaisuudessa. MySoda voi siis edelleen kierrättää hiilidioksidipulloja, kunhan pulloon lisättävästä etiketistä käy selkeästi ilmi, ettei MySoda ja SodaStream ole yhteistyössä keskenään.
Markkinaoikeus myös katsoi, ettei MySodan toiminta ole aiheuttanut taloudellista haittaa SodaStreamille tai pilannut tämän mainetta, minkä vuoksi SodaStreamilla ei ole perusteltua syytä vastustaa MySodan tämänhetkistä menettelytapaa hiilidioksidipullojen täyttämisen suhteen.
Näin ollen markkinaoikeus hylkäsi SodaStreamin muut kannevaatimukset.
– Tältä osin olemme erittäin tyytyväisiä päätökseen. Päätös merkitsee, että voimme jatkaa liiketoimintaamme täysin normaalisti, MySodan toimitusjohtaja David Solomon kuvaa MySodan tiedotteessa.
SodaStream voi hakea muutosta välituomiolle korkeimmalta oikeudelta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan määräaikaan marraskuun 4. päivään mennessä. Korvausvaatimuksista päätetään myöhemmin käytävässä oikeudenkäynnissä.
Lue myös: Maineikas kuplajuomayhtiö SodaStream haastoi suomalaisyrityksen oikeuteen – "Kohtuullinen hyvitys vähintään miljoona euroa"
Minuutin keskustelu johti kahden vuoden oikeusprosessiin
MySodan toimitusjohtajan mukaan kiista sai alkunsa reilu kaksi vuotta sitten, kun kuplajuomajätti SodaStream ilmoitti haluavansa tavata MySodan edustajia. Tapaaminen tapahtui keväällä 2017 Hilton Airportissa.
– He sanoivat, että MySoda on kasvanut liian nopeasti, mikä oli heille iso ongelma. Heistä ongelman voi ratkaista kahdella tavalla: joko ostamalla meidät tai haastamalla meidät oikeuteen. Vastasin, että voitte toki kokeilla molempia, toimitusjohtaja David Solomon kertoi MTV Uutisille.
MTV Uutiset haastatteli toimitusjohtajaa keskiviikkona ennen markkinaoikeuden ratkaisua.
Solomonin mukaan hotellissa järjestetty tapaaminen johti lopulta oikeusprosessiin. SodaStream haastoi saman alan suomalaistoimijan, MySodan, markkinaoikeuteen tavaramerkkioikeuden loukkaamisesta.
– Se on ollut valitettavan pitkä ja raskas prosessi meille. Se on vaikeuttanut meidän toimintaamme monella tasolla. Tämä ei ollut ihan yksinkertainen juttu, kun kantaja on ulkomainen yritys, Solomon kuvaili.
Tästä oikeusjutussa oli kyse
MySoda ja SodaStream molemmat myyvät kotihiilihapotuslaitteita, alumiinisia hiilidioksidipulloja sekä makutiivisteitä.
Oikeusriidan keskiössä olivat uudelleen täytettävät hiilidioksidipullot, joiden avulla kuplavesipulloon laskettu hanavesi hiilihapotetaan.
MySoda käytti alun perin SodaStreamin liikkeelle laskemia hiilidioksidipulloja uudelleen. Toimitusjohtajan mukaan kyse on eräänlaisesta kierrätysketjusta, jota muutkin alan toimijat noudattavat.
– SodaStream väitti, että me emme saa täyttää heidän alun perin liikkeelle laskemia pullojaan. He mielestään omistavat ne, vaikka ne on myyty jo kerran kuluttajalle, jolta pullot ovat päätyneet meille jälleen kaupan kautta pullon uudelleen täyttämisen yhteydessä.
Tyhjiä pulloja on voinut vaihtaa täysiin päivittäistavaraliikkeissä. Tyhjät pullot täytetään uudelleen seuraavaa asiakasta varten.
Toimitusjohtaja David Solomon oli jo keskiviikkona optimistinen markkinaoikeuden ratkaisun suhteen.
– Meillä on perjantaille varattu henkilökuntajuhlat – olemmehan toimineet oikein. Olemme tarvittavat todisteet markkinaoikeudelle esittäneet ja aika levollisin mielin, mutta varsin optimistisin odotuksin, Solomon muotoili puhelimessa.