Prime-juomat vakavissa ongelmissa

Prime-juomat
Prime-nesteytysjuomista on julkaistu lukuisia eri makuvariantteja, joista osan saatavuus on ollut todella rajoitettua. Shutterstock

Suomessakin nuorisoa villinneiden Prime-juomien kulisseissa kuohuu.

Suursuosioon vuonna 2023 nousseiden Prime-juomien valmistaja on haastanut juomayhtiön oikeuteen.

Nesteytysjuomia valmistavan Refresco-tehtaan mukaan Prime-juomayhtiö on rikkonut sopimusta. Valmistaja kertoo kanteessaan juomayhtiön lopettaneen sopimuksen vastaisesti tilaukset, kun juoman suosio laski.

Prime-juomien takana ovat muun muassa nyrkkeilijöinä ja tubettajina tunnetut Logan Paul sekä KSI. Ensimmäiset Prime-nesteytysjuomat lanseerattiin vuonna 2022 ja juomaa oli alusta alkaen saatavilla vain rajoitetusti. Myöhemmin juomasarjaan lanseerattiin myös energiajuomat.

Sopimusrikkomus

Business Insiderin mukaan kyseessä on yksi monista oikeusjutuista, joiden keskelle Prime-juomayhtiö on viime aikoina joutunut. Primea syytetään myös muun muassa tavaramerkkiloukkauksista sekä virheellisistä kofeiinimerkinnöistä. 

Refresco-valmistajan nostaman kanteen mukaan juomayhtiö on rikkonut sopimusta, jossa Prime on sitoutunut tilaamaan tehtaalta juomia kolmen vuoden aikana 222 miljoonaa pulloa vuosittain. 

Vuonna 2023 tehdyn sopimuksen vuoksi Refresco investoi eksklusiiviseen ja räätälöityyn tuotantolinjaan, mikä vaati "suuria etukäteiskustannuksia" ja "huomattavia aikainvestointeja".

Sopimus perustui Refrescon mukaan juoman korkeaan kysyntään sopimuksen allekirjoitushetkellä huhtikuussa 2023. Nyt Refresco vaatii Primea maksamaan sopimussakon, jonka suuruudesta ei ole kerrottu julkisesti. 

Somekupla puhkesi ja suosio laski

Vuonna 2024 Prime-juomien myynti on kuitenkin laskenut. Refrescon asianajajan mukaan kyse on osittain kausiluonteisesta laskusta, mutta tilanteeseen on vaikuttanut myös somekuplan puhkeaminen sekä useat oikeusjutut.

 Prime-juoman suosio räjähti alun perin nimenomaan sosiaalisen median ansiosta, mutta nyt villitys näyttää laantuneen.

Refrescon mukaan Primen edustajat eivät ilmestyneet pakolliseen tuotantolinjan testaukseen maaliskuussa 2024. Huhtikuussa Prime ei ollut tilannut yhtäkään erää juomaa tehtaalta ja ilmoitti valmistajalle irtisanovansa sopimuksen. 

Yhtiö ei kommentoi

Primen toinen perustaja Logan Paul ei ole kommentoinut tuoreinta haastetta, mutta on aiemmin ottanut kantaa muihin yhtiötä koskeviin väitteisiin. 

– Ensinnäkin kuka tahansa voi haastaa kenet tahansa oikeuteen milloin tahansa. Se ei tee kanteesta totta. Ja tässä tapauksessa se ei ole, Paul kommentoi keväällä väitettä, jonka mukaan Prime-juomat sisältäisivät "ikuisina kemikaaleina" tunnettuja PFAS-yhdisteitä. 

Refrescon asianajajat ja useat Primen edustajat eivät vastanneet Business Insiderin kommenttipyyntöihin koskien tuoreinta oikeusjuttua.

Katso myös video: Prime-juomat Halpa vs. kallis -testissä

Ovatko Prime-juomat oikeasti juomakelpoisia? Hittituote sai Halpa vs. kallis -raadin hämilleen 7:47
Ovatko Prime-juomat oikeasti juomakelpoisia? Hittituote sai Halpa vs. kallis -raadin hämilleen.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat